Assad respinge acuzațiile privind crime de război

Tudor Despina | 12.02.2016

Președintele Siriei respinge acuzațiile Națiunilor Unite privind responsabilitatea pentru crime de război.

Pe aceeași temă

 

Bashar al-Assad spune că Europa trebuie să creeze condiții pentru ca refugiații să revină în Siria, transmite AFP.

 

Organizația Națiunilor Unite îl acuză pe liderul de la Damasc că, de-a lungul conflictului militar din țara sa, a întreprins acțiuni care îl fac responsabil de crime de război. Rușii, împreună cu iranienii, îi țin partea lui Assad, și susțin că Occidentul a orchestrat o răsturnare de regim în Siria.

 

De la 30 Septembrie, 2015, complicatul conflict din Siria a cunoscut o nouă evoluție, atunci când rușii au decis să se arunce în luptă cu aviația militară. De atunci, Moscova continuă să lovească la sol. Argumentul rușilor este acela al luptei antiteroriste. Iar dacă inițial indicau gruparea Daesh (Stat Islamic) drept principala depozitară a terorismului în Siria și Irak, treptat, discursul Moscovei a suferit modificări, astfel că și “alte grupări” sunt vizate de loviturile Suhoiurilor. Prin alte grupări, Kremlinul face referire bine înteles și la rebelii moderați care luptă împotriva lui Bashar al-Assad, cu sprijinul Occidentului.

 

Cele mai recente raportări arată că Moscova a lovit 875 de ținte “teroriste” în Siria, în luna Februarie. Asta înseamnă peste 200 de lovituri pe zi. La finalul anului trecut, un raport publicat de Reuters indica faptul că, în ciuda statisticilor prezentate de Kremlin, situația de pe teren arată că majoritatea loviturilor rușilor în Siria cad în zone în care nu e recunoscută o prezență puternică Daesh, ci mai degrabă e vorba despre regiuni controlate de rebelii anti-Assad.

 

Vineri, marile puteri au căzut de acord pentru încetarea ostilităților în Siria. Acordul ar urma să intre în vigoare într-o săptămână și are în vedere asigurarea accesului umanitar rapid în orașele siriene aflate sub asediu pentru o lungă perioadă. Totuși, discuțiile nu au atins un numitor comun în privința încetării complete a focului sau a bombardamentelor lansate de aviația rusă

 

Astfel că rușii nu vor înceta loviturile aeriene în Siria. Într-o conferință de presă, ministrul rus de Externe a punctat că încetarea ostilităților nu se aplică Statului Islamic și Frontului al Nusrah, organizație afiliată Al Qaeda. “Forțele noastre aeriene vor continua să lucreze împotriva acestor organizații”, a spus Serghei Lavrov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22