Circ la Antena 3 dupa decizia ANAF de evacuare. Se pregateste copy paste o "plimbare"

Silvia Simion | 16.02.2016

ANAF a trimis ordin de evacuare televiziunilor familiei lui Dan Voiculescu din imobilele confiscate de catre stat. Antena 3 s-a victimizat si a difuzat mesaje de solidarizare din partea politicienilor si chiar a unui membru CNA. Televiziunile nu risca în niciun fel pierderea licentelor audiovizuale.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ieri dupa-amiaza, realizatoarea Alessandra Stoicescu declara, in direct, ca ”ANAF si-a trimis agentii sa ne scoata din sediu". Potrivit acesteia, mai multe masini ale ANAF au venit la sediul Antenelor si agenti ai fiscului sunt in cladire.

 

La scurt timp de la aflarea informatiei, mai multi membri ai redactiei Antena au reactionat. “Niste trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei. (…) Juristii nostri au incercat sa poarte un dialog cu ANAF. Impresia mea a fost si este ca avem de-a face cu o executare silita”, a spus directorul Antena 3, Mihai Gadea precizand ca suspecteaza o “forma pusa la cale de inchidere a acestui post de televiziune”.

 

Si realizatoarea Dana Grecu a reactionat la timpul scurt in care televiziunea trebuie sa se mute: “Unde Doamne iarta-ma sa mutam mii de kg de cablu in cinci zile?”

 

Mircea Badea a spus ca ”Antena plateste impozite uriase, deci interesul statului ar fi ca trustul acesta sa functioneze, ca interesul statului e sa incaseze banii. Pe ei pare ca nu-i intereseaza. Nu ai cum sa te muti in 5 zile, este interesat doar sa ne inchida pe noi. Avem un sistem securist condus de Basescu Traian si nu se va lasa pana nu ne va distruge”, a spus Mircea Badea, luni seara, al Antena 3.

 

Cititi aici mai multe despre primele reactii ale vedetelor Antena 3, precum și ale politicienilorcare beneficiază de o atenție deosebită din partea televiziunii familiei lui Dan Voiculescu.

 

Terapie de grup la Antene pana după miezul noptii

 

Toate vedetele Antena 1, Antena 3 si Antena Stars au fost stranse aseara in studioul in care Mihai gadea isi realizeaza emisiunile si au organizat o editie speciala in cadrul careia angajatii familiei Voiculescu transmiteau mesaje lacrimogene pentru publicul sustinator, subliniind de fiecare data ca libertatea de expresie le este pusa in pericol prin somatia de evacuare ce le-a fost transmisa de catre ANAF. Antena 3 a afisat un cronometru descrescator, care arata ca mai sunt 4 zile de emisie, fiind precizate orele, minutele si secundele ramase pana la termenul de evacuare, insotit de mesajul ”Emisia in pericol”.

HotNews.ro a selectat cateva dintre mesajele pe care Antenele le-au transmis azi-noapte pana dupa miezul noptii:

Lucia Hossu Longin: Singura solutie este strada. Sediul Antenelor trebuie inconjurat de corturi. E un lacas al nostru, al tuturor.... E gestul unei judecatoare corupte care a intors totul in favoarea ei.

Mesaje de sustinere de la actritele Catrinel Dumitrescu si Florina Cercel, de la Mircea Diaconu, dar si de la familia Bodnariu din Norvegia. 

Mircea Badea: Ei nu au vazut pana acum ce inseamana o iesire in strada

 

Cezar Avramuta, cunoscut si ca "stegarul din Piata Universitatii", cel care recunoastea cu putin timp in urma ca a fost platit pentru protestele din Piata, a venit in studio alaturi de cativa "protestatari".

 

Mihai Gadea anunta ca din aceasta seara transmisia in direct a emisiunii pe net este la liber. Pana acum, trustul percepea pentru acest serviciu o taxa de 1 euro. "Din aceasta seara renuntam la taxa caci s-ar putea sa ne vedeti numai pe net de acum", a declarat Gadea.

 

Oana Stancu cere sprijinul premierului Ciolos si reia ideea ca trustul lui Voiculescu a facut cerere in repetate randuri pentru a plati chiria ceruta si a ramane in sediu


 

In studio a fost adus si colonelul  in retragere Mircea Dogaru, Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), care acuza o actiune a celor care au "tot interesul ca orice opozitie din tara asta sa inceteze", amenintand cu manifestari de strada.



Calin Popescu Tariceanu a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a acuza "modalitatile brutale" de interventie ale ANAF.

"Banuiesc ca actiunea ANAF a primit aprobari inalte inainte de a deveni operationala", a spus acesta, afirmand ca "Romania practic nu mai e condusa de cei alesi ci de forte oculte".

"Daca azi e vorba de Antena 3 maine s-ar putea sa fie vorba de o alta televiziune, sau de o publicatie scrisa, ceea ce e extrem extrem de grav", a mai spus acesta.

 

Victor Ponta a distribuit pe Facebook o postare a lui Mihai Gadea, in care directorul Antena 3 afirma:

"Sunt in direct la Antena 3, alaturi de colegii mei. ANAF ne-a cerut astazi sa eliberam sediile in 5 zile. Stiu si ei, la fel de bine ca si noi, ca asa ceva este imposibil. Urmariti evolutia evenimentelor, fiti alaturi de noi! Intentionez sa transmitem live, 24 din 24, aceasta mutare care ar putea intra in cartea recordurilor. Antena 3 e aici! Unde va fi maine?"


Dana Grecu a facut apel la "reactii" internationale, umane, colegiale fata de actiunea ANAF impotriva trustului Intact, iar spre miezul noptii, Mihai Gadea a citit un mesaj primit din partea europarlamentarului ALDE Renate Weber care anunta ca astazi va face un demers in cadrul parlamentului European in sprijinul televiziunilor lui Voiculescu.



Mircea Badea a scris, pe site-ul lui: "EXECUTIE, NU EXECUTARE. SISTEMUL SECURIST VREA SA NE OMOARE"

 

"Astazi ANAF a trimis trupe si masini la sediile Antenei pentru a ne soma sa le parasim in cinci zile. Asta dupa cu trustul Intact facuse nenumarate demersuri legale, oficiale, in scris pentru a stabili una dintre cele doua variante posibile: plata unei chirii sau stabilirea unui calendar rezonabil de evacuare.
N-ai cum sa muti o televiziune in cinci zile. Este imposibil. Ei stiu asta. Vor executie nu executare.
Vom lasa sistemul securist, mafiot sa ne omoare", potrivit postarii publicate de Badea, alaturi de o fotografie cu o masina a ANAF.



Principalele reactii ale vedetelor Antena 3:
 

  • Radu Tudor: "O institutie guvernamentala - ANAF este o institutie guvernamentala - savarseste un abuz incredibil (...) Doresc sa multumesc guvernului Ciolos pentru ca gireaza aceasta actiune stalinista"
  • Mircea Badea, facand trimitere la faptul ca Ciolos era la ministerul Agriculturii cand a inceput DNA sa investigheze un posibil prejudiciu: "Acum dl Ciolos e primul ministru al Guvernului Romaniei. ANAF eu cred ca face ce i s-a spus (...) E un sistem securist care dicteaza".
  • Adrian Ursu: "Acum poti sa vezi masura dispretului fata de cetatean. La ANAF (...) e un soi de lagar, unde oamenii sunt umiliti, nu e niciun fel de respect"

 

 

Gelu Diaconu, seful ANAF sustinut de Antena 3, a semnat ordinul de evacuare a Antenelor

 

 

 

Gelu Diaconu, fostul sef al ANAF, a semnat somata de evacuare a Antenei 3 si a celorlalte firme care au sediul in cladirile confiscate de la Dan Voiculescu, precum si instituirea de popriri pe conturile lui Mihai Gadea, Daniel Constantin, Camelia si Corina Voiculescu - toti avand datorii la Dan Voiculescu. Decizia a fost luata intr-o sedinta a conducerii Fiscului din 8 februarie, potrivit unui document citat de HotNews.ro.

 

O alta decizie luata de conducerea ANAF vizeaza cererea catre companiile de utilitati de intrerupere a furnizarii serviciilor pana la incheierea de contracte cu noul proprietar, adica statul roman.

 

Gelu Diaconu a fost demis din functia de presedinte al ANAF joi, 11 februarie, la o zi dupa ce a fost pus sub acuzare de catre DNA in dosarul deputatilor Voicu si Paun. Antena 3 a sustinut fervent in ziua audierii lui Diaconu la DNA ca acesta este o victima politica, cauza fiind continuata si dupa demiterea acestuia.

 

Potrivit unui comunicat emis de ANAF: "Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, in calitate de organ de valorificare, imputernicit conform prevederilor O. G. Nr. 14/2007, ca reprezentant al statului roman – proprietar al imobilelor ce au fost confiscate si trecute in proprietatea privata a statului, libere de orice sarcini, in baza unei sentinte judecatoresti, a notificat astazi, 15.02.2016, in scopul evacuarii, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior mentionate.

 

Notificarea de evacuare s-a realizat in vederea punerii in executare a sentintei penale nr. 701/26.09.2013, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 888/A/08.08.2014, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala.

 

Termenul pe care il au la dispozitie persoanele notificate este de cinci zile lucratoare de la data notificarii, asa cum este reglementat la art. 1039 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, cu modificarile ulterioare", transmite ANAF.

 

 

Antenele nu risca pierderea licentelor audiovizuale, victimizarea fiind inutila

 

Televiziunile trustului Intact nu risca deloc pierderea licentei audiovizuale.

Legea audiovizualului precizeaza in ce conditii se retrage licenta audiovizuala:

 

Art. 57 alin 1
b) titularul inceteaza sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta
audiovizuala mai mult de 90 de zile, pentru motive de natura tehnica, si mai mult de 96 de
ore, pentru orice alte motive imputabile titularului.

 

Asadar, Antenele ar ramane fara licenta daca isi intrerup emisia si nu o reiau in 90 de zile. Or, acest lucru este imposibil, timpul necesar transferarii aparaturii de emisie nefiind atat de lung.

 

Este uzual ca televiziunile sa faca intreruperi de emisie de cateva ore, pentru revizii tehnice, care se realizeaza in timpul noptii, cand audienta este zero.

 

Prevederea conform careia intreruperea emisiei timp de 96 de ore ar determina pierderea licentelor audiovizuale nu este aplicabila Antenelor, intrucat intreruperea nu le este lor imputabila, ci ar fi strict din motive tehnice determinate de evacuarea solicitata de ANAF, deci din motive tehnice.

Asadar, victimizarea nu este decat un spectacol de impresionare a audientei, aceasta fiind deja o practica pentru Antena 3.

 

Antena 3  face copy-paste dupa ”Plimbarea” din vara anului 2014

 

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel București a pronunta sentinta definitiva prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul ICA, hotararea judecatoreasca impunand si confiscarea sediilor in care functioneaza posturile de televiziune ale familiei Voiculescu, motivand ca acestea sunt obiect al veniturilor ilicite obtinute de Dan Voiculescu. De atunci a inceput si termenul la care televiziunile trebuiau sa-si gaseasca alte sedii, dar acum se victimizeaza referindu-se la termenul prea scurt stabilit de catre ANAF pentru evacuare: cinci zile.

 

In seara zilei in care Voiculescu a fost condus la penitenciar, Mihai Gadea si toate vedetele postului au realizat o editie speciala, cu exact acelasi tipar precum emisiunea de aseara: toate vedetele postruilor stranse in studio, mesaje de la politicienii care sustin trustul lui Dan Voiculescu și apel la solidaritate prin manifestatii de strada.

 

Postul Antena 3 a difuzat doua promo-uri, in unul oamenii sunt chemati sa iasa in strada sa picheteze Palatul Cotroceni, iar in celalalt este sugerat faptul ca Traian Basescu va intra in inchisoare. Cele doua promo-uri au titluri sugestive: "Plimbarea Libertatii 10 august" si "Cosmar AMR".

 

Mesajul promo-ului "Plimbarea Libertatii 10 august"

 

"Din 7,4 milioane de voturi v-au fost furate. Noi am luptat si am protestat in jurul Palatului Cotroceni. Am fost prea putini si tocmai de aceea abuzurile au continuat. Astazi Antena 3 e confiscata, victima a unui abuz urias. Ati demonstrat de fiecare data ca sunteti cu noi. Noi ne plimbam duminica de la ora 5 in jurul Palatului Cotroceni. Voi ce faceti?"

 

Aici puteti urmari promo-ul "Plimbarea Libertatii 10 august"

 

Aici puteti urmari promo-ul "Cosmar AMR".

 

In cadrul emisiunii moderate de Mihai Gadea jurnalistii Antenei 3 au declarat ca vor iesi la "plimbare" in jurul Palatului Cotroceni.

 

Mircea Badea: "Eu personal voi iesi in strada, pe persoana fizica. Ma voi duce sa ma plimb in jurul Palatului Cotroceni, voi utiliza dreptul meu de a ma plimba in jurul Cotroceniului".

 

Colegii sai din studio l-au intrebat daca nu cumva se va duce sa se plimbe incepand cu ora 5 dupa amiaza, iar Mircea Badea confirma.

 

Adrian Ursu anunta ca si el voia sa mearga tot duminica, la ora 5, si isi intreaba colegii daca nu cumva ii stiau programul, iar Oana Stancu anunta si ea aceeasi ora.

 

Adrian Ursu: "Sa stiti ca plimbari se pot face in intreaga tara. Ma gandesc ca intreaga tara, (duminica) la ora 5, e bine sa faca miscare".

 

In ziua urmatoare, posturile Intact au difuzat sute de promo-uri care chemau la manifestatii de strada.

 

Desi psotul Antena 3 a incalcat in mod flagrant prevederile legislatiei audiovizualului, CNA nu a sanctionat in nici un fel actiunea Antenei 3. Laura Georgescu, presedintele CNA, a fost acuzata ca a oprit serverele CNA pentru a impiedica monitorizarea emisiei postului Antena 3. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22