Un raport britanic leagă mai mulți comandați militari ruși de doborârea cursei MH17

Tudor Despina | 24.02.2016

Apar noi informații privind doborârea cursei de linie MH17 în estul separatist al Ucrainei. O investigație britanică face conexiunea între comandanți militari ruși și incidentul aviatic.

Pe aceeași temă

 

O echipă de investigatori britanici, reuniți pe platforma Bellingcat, a publicat miercuri un nou raport în care este făcută o legătură între comandanți ai armatei ruse și doborârea cursei de linie Malaysia Airlines 17 (MH17). Documentul a fost înaintat comisiei de anchetă aflată sub coordonarea procuraturii olandeze.

 

Conexiuni la vârful armatei ruse

 

E vorba despre o conexiune făcută între mai mulți factori decizionali de la vârful armatei Federației Ruse și dezastrul aviatic care a avut loc în regiunile separatiste din estul separatist al Ucrainei. În 17 Iulie 2014, o rachetă sol-aer provenind dintr-un sistem rusesc BUK a fost lansată din zona controlată de separatiștii susținuți de Moscova. Toți cei 298 de oameni aflați la bordul aeronavei au murit. Treptat, cu dificultăți, o anchetă internațională a fost lansată, sub coordonarea Biroului olandez pentru Securitate (OVV).

 

La începutul acestui an, britanicii de la Bellingcat spuneau că au identificat deja până la 100 de soldați ruși care ar putea avea cunoștințe despre activitatea sistemului de rachetă BUK în perioada în care avionul a fost doborât din aer. Britanicii susțineau și că mai mulți militari ruși ar fi fost implicați în incident. Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, declara în 3 Ianuarie pentru presa olandeză că are informații potrivit cărora cel puțin 20 de soldați din Brigada anti-aeriană nr. 53 din cadrul armatei ruse – o unitate staționată în Kursk, la mai puțin de 160 de km distanță de regiunile separatiste ucrainene – sunt implicați în acest caz. Higgins spunea că are numele și fotografiile soldaților care au mers cu sistemul BUK, de asemenea și ale comandanților lor. Iar acum vin să confirme.

 

De unde a pornit ordinul?

 

Soldații implicați în doborârea MH17 au partea lor de responsabilitate – dacă vor fi dovediți de ancheta aflată în desfășurare –, dar cheia e identificarea celor care au dat ordinul lansării rachetei. Iar Bellingcat susține că a făcut asta. Noul raport publicat miercuri detaliază lanțul de comandă pentru batalionul 2 din Brigada anti-aeriană nr. 53.

 

Nu există o dovadă directă cum că soldați sau ofițeri ai Brigării anti-aeriene nr. 53 au luat parte la echipajul sistemului BUK care cel mai probabil a doborât cursa MH17”, punctează raportul, citat de Radio Europa Liberă. Documentul precizează că e posibil ca un echipaj rusesc să se fi deplasat împreună cu BUK-ul peste graniță, în Ucraina.

 

Dacă echipajul BUK-ului a reunit soldați și ofițeri ruși, mai arată Bellingcat, au fost cel mai probabil selectați de un om identificat drept Dmitri T., cel mai probabil comandantul batalionului. Sau de comandantul Brigăzii 53, colonelul Sergei Mukaiev. Lanțul de comandă pe care britanicii îl leagă de doborârea cursei MH17 îl include și pe superiorul lui Mukaiev, colonelul Aleksei Zolotov, promovat ca șef al Forțelor de Apărare Aeriană din cadrul Armatei 20, care cuprinde Brigada 53.

 

Dar în timp ce Mukaiev e posibil să fi luat decizii operaționale în privința echipajului și a convoiului BUK, Bellingcat a spus că ordinul privind mutarea echipamentului militar peste graniță e probabil să fi fost luat la nivel înalt în ierarhia militară rusă, la Kremlin și chiar de către președintele Putin”, arată sursa citată. Dacă toate aceste concluzii sunt corecte, mai punctează britanicii, atunci responsabilitatea tragediei MH17 e împărțită între ministrul rus al Apărării și liderii auto-proclamatelor republici populare din Donețk și Lugansk.

 

Varianta Rusiei e sensibil diferită. Moscova respinge categoric orice implicare – a sa sau a separatiștilor pe care îi susține – în doborârea aeronavei Malaysia Airlines. Kremlinul a venit și cu teorii alternative, clamând că MH17 a fost doborât de o rachetă lansată dintr-un avion de vânătoare ucrainean. Mai mult, rușii cred că ancheta olandeză e părtinitoare și au acuzat politizarea sa. Iar în Iulie 2015, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, a blocat prin veto activarea unui tribunal independent internațional care ar fi urmat să ancheteze cazul. Rezultatele anchetei coordonate de olandezi sunt așteptate a fi publicate în cursul acestui an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22