Rusia critica deciziile luate de NATO la Varsovia: Ne intoarcem la Razboiul Rece

Vlad Toma | 14.07.2016

Reprezentantii Aliantei Nord-Atlantice s-au intalnit ieri cu mai multi oficiali ai Federatiei Ruse, la Bruxelles, in prima intalnire de dupa summitul care a avut loc zilele trecute la Varsovia. Intalnirea a avut loc la nivel de ambasadori.

Pe aceeași temă

 

Stoltenberg a declarat, in urma intalnirii, ca s-a discutat despre criza din Ucraina si despre stationarea unor trupe NATO in statele baltice si Polonia. Secretarul general al NATO a precizat insa ca nu s-a ajuns la nicio intelegere pe aceste teme. 

 

Acesta a criticat Rusia pentru actiunile sale din Ucraina, declarand ca acestea au subminat securitatea euro-atlantica si relatiile Rusiei cu NATO. Stoltenberg a salutat insa discutiile despre imbunatirea securitatii aeriene deasupra Marii Baltice.

 

Alexander Grushko, ambasadorul Rusiei la NATO, a declarat ca "masurile luate in estul Europei nu sunt justificate," adaugand ca tarile NATO "ne duc inapoi ... la Razboiul Rece," conform politico.eu

 

"NATO creaza un nou mediu de securitate, mai degraba decat sa se adapteze la un nou mediu de securitate," a mai spus acesta.

 

***

 

Consiliul NATO-Rusia are rolul de a facilita dialogul si schimbul de informatii intre cele doua parti, pentru a reduce tensiunile si a creste predictibilitatea actiunilor, a anuntat Stoltenberg, precizand ca dialogul politic cu Rusia ramane deschis desi orice colaborare practica ramane suspendata.

 

Discutiile de astazi se vor concentra asupra crizei din Ucraina, avandu-se in vedere o aplicare deplina a Acordului de la Minsk. Un alt subiect discutat va fi cel al securitatii Afganistanului.

 

Unul dintre cele mai importante summit-uri NATO din ultimii ani a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, in Varsovia, Polonia. Scopul summitul era asigurarea aliatilor estici in fata actiunilor Rusiei, dupa anexarea peninsulei Crimeea.

 

Statele NATO au aprobat trimiterea a patru batalioane mul­ti­na­țio­na­le în sta­tele baltice și Polonia. Batalioanele vor fi coordonate de Germania, Marea Britanie, Ca­nada și SUA. Romania va gazdui de asemenea o brigada din care vor face parte soldati bulgari si posibil polonezi. Scutul anti-racheta din Romania a trecut la acest summit din subordinea SUA in subordinea NATO.

 

Moscova a anuntat, in urma summitului, ca va purta discutii cu NATO despre masurile aprobate in privinta statelor baltice si a Poloniei si despre noua situatie de securitate creata de scutul anti-racheta din Europa.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22