Viermii

Cei din urechea nefericitului mort la Spitalul de Arsi sunt suta la suta romanesti. Ei sunt viermii indolentei, hotiei si neprofesionalismului care rod natia de zeci de ani. Au devorat-o pina la os.

Andreea Pora 15.07.2016

De același autor

 

 Nu va trece mult si nu vor mai ramine nici macar oasele ca marturie a calamitatii morale abatute peste noi. Vor ramine doar ei, viermii, grasi si albi.

 

Seful sectiei ATI, spunea resemnat: ”astea sunt conditiile”. Adevarat.  ”Conditiile” de la Arsi sunt bine cunoscute de autoritati si medici de ani de zile. Si-au aratat fata hidoasa  si la Colectiv. Doctorul cu pricina mai spunea caustic ca ”mustele  produc larve”. Asa-i, mustele zboara, intra pe ferestrele lasate deschise si neprotejate cu plase, se aseaza pe plagi, pe instrumentar, pe mincare si produc larve, n-ai ce le face. Asa e specia asta. Problema e ca indivizii din spital, indiferent cit de prost  sau bine platiti ar fi, daca mai au o urma de etica profesionala in ei au obligatia sa nu lase sa se intimple asta. Pentru ca aici nu e vorba de nu stiu ce aparatura scumpa, ci de elementar: un sistem de aer conditionat sau macar niste nenorocite de plase la geam si, mai ales, de grija pentru bolnavi. Larvele alea au apucat sa se faca mari si vioaie nu intr-un salon de la Cuca Macaii, ci chiar intr-un spital din Bucuresti, la sectia ATI, unde se presupune ca ingrijirea e permanenta si de specialitate, fara sa prinda nimeni de veste.

 

E un truism ca Spitalul de Arsi e un dezastru, amplificat insa de personalul care il populeaza, de managementul neprofesionsit, daca nu chiar hot de-a dreptul. Revista Capital a publicat lista investitiilor  facute  de spital in ultimii 10 ani si din ea se vede ca invocatele ”conditii” puteau fi mult ameliorate. Anul trecut, de exemplu, dintr-un buget pentru investitii de 10 milioane lei s-au cheltuit doar 4,4 milioane, adica  aproximativ 44%. Situatia e cam aceeasi in toti cei 10 ani- onor conducerea nu a fost capabila nici macar sa cheltuie banii alocati pentru investitii. Din ei se putea dota tot spitalul cu aer conditionat sau cumpara sute de kilometri de plasa contra mustelor, tintarilor si altor insecte care au prostul obicei sa traga la singe si rani deschise. Macar atit! Dar a verificat cineva, vreun ministru, vreun corp de control in acesti  amar de ani ce face  conducerea spitalului cu banii,  de ce dezastrul merge in pas de defilare? Nu stim,  ca nu spune nimeni. Si chiar daca au verificat, tot  degeaba, pentru ca autoritatile se acopera unele pe altele ca pisica  rahatul. Presedintele  Asociatiei Pacientilor spunea ca cei din Corpul de Control a ministrului Sanatatii sunt neschimbati de ani buni si mai mult se fac ca verifica, fiind pe-o mina cu spitalele. (Poate n-ar fi  o idee rea sa-si faca DNA si DIICOT niste corpuri de control pe specializari).

 

Ministrul Vlad Voiculescu a marturisit ca s-a gindit de citeva ori sa inchida spitalul ( regreta ca n-a facut-o)- situatia o cunostea foarte bine inca de acum citiva ani cind a lucrat ca voluntar in spital dupa explozia din Bucuresti, de la Valea Cascadelor. Solutia radicala care se impunea si acum- inchiderea completa a stabilimentului si  relocarea bolnavilor- a fost din  nou aminata. Ministrul spunea ca a avut chiar saptamina trecuta o intilnire cu mai multi manageri de spitale pentru a gasi solutii de preluare a bolnavilor de  la Arsi, care e singurul spital de tipul asta din tara, dar ca din diverse considerente ( putem banui de ce fel ) concluzia a fost ca nu se poate. Asa ca pina una alta s-a inchis doar sectia ATI si spitalul a  primit o amenda de 6000 lei. Mult, putin? Depinde de perspectiva. De anii de puscarie pe care ii merita responsabilii cu viermii, speram ca se va ocupa justitia asa cu trebuie.

 

De remarcat  ca in socantul scandal al viermilor singurul care a aratat sincer ca regreta, isi reproseaza si se caieste a fost ministrul. Dar el nu provine din sistem, asa ca nu e lovit de calamitatea etica. Nu e (inca) imbolnavit. Ceilalti, managerul, seful ATI, parte din medici sunt deja cangrenati moral. N-am auzit de la ei nici macar o scuza, ba mai mult si-au linistit  constiintele spunind ca ”larvele nu omoara”. Asa cum nu am auzit nimic uman nici in cazul incredibil ( din acelasi spital negru de Arsi) al femeii careia i s-a gresit la transfuzie grupa sanguina.

 

Chiar daca Spitalul de Arsi ar fi un caz izolat si tot ar fi ingrozitor. Dar nu e. Sunt sute de astfel de ”evenimente” turnate in acelasi tipar al cinismului criminal, nesimtirii, lipsei de profesionalism si indolentei@coruptiei administratiei. Spitalul de Arsi e  doar o  bucata de  Romanie. Una in care te intrebi  zilnic, la fiecare pas ”cum e posibil?” Chiar, cum a fost posibil cazul de sclavagism de la Berevoiesti?

 

  Proiectul  de tara si consensul  national, despre care se clampane de zor, ar trebui sa inceapa urgent cu  lucrurile deja stabilite ca prioritati: un audit independent ( extern, cel  mai bine) despre situatia din sanatate, schimbarea managerilor, destructurarea mafiei halatelor de  lux si constructia citorva spitale in urmatorii doi ani.  Altfel, cum spuneam la inceput, viermii vor iesi  triumfatori. Oricum, au ros tot ce se putea roade.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22