Ramsay s-a întâlnit cu traficanţii de arme români fiindcă i-au inspirat încredere

E.b. | 10.08.2016

Stuart Ramsay, jurnalistul britanic care a realizat controversatul reportajul despre traficanţii de arme din România, respinge acuzaţiile oficialilor români, dar explicaţile sale pare, cel puţin deocamdată, ilare.

Pe aceeași temă

    

Stuart Ramsay susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat "încredere", iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi. 

 

Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică, realizată de Stuart Ramsay, care ar fi fost filmată în România. Presupuşi traficanţi de arme le prezintă jurnaliştilor britanici automate precum AK-47 şi alte arme de asalt, pe cere ar fi intenţionat să le vândă oricui plăteşte, chiar şi teroriştilor. Armele ar fi fost aduse din Ucraina pentru a ajunge, ulterior, în vestul Europei și în Orientul Mijlociu. 
Încă de la început, materialul Sky News a ridicat multe semne de întrebare. De asemenea, DIICOT şi poliţia au reacţionat.

 


Stuart Ramsay, a oferit explicaţi extrem de subţiri. El spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile ar căzut pentru că membri acestor bande nu prezentau încredere, conform digi24.ro. Mai mult, nu ştie cu precizie locul în care s-a întâlnit cu presupuşi traficanţi. Ar fi vorba despre o zănă din nord-vestul României, dar susţine că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere.

 

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

 

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: „Am analizat felul armamentului şi armele respective nu par neapărat arme de asalt, nu par arme de război mai degrabă par arme de vânătoare. Noi nici nu ştim dacă a fost pe teritoriul ţării noastre”.

 

Stuart Ramsay: „A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea. Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”. El are şi o explicaţie pentru faptul că presupuşii traficanţi de arme n-au fost deranjaţi de camera de filmat: „În nicio clipă nu le-a păsat (că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme...”

 

Dan Mihalache, ambasor în Marea Britanie: „Este evident o făcătură şi o încercare de manipulare şi cred că poziţia oficială a instituţiilor statului, a Inspectoratului General al Poliţiei clarifică aceste lucruri. Vom prelua această poziţie şi o vom transmite, pe de o parte presei britanice, pe de altă parte autorităţilor britanice”, conform digi24.ro.

 

Ambasada vrea să ceară postului Sky News să difuzeze un drept la replică la materialul care prezenta aşa-zisele arme de asalt traficate în România.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22