Ordonanta antiplagiat a fost modificata de deputati in folosul plagiatorilor VIDEO

Dora Vulcan | 13.09.2016

Deputaţii au modificat în comisia de invatamant ordonanţa antiplagiat, retrimisă in parlament de preşedintele Klaus Iohannis. A fost adăugat un singur articol care prevede că lucrările de doctorat acuzate de plagiat să fie analizate după legislaţia de la momentul susţinerii tezei. Votul in plen a fost amanat din lipsa de cvorum. Senatul este camera decizionala.

Pe aceeași temă

 

UPDATE:  Votul in Camera Deputatilor pe cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor, a fost amanat din lipsa de cvorum. In comisia de invatamant, deputatii au adus o singura modificare pe fond proiectului. Senatul este camera decizionala pe acest proiect, informeaza Hotnews.

 

In comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a fost adus un singur amendament care modifica pe fond proiectul prin care au fost aduse multe modificari la Legea Educatiei Nationale. Acest amendament prevede ca doctoratele suspectate de plagiat sa fie evaluate dupa legislatia in vigoare la data sustinerii acestuia.

 

Mai exact, acesta prevede: "Pentru tezele de doctorat aflate in analiza la CNADTCU si tezele de doctorat care au fost sustinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, procedura se va finaliza in conformitate cu legislatia in vigoare la data sustinerii respectivelor teze de doctorat."  - "Pentru a reglementa procedura conform careia se finalizeaza analiza tezelor de doctorat sustinute deja la intrarea in vigoare a ordonantei", se precizeaza in raportul de admitere asupra cererii de reexaminare votat de comisia de invatamant.

 

La dezbaterile din plen, reprezentantul Ministerului Educatiei a declarat ca institutia nu sustine proiectul in forma votat de parlament, ci Ordonanta in forma initiala precum si argumentele presedintelui Iohannis din cererea de reexaminare.

 

"Avem peste 50 de IOSUD-uri (institutia organizatoare de studii universitare de doctorat - n.r.). Unele sunt capabile sa isi asume responsabilitatea organizarii de doctorate, altele nu" a precizat acesta.

 

Deputatul PNL Raluca Turcan a sustinut mai multe amendamente in plen la raportul dat de comisia de invatamant prin care se dorea revenirea la forma initiala a ordonantei, insa acestea au fost respinse.

 

Turcan declarase despre amendamentul adus de comisia de invatamant este singurul aspect care aduce o imbunatatire la forma adoptata initial de Parlament la OUG 4/2016 privind doctoratele, fiind "o gura de apa la un muribund".

 

"In comisie s-a admis cererea de reexaminare, insa nu s-a modificat nimic pe fond, a venit in plus doar un amendament de forma, depus de un coleg de la PSD, si unul mai bun, pe care l-am votat si noi (PNL - n.r.), al deputatului UDMR (Szabo Odon), ca tot ce inseamna pana acum teze aflate in analiza CNATDCU sa ramana acolo spre verdict final, sa ramana la CNATDCU. Deci este singurul aspect care aduce o imbunatatire. Acesta a fost si motivul pentru care ne-am abtinut (liberalii din comisie - n.r.), pentru ca mai da o speranta, insa de acum incolo, pe viitor, CNATDCU este scos complet din discutie" a explicat Turcan pe 8 septembrie.

 

 

 

Cei care contestă verdictele de plagiat pot invoca legislația în vigoare la momentul scrierii lucrării. Este o modificare făcută de deputați, marti, in comisia de invatamant la proiectul retrimis de Klaus Iohannis în Parlament, transmite Digi 24

 

Deputaţii au modificat în comisie ordonanţa antiplagiat, retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis. A fost adăugat un singur articol care prevede că lucrările de doctorat acuzate de plagiat să fie analizate după legislaţia de la momentul susţinerii tezei.

 

Ordonanța care reglementează doctoratele și plagiatele, dată de fostul ministru Adrian Curaj, aprobată atât de Camera Deputaților, cât și de Senat, dar pe care președintele Klaus Iohannis a retrimis-o la Parlament arătând că ridică și mai mari suspiciuni asupra întregului proces de obținere a titlului de doctor.

 

Parlamentarii nu au ținut cont de solicitarea președintelui și au adoptat un singur amendament care spune că toate suspiciunile de plagiat trebuie analizate în baza legislației în vigoare în momentul susținerii doctoratului și nu a legislației actuale.

 

În proiect rămâne și posibilitatea renunţării la titlul de doctor.

 

Ordonanța va ajunge astăzi în plenul Camerei Deputaților.

 

 

 

 

 

 

Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea prin care scolile de doctorate ar fi scapat si mai usor decat acum de filtrele de calitate si de integritate. "Plagiate nu rimeaza cu doctorate", a spus Iohannis intr-o declaratie de presa facuta in luna mai la Cotroceni.

 

 

 

Presedintele Iohannis a motivat nepromulgarea legii pentru aprobarea OUG 4/2016 prin faptul ca amendamentele aduse de Parlament contravin necesitatii de a avea un sistem cat mai corect si mai transparent de obtinere a doctoratelor.

 

 

Efectele cele mai importante ale acestei legi, daca va intra in vigoare:

 

  • paseaza la universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, cit si pe cea de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul. "Pune lupul paznic la oi", spune Dragos Ciuparu, fostul sef al cercetarii. Cu alte cuvinte, legea le cere universitatilor neperformante, care au tolerat pina acum plagiatele, sa pedepseasca plagiatele. Auziti hohotele de ris dinspre plagiatori?
  • relaxeaza procedura de sustinere a doctoratelor
  • da dreptul doctorilor sa renunte la titlu, fara sa suporte vreo consecinta
  • evaluarea scolilor doctorale (care functioneaza pe linga universitati) va fi mult mai permisiva, fiind eliminate citeva filtre si introdus avizul Consiliului Rectorilor (adica al celor controlati). Si asta in conditiile in care un raport al Curtii de Conturi atrage atentie tocmai asupra diluarii calitative a actului de educatie, cu implicatii masive pe piata muncii

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22