Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, arestat preventiv in dosarul Black Cube

Dora Vulcan | 14.09.2016

Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a fost arestat, miercuri seara, pentru 30 de zile in dosarul Black Cube, privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA, Codruta Kovesi, anunta News.ro. Decizia luata de Tribunalul Bucuresti nu este definitiva, dar este executorie. Dragomir fusese retinut marti de DIICOT.

Pe aceeași temă

 

 

 

Daniel Dragomir, fost ofiter SRI, a fost arestat, miercuri seara, pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei, informeaza Hotnews.ro.

 

Decizia luata de Tribunalul Bucuresti nu este definitiva, dar este executorie. Ea poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

 

Daniel Dragomir a fost retinut, marti, de procurorii DIICOT. Potrivit anchetatorilor, el ar fi luat legatura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, caruia i-a spus ca vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui in judecata de catre DNA, cerand demararea operatiunii "Tornado".

 

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat in legatura cu un suspect in cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca "BlackCube", caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie", arata DIICOT.

 

Dragomir ar fi avut, in 1 februarie si 16 martie, intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive, inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor, negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.

 

"In perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii "Tornado",  din dispozitia suspectilor  D. Z. si A. Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei D.N.A., si in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ("scenarii"), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica", potrivit procurorilor DIICOT.

 

In continuare, Ron Weiner, introducand fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin incalcarea masurilor de securitate (folosirea ID-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor).

 

"Datele au fost ulterior transferate in mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul Romaniei, acestia cazandu-se in perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti. Urmare operatiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat in tara in dimineata aceleasi zile, nu a mai reusit  sa intre in posesia datelor confidentiale compromise si, afland despre depistarea facuta de autoritatile judiciare romane, in dupa-amiaza aceleasi zile a si parasit teritoriul Romaniei pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasandu-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra", au mai stabilit procurorii DIICOT.

 

Anchetatorii au precizat ca Daniel Dragomir si suspectul D. Z. au initiat constituirea grupului infractional care "sa realizeze activitatile delictuoase destinate sa conduca la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activitati de natura intruziva", primul determinand demersurile infractionale, acceptand urmarile ilicite ale acestora si mai apoi sprijinindu-le si prin punerea la dispozitie a unor date privind persoanele de investigat.

 

Actiunea procurorilor DIICOT a fost facuta impreuna cu ofiteri de politie judiciara din DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice si din Politia Capitalei - Serviciul Grupari Infractionale Violente.  Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul infomativ din partea Serviciului Roman de Informatii, a precizat DIICOT.

 

Surse judiciare au declarat anterior, pentru News.ro, ca barbatul retinut de procurorii DIICOT in dosarul Black Cube este colonelul in rezerva Daniel Dragomir, fost sef in Directia de Combatere a Terorism din cadrul SRI, trimis in judecata de procurorii DNA din ianuarie 2015, pentru trafic de influenta, spalare a banilor, folosire de informatii nedestinate publicitatii, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii si uz de fals.

 

Potrivit surselor citate, fostul ofiter SRI a fost retinut dupa ce a fost audiat mai multe ore, in urma perchezitiilor facute marti dupa-amiaza la locuinta acestuia.

 

Procurorii DIICOT au deschis o ancheta pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein, in dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA, Codruta Kovesi. Cei trei sunt angajati ai firmei israeliene de investigatii Black Cube.

 

Ron Weiner si David Geclowicz au stat in arest preventiv din 3 aprilie pana in 22 iulie, cand instanta le-a inlocuit masura preventiva cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, in urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucuresti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanta a emis, in 8 august, mandat de arestare preventiva in lipsa.

 

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infractiuni.

 

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv, cat si in Londra, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si Ron Weiner si David Geclowicz, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, "constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora".

 

Anchetatorii au stabilit ca, in cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

 

In dosar au fost audiati la DIICOT, ca martori, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si membri ai familiei sale.

 

Codruta Kovesi spunea ca au fost date telefoane, insistent, catre membrii familiei sale si catre prieteni apropiati, timp de o zi si jumatate, dar ca nimeni nu a intrat in dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat ca nu i-a fost atacat contul de e-mail.

 

Omul de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania au fost si ei audiati, in calitate de martor, in dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu si Florica apar si in dosarul de la DNA privind licentele Microsoft, in care sunt vizati mai multi fosti ministri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22