Ecaterina Andronescu incearca sa amane pe furis concursurile pentru directorii de scoli

Vlad Toma | 16.09.2016

Comisia de invatamant a Senatului, prezidata de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, a introdus un amendament prin care amana pana in vara anului 2017 concursurile pentru functiile de director si director adjunct de scoala, care urmau sa aiba loc in luna octombrie a acestui an, anunta Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Conform sursei citate, daca acest proiect va fi votat, concursurile organizate de actulaul ministru Mircea Dumitru ar fi blocate, lasand intreaga situatie in mana viitorului ministru al Educatiei, din guvernul care va fi format dupa alegerile parlamentare.

 

Hotnews anunta ca proiectul va fi votat lunea viitoare de plenul Senatului si ca Ecaterina Adronescu nu a depus nicio motivare pentru justificarea acestei modificari.

 

Ecaterina Andronescu a confirmat pentru Mediafax existenta modificarii legislative: "Exista o asemenea lege in Parlament, dar nu stiu cand se va vota, cand o sa o puna pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului". Intrebata cum si de ce a introdus amendamentul pe lege, Ecaterina Andronescu nu a mai comentat si nici nu a mai putut fi contactata telefonic, precizeaza agentia de presa.


Raportul care contine modificarea poarta semnatura Ecaterinei Andronescu, presedintele Comisie de Invatamant din Senat, iar in dreptul secretarului comisiei, Dumitru Oprea, apare un "pentru" si o semnatura. Oprea neaga insa ca ar fi semnat raportul sau ca ar fi delegat pe altcineva sa faca asta, spunind ca nu  a reusit sa afle a cui e semnatura.

 

"Nu am idee cine, cum si pe ce procedura s-a facut fortarea asta de nota. Nici nu a figurat subiectul pe ordinea de zi a comisiei si puteti sa verificati, mergand pe data de 14 (n.r. - septembrie). Deci eu nu am participat la discutia unui astfel de punct. Constat insa ca este o alta semnatura (pe raportul comisiei - n.r.) si asta nu este o despovarare, ci, dimpotriva, este o intrebare pusa celor care au dat curs unei astfel de rezolutii. (...) E pus un 'pentru', dar, de regula, pentru orice 'pentru', daca e nevoie, tu ca secretar delegi responsabilitatea sub o forma, ori eu nici nu am fost intrebat de subiectul asta. Sunt curios si eu sa aflu detaliile ca secretar, totusi, al comisiei, fiindca eu nu pot sa votez pe o propunere legislativa care nu a existat pe ordinea de zi si nici nu exista", a declarat acesta, potrivit Hotnews.

 

Oprea sustine ca a incercat sa o contacteze pe Ecaterina Andronescu, presedintele comisiei, pentru a-i cere lamuriri pe acest subiect, insa nu a reusit sa discute cu ea. "Eu sunt socat de aparitia subiectului, cine l-a provocat habar n-am. Este un subiect pe care numai dna Andronescu poate sa il explice.Doamna Andronescu trebuie sa raspunda la toate acestea, fiindca mi se pare strigator la cer ce s-a intamplat. Nu raspunde insa la telefon, ca am incercat sa o sun. Nu am reusit sa aflu un cuvant de la dansa despre ce s-a intamplat. E o nebunie", a adaugat Oprea.
 

 

Concursul pentru functia de director a fost anuntat de Mircea Dumitru, actualul ministru al Educatiei, pentru a inlatura politizarea concursurilor pentru directori si inspectori scolari. Proba scrisa a concursului s-ar fi desfasurat la nivel national, pe baza unor subiecte elaborate de minister. Ar fi existat de asemenea doua alte probe la nivel de judet, mai scrie Hotnews.

 

 

Deputatii modifica ordonanta antiplagiat in folosul plagiatorilor

 

Daca Senatul Romaniei se ocupa de amanare concursurilor pentru directorii de scoala, deputatii se ocupa cu plagiatele. Deputatii din comisia de invatamant au modificat zilele trecute ordonanţa antiplagiat, retrimisă in parlament de preşedintele Klaus Iohannis, adaugand un articol care prevede ca lucrările de doctorat acuzate de plagiat să fie analizate după legislaţia de la momentul susţinerii tezei. 

 

Votul in plen a fost amanat din lipsa de cvorum, Senatul fiind camera decizionala.

 

Conform Hotnews, reprezentantul Ministerului Educatiei a anuntat ca nu sustine proiectul in forma votata de Parlament ci in forma initiala, completata cu argumentele presedintelui Iohannis.

 

In proiect a ramas in continuare si articolul care face posibila renuntarea la titlul de doctor.

 

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea prin care scolile de doctorate ar fi scapat si mai usor decat acum de filtrele de calitate si de integritate.

 

Iohannis a motivat nepromulgarea legii pentru aprobarea OUG 4/2016 prin faptul ca amendamentele aduse de Parlament contravin necesitatii de a avea un sistem cat mai corect si mai transparent de obtinere a doctoratelor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22