Republica Moldova: Ghimpu nu se mai retrage din cursa. Vrea sa fie presedintele unirii

Dora Vulcan | 28.10.2016

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, nu se mai retrage din cursa electorală, așa cum anunțase într-o conferință de presă susținută în prima parte a zilei

Pe aceeași temă

 

 

 

Publicatia Independent speculeaza si scrie ca Maia Sandu, cea în favoarea căreia era dispus Ghimpu sa se retraga cu conditia ca Sandu sa preia cauza unirii, nu a raspuns ofertei sale, ceea ce l-ar fi determinat sa rămâna în cursa electorală.

 

El i-a îndemnat pe toți unioniștii să-l voteze duminică, întrucât ar fi „singurul candidat unionist” din această cursă electorală.

 

Ghimpu făcuse anterior un anunț confuz privind retragerea sa din cursă, îndemnându-i totodată pe alegătorii Partidului Democrat să-l susțină pe el în scrutinul de duminică.

 

„Am văzut că Maia Sandu a spus că nu va mușca din mărul otrăvit al PD. A dat cu piciorul în alegătorii PD. Eu fac un apel către acești alegători, ca duminică să fie cu mine”, a declarat Ghimpu.

 

Întrebat dacă totuși se retrage sau din cursă, liderul PL a spus că așteaptă ca Maia Sandu să discute cu el și să-și „asume unirea”.

 

„Dacă ea nu-și asumă unirea, eu rămân în cursă. Nu pot să refuz la idealul nostru numai ca să se dea toți într-o parte pentru Maia Sandu”, a mai punctat liberalul.

 

 

***

 

Iniţial, Ghimpu nu a rostit numele Maiei Sandu, spunând doar că s-ar retrage în favoarea unui candidat pro-european care să preia proiectul unirii Moldovei cu România, arată Unimedia.

 

"Eu am spus că atâta timp cât nu am răspuns din partea candidatului unic, campania mea va continua. Dacă voi primi răspuns că îşi asumă, ne întâlnim din nou", a declarat Mihai Ghimpu, conform ziare.com.

 

"Bineînţeles că acest proiect este unul complicat, dar benefic şi necesar", a mai punctat Ghimpu.

 

"Dacă acceptă unirea, punem punct", a spus Ghimpu despre eventuala sa ieşire din cursă. Până în acest moment, liderul PAS, Maia Sandu, nu a venit cu o reacţie.

 

După ce, în cadrul conferinţei de presă în care a făcut anunţul le-a dăruit jurnaliştilor o carte despre România mare, Ghimpu a încheiat: "Trăiască unirea, trăiască romanii de pretutindeni, uniţi pentru unire! Ţineţi minte trei cuvinte: Mihai Ghimpu preşedinte".

 

 

 

***

 

Al doilea clasat in sondajele prezidentialelor din Republica Moldova, candidatul Marian Lupu, a anuntat miercuri ca se retrage din cursa prezidentiala in favoarea candidatului proeuropean, Maia Sandu, anunta publicka.md. Maia Sandu vorbeste pe pagina sa de Facebook de un "mar otravit", menit a o compromite. 

 

 

Discursul lui Marian Lupu, liderul PDM, potrivit publika.md.: 

 

 "Vreau să vă anunţ că numai ce am terminat şedinţa biroului executiv al PDM.Noi asemenea consultări am avut pe parcursul întregii campanii.

 

Republica Moldova trebuie să-şi continuie parcursul european.

 

Mesajul meu a prins şi asta mă bucură. PDM a ajuns partidul unic care poate menţine Moldova pe parcursul european, datorită acestui fapt a crescut interesul oamenilor. Mă bucur că a scăzut interesul pentru Uniunea Vamală.

 

Spre deosebire de mulţi concurenţi electorali am avut o campanie pozitivă, am fost alături de oameni. Aşa şi în continuare PDM va face politică, alături de oameni. Am încercat să păstrăm mesajul european. Creşterea noastră constantă a arătat că PDM a reuşit să-şi păstreze rezultatele în ultimele alageri, acest lucru ne obligă ca partid aflat la Guvernare.

 

 Atât eu cât şi PDM am demonstrat că putem să facem paşi importanţi atunci când interesul naţional cere. Republica Moldova are nevoie de un preşedinte proeuropean, care să lucreze alături de Parlament şi Guvern. Trebuie să fie un factor de echilibru în politica internă şi un bun promotor peste hotare. Preşedintele o dată instalat în funcţie trebuie să se dedice.

 

Am analizat ultimele date foarte proaspete care arată că acea mişcare cu candidatul unic nu a dat rezultate scontate. Probabil şi pentru că ea a fost făcută târziu, dar şi faptul că o parte suprinzător de mare electoratului DA nu a întărit dreapta, ci stânga. Nici avansul Maiei Sandu nu e unul considerabil, rămânând în limita marjei de eroare cu şanse relativ egale de a intra în turul noi. O altă analiză ne-a pus pe gânduri. Este vorba de modul prin care am putea intra în turul II. Candidatul PDM şi cel PAS şi ce evoluţii se anticipează. În această analiză am pornit de la interesul ca alegerile să fie câştigate de un canidat proeuropean, indiferent de numele lui. Concluzia e că în turul II candidatul PAS are şanse mai mari să-l învingă pe Igor Dodon. Candidatul de dreapta care intră în turul II are nevoie de fiecare vot pe care îl poate atrage ca să iasă câştigător. Obiectivul PDM nu e pur şi simplu să câştige o întrecere electorală. Obiectivul PDM este ca alegerile să fie câştigate de candidatul proeuropean cu cele mai mari şanse în turul II. Pentru a avea o mai mare siguranţă ca alegerile să fie câştigate de un candidat de dreapta este nevoie de o anumită decizie, tactică responsabilă.

 

Având în vedere de aceste analize ca Republica Moldova să fie condusă de un candiat proeuropean. Am laut decizia să mă retrag din cursa electorală".

 

 

 

Vlad Pahotniuc, primvicepresedinte al PDM a explicat ratiunile retragerii lui Lupu, invocand sondajele de opinie:

 

 

"Sondajele din ultimele luni au arătat că Maia Sandu este cel mai reprezentativ, decizia poate fi şocantă pentru unii, însă pentru noi este o decizie logică. Este în primul rând pentru interesul major al ţării. Prin această decizie vrem să consolidăm vectorul european al ţării şi să modernizăm ţara. Dacă sondajele arată că există un alt candidat care are şanse mai sigure că obţină această victorie, noi ca partid, demonstrăm că avem şanse să luăm decizii importante pentru ţară. E o decizie ca rezultat al consultărilor cu oamenii din teritoriu, cu partenerii europene. Faptul că PDM contribui la susţinerea unui candidat de opoziţie ca să câştige alegerile, va consolida scena politică", a spus Vlad Plahotniuc.

 

 

 

Maia Sandu avertizeaza asupra "marului otravit" si nu crede in sinceritatea ofertei lui Lupu

 

"Circul continuă.

 

Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cît de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu.

 

E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege.

 

Astfel, PD a hotărît să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon.

 

Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decît scopul de a mă compromite.

 

Însă cetățenii vor înțelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înțelege că și Plahotniuc, și Lupu sînt niște lași.

 

Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Oamenii vor ști să facă alegerea corectă", a scris Maia Sandu pe pagina personala de Facebook.

 

 

***

 

 

Iurie Leanca a anunţat, tot joi, că a decis să nu iasă din cursă, chiar dacă aşa intenţiona. Maia Sandu s-a arătat nemulţumită de decizia acestuia, afirmând că, "acum, mai mult ca oricând, era nevoie de unitate" şi ca "Leanca putea să se retragă din cursă electorală". "Leanca a avut timp suficient să ia o decizie pornind de la situaţia reală şi la şansele reale ale candidaţilor înscrişi în această cursă. Acum este târziu, dar iarăşi, decizia le aparţine", a mai spus Maia Sandu.

 

 

 

Tot joi, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, i-a sugerat candidatului "Partidul Nostru", Dumitru Ciubasenco, să se retragă din cursă electorală în favoarea sa.

 

 

 

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor la alegerile prezidențiale de duminică din Republica Moldova a făcut apel la oponenții săi, și în special la Maia Sandu, candida PPDA-PAS-PLDM, să semneze un angajament public că viitorul șef al statului nu va coopera cu "partidele oligarhice" care au fost în ultimii ani la guvernare și mai ales cu Vlad Plahotniuc, conform Agerpres

 

 

Maia Sandu a răspuns, spunând că nu va semna niciodată vreo înțelegere cu Dodon și nici cu "șeful acestuia, Vlad Plahotniuc".

 

 

Maia Sandu i-a recomandat contracandidatului său să semneze "contractul social" pe care PAS l-a propus cu ceva timp în urmă și care are o prevedere care ține de lupta împotriva oligarhilor. 

 

 

"Nu o să semnez niciodată nicio înțelegere nici cu Dodon și nici cu șeful lui, Plahotniuc. Pe 5 octombrie am făcut un apel către toți politicienii să semneze contractul social pe care l-am semnat eu cu cetățenii și în acest contract social există și o prevedere care ține de lupta noastră împotriva oligarhilor. Domnul Dodon mai are timp să semneze, dacă vrea, și el ca cetățean al Republicii Moldova, să se angajeze în această luptă", a afirmat Maia Sandu, conform Agerpres

 

 

***

 

Potrivit sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor:

  • pentru Iogor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSM) ar vota 40,5%  
  • pentru Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (retras in favoarea proerupenei Maia Sandu) - 13,2% 
  • pentru Maia Sandu, liderul Partidului 'Acțiune și Solidaritate - 13,0%.

Orgoliul lui Ghimpu este total nejustificat pentru ca el ar obtine un nesemnificativ scor de 0,7%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22