Cum s-a votat în Moldova: Dodon, vot masiv în nord şi sud; Sandu, avans în Chişinău

E.b. | 31.10.2016

Votul de duminică pentru prezidenţiale a împărţit Republica Moldova în 3 secţiuni, socialistul prorus Igor Dodon a câştigat masiv în nordul şi sudul ţării, în timp ce Maia Sandu, candidatul comun susţinut de 3 partide pro-europene, a fost votată în zona mediană a ţării.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit primelor rezultate preliminare, Igor Dodon a depăşit alţi candidaţi cu cel puţin 5% în 26 de raioane. Dodon a fost votat masiv în Briceni, Edineţ, Bălţi, Floreşti, Soroca, Făleşti şi alte raioane din nord. Raioanele din sudul ţării şi UTA Găgăuza au votat de asemenea pentru pentru liderul socialiştilor cu un avans enorm, conform Agora.md, preluată de HotNews.ro.

 

 

 

 

Maia Sandu învinge în noua raioane, în opt dintre care cu un avans de 10%. Liderul PAS, Maia Sandu, a câştigat la Chişinău, la mică distanţă de Igor Dodon. În raioanele Hancesti, Telenesti, Nisporeni, Ialoveni şi alte raioane de centru Maia Sandu îl devansează pe Dodon cu cel puţin 10%.

 

 

******

 

Locuitorii din Chișinău și din suburbiile municipiului au preferat-o, în primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc sâmbătă, pe Maia Sandu candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), aceasta fiind urmată de liderul socialist Igor Dodon, informează luni dimineața Unimedia.md, preluat de Agerpres.

 

După procesarea a 92,23% din procesele verbale pentru municipiul Chișinău, s-a constatat că dintre cei 385.559 de participanți la vot în capitala Republicii Moldova, 48,58% și-au dat votul pentru liderul PAS, Maia Sandu, în timp ce pentru Igor Dodon au votat 41,97%.

 

În cele 18 suburbii ale municipiului și în sectoarele Centru și Buiucani ale capitalei procesele verbale au fost prelucrate în proporție de 100%. În sectoarele Centru, Buiucani și Ciocănă, precum și în 17 dintre cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău, Maia Sandu este lider al scrutinului.

 

Totodată, liderul socialist Igor Dodon a fost susținut în două dintre cele cinci sectoare ale capitalei — Botanica și Râșcani. La fel, Dodon a acumulat cele mai multe voturi în orășelul Cricova.

 

Pe locul trei în preferințele electoratului din Chișinău și din suburbiile sale se află candidatul formațiunii politice Partidul Nostru, Dumitru Ciubașenko, acesta fiind urmat de Iurie Leancă și Mihai Ghimpu. 

 

Noul preşedinte al Republicii Moldova va fi decis peste două săptămâni: socialistul  pro-rus Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

 

 

Ce vor cei doi candidaţi care merg în turul doi

 

Igor Dodon, câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, vrea să pună capăt apropierii ţării sale de Uniunea Europeană şi să o reorienteze către Rusia, pe fondul nemulţumirii publice profunde faţă de prooccidentalii aflaţi la putere şi în timpul cărora statul s-a confruntat cu tulburări economice.

Socialiştii lui Dodon vor să anuleze un plan din 2014 pentru legături comerciale şi politice mai strânse cu UE. În schimb, ei vor să înscrie tara în Uniunea Vamală Eurasiatica, dominată de Rusia.

Unii diplomaţi europeni cred, însă, că retorică electorală a lui Dodon tine mai mult de divizarea spaţiului public decât de substanţă politică. El le-a spus diplomaţilor că partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o ţară europeană, citat sub acoperirea anonimatului.

 

 

La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promovează apropierea de Uniunea Europeană. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferenţelor dintre ea şi Dodon.

Astfel, ea a dat asigurări că Preşedinţia va deveni "vocea oamenilor" şi că, dacă va fi aleasă, va face efectua prima vizită în Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.

În privinţa desemnării responsabililor în functii-cheie numite de preşedinte, ea da asigurări că va numi "oameni integri", spre deosebire de Dodon care vrea să pună accent pe "patrioţi".

Maia Sandu mai promite că le va interzice firmelor offshore să aibă acţiuni în bănci sau companii de interes public.

La fel ca şi Dodon, fostul ministru al Educaţiei da asigurări că vinovaţii de "furtul miliardului' vor fi pedepsiţi. Spre deosebire de liderul socialiştilor însă, Maia Sandu susţine că va cere ajutorul organizaţiilor internaţionale pentru a investiga cazul şi a recupera banii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22