Programul lui Dragnea a rămas într-un picior: fără impozit pe cifra de afaceri

Dora Vulcan | 17.07.2017

Guvernul renunta la aplicarea impozitului pe cifra de afaceri, dar nu si la taxa de solidaritate, pentru care se fac simulari si care va fi aplicata persoanelor fizice.

Pe aceeași temă

 

 

Anunţul a fost făcut de premierul Tudose la finalul celei de a doua întâlniri săptămânale cu liderii coaliţiei PSD-ALDE, care spune că s-a consultat si cu ministrul de Finante, Ionut Misa, iar concluzia a fost ca deocamdata nu se va aplica impozitul pe cifra de afaceri, urmand sa se gaseasca alte solutii pentru "actorii economici care sunt mai dibaci ca noi". "Pana acum le-a iesit, vom avea grija sa nu le mai iasa", a spus Tudose, citat de ziare.com.

 

Premierul a mai afirmat ca exista discutii la nivel european astfel incat impozitele sa se plateasca "unde se face profitul".

 

"Sunt agenti economici foarte mari, foarte frumosi care traiesc foarte bine si care de 10 ani raporteaza ca nu au avut niciun fel de profit (...) Pe piata romaneasca ne-am propus de la inceputul guvernarii sa fie un stat puternic si prietenos cu cetatenii, dar acest impozit e ca o coasa - nu poti sa tai firul de iarba selectiv. Ii lovea si pe cei cinstiti si platitori", a mai sustinut premierul precizand ca, totusi, Guvernul va "cauta mijloace ca cei care astazi sunt mai destepti ca statul sa nu mai fie". "M-am sfatuit si cu ministrul Finantelor, am incheiat acest subiect", a declarat premierul.

 

 

 

Mihai Tudose:   "inca se lucreaza la simulari" pentru taxa de solidaritate

 

 

"Nu am stabilit un prag, va fi aplicata doar persoanelor fizice care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea - sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani. Nu stim daca va intra de anul viitor, sunt simulari pentru stabilirea pragului procentual (...) Daca se va stabili ca impactul va fi foarte mic, probabil nu o vom aplica", a mai spus seful Executivului, referindu-se la castigurile ce vor fi obtinute la buget.

 

Intrebat ce inseamna ca incasarile sa fie substantiale astfel incat taxa sa fie aplicata, Mihai Tudose nu a putut preciza, afirmand ca deocamdata "se fac simulari pe praguri din 10 in 10 milioane, dar nu va pot spune cat".

 

Pe de alta parte, prim-ministrul a anuntat ca "transferul de contributii de la angajator la angajat se va aplica de la anul".

 

"Incepem cu salariul minim (...) De la anul angajatul va plati doar impozitul separat", a mai punctat, printre altele premierul.

 

Mihai Tudose a recunoscut ca sunt probleme cu incasarile la buget, dar a respins ideea ca Guvernul ar putea ramane fara bani din octombrie, asa cum sustin liberalii.

 

"Nu va fi asa ceva (...) Situatia nu este foarte buna, tocmai din acest motiv a avut loc schimbarea de guvern. Deblocam pe zi ce trece sume (...) Avem 6 luni de intarziere, de doua saptamani incercam sa punem lucrurile in ordine. Daca reusim in septembrie, e o realizare, daca nu, in octombrie", a mai spus seful Guvernului.

 

In ceea ce priveste TVA split, aplicat pentru firme, Mihai Tudose a spus: "Incercam sa fie din septembrie".

 

"Trebuie sa recuperam niste intarzieri, sunt o multime de lucruri care parca au fost incremenite cateva luni", a mai spustinut premierul, adaugand ca, in aceste conditii, nu trebuie sa ne mai intrebam de ce a cazut guvernul Grindeanu.

 

 

 

Background

 

 

 

  • Dragnea evaluează din nou Guvernul, după ce el și Tudose au făcut declarații contradictorii

 

 

Liderii coaliţiei de guvernământ (PSD/ALDE) s-au întâlnit luni, la Parlament, cu premierul Mihai Tudose, pentru evaluarea săptămânală a activităţii Executivului. Pe agenda discuţiilor se află şi subiectul impozitului pe cifra de afaceri, dar și şi cel al apropiatei rectificări bugetare.

 

 

 

Întâlnirea vine după declaraţii contradictorii ale prim-ministrului şi ale liderului PSD.

 

Şedinţa coaliţiei va începe la ora 12.00, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Este a doua întâlnire de la instalarea Guvernului Tudose, când s-a decis că, în măsura posibilităţilor, liderii coaliţiei se vor întâlni săptămânal pentru a evalua activitatea Executivului. Precedenta reuniune a avut loc săptămâna trecută, conform News.ro.

 

Luni se va discuta şi despre impozitul pe cifra de afaceri, după declaraţiile contradictorii ale lui Mihai Tudose şi Liviu Dragnea pe acest subiect. Tudose afirma, după discuţiile avute la Bruxelles, că acest impozit nu va mai fi aplicat.

 

Am reiterat, din nou, foarte ferm, că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ceea ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de 3%”, a declarat prim-ministrul.

 

Dragnea a spus, vineri, că nu vrea să comenteze declaraţiile premierului MIhai Tudose pe tema retragerii iniţiativei privind impozitul pe cifra de afaceri, considerând că şeful Executivului, când vorbeşte, "ştie ce vorbeşte" şi este rezultatul unei analize.

 

"Nu ştiu ce a declarat premierul şi nu vreau să comentez, că pot fi nuanţe", a spus Dragnea, întrebat despre declaraţiile lui Tudose.

 

El a spus că Mihai Tudose ştie despre ce vorbeşte şi totul este bazat pe analize. "Mie mi se pare foarte important că premierul Tudose, când vorbeşte, cam ştie şe vorbeşte. Dacă face o afirmaţie înseamnă că e bazată pe o analiză", a spus el.

 

Liderul PSD a spus că analizele pe acest subiect nu sunt încă definitivate.

 

Un alt subiect de discuţie va fi rectificarea bugetară, pregătită de Guvern pentru această vară.

 

 

foto Mediafax, Andreea Alexandru

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22