Pe aceeași temă
Aflată în carantina unor probe şi verificări prelungite nu se ştie până când, fără a se putea aprecia impactul ei la buget şi nici măcar dacă va mai fi aplicată vreodată, taxa de solidaritate este de natură a înfierbânta viziunea premierului asupra fiscalităţii. Care premier a recunoscut luni, cu o seninătate halucinantă, că taxa (numită şi Robin Hood pentru că ia de la bogaţi şi dă la săraci) nu presupune de fapt solidaritatea cu cei cu venituri modeste ci cu statul. Pentru că, în viziunea lui Tudose, statul este cel care le-a permis unora să aibă câştiguri generoase. Tudose nu a vorbit nimic despre meritocraţie, despre efortul şi pregătirea pe care le presupun cel mai adesea câştigurile mai mari decât ale majorităţii şi nici despre sacrifiiciile personale făcute. Ci doar despre cum anume trebuie taxat cel căruia statul îi dă voie să obţină şi profit de pe urma propriului efort. Şi cu siguranţă nu s-a referit la cei care sunt membri de partid în zeci de consilii de administraţie.
Prim-ministrul şi-a făcut luni cunoscută viziunea sa asupra taxei de solidaritate, supărat că s-ar fi înţeles greşit până acum că e destinată persoanelor juridice:
„Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus premierul Tudose.
Premierul nu cunoaşte nici pragul de contribuţie, nici beneficiul statului de pe urma ei, nici când se va aplica: simulărie continuă. Nu se ştie până când
El a mai spus că nu ştie dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor, având în vedere că simulările continuă şi că sunt mai multe scenarii testate în acest moment, despre care însă a refuzat să ofere detalii. Tot aşa cum nu ştie nici cât se aşteaptă statul să încaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil. El nu a exclus nici posibilitatea de a renunţa la această taxă.
„Dacă se va stabili că va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic, probabil că nu îl vom aplica. (...) Dacă cifra este foarte mică şi nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată”, a explicat Tudose.
Liderii coaliţiei PSD-ALDE au făcut luni evaluarea săptămânală a Guvernului Tudose. La întâlnire din biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaţilor au fost chemaţi premierul şi mai mulţi miniştri.
Background
- Programul lui Dragnea a rămas într-un picior: fără impozit pe cifra de afaceri. Rămâne doar taxa de solidaritate, în probe şi simulări
Anunţul a fost făcut de premierul Tudose la finalul celei de a doua întâlniri săptămânale cu liderii coaliţiei PSD-ALDE, care spune că s-a consultat si cu ministrul de Finante, Ionut Misa, iar concluzia a fost ca deocamdata nu se va aplica impozitul pe cifra de afaceri, urmand sa se gaseasca alte solutii pentru "actorii economici care sunt mai dibaci ca noi". "Pana acum le-a iesit, vom avea grija sa nu le mai iasa", a spus Tudose, citat de ziare.com.
Premierul a mai afirmat ca exista discutii la nivel european astfel incat impozitele sa se plateasca "unde se face profitul".
"Sunt agenti economici foarte mari, foarte frumosi care traiesc foarte bine si care de 10 ani raporteaza ca nu au avut niciun fel de profit (...) Pe piata romaneasca ne-am propus de la inceputul guvernarii sa fie un stat puternic si prietenos cu cetatenii, dar acest impozit e ca o coasa - nu poti sa tai firul de iarba selectiv. Ii lovea si pe cei cinstiti si platitori", a mai sustinut premierul precizand ca, totusi, Guvernul va "cauta mijloace ca cei care astazi sunt mai destepti ca statul sa nu mai fie". "M-am sfatuit si cu ministrul Finantelor, am incheiat acest subiect", a declarat premierul.
Pe de alta parte, prim-ministrul a anuntat ca "transferul de contributii de la angajator la angajat se va aplica de la anul".
"Incepem cu salariul minim (...) De la anul angajatul va plati doar impozitul separat", a mai punctat, printre altele premierul.
Mihai Tudose a recunoscut ca sunt probleme cu incasarile la buget, dar a respins ideea ca Guvernul ar putea ramane fara bani din octombrie, asa cum sustin liberalii.
"Nu va fi asa ceva (...) Situatia nu este foarte buna, tocmai din acest motiv a avut loc schimbarea de guvern. Deblocam pe zi ce trece sume (...) Avem 6 luni de intarziere, de doua saptamani incercam sa punem lucrurile in ordine. Daca reusim in septembrie, e o realizare, daca nu, in octombrie", a mai spus seful Guvernului.
In ceea ce priveste TVA split, aplicat pentru firme, Mihai Tudose a spus: "Incercam sa fie din septembrie".
"Trebuie sa recuperam niste intarzieri, sunt o multime de lucruri care parca au fost incremenite cateva luni", a mai spustinut premierul, adaugand ca, in aceste conditii, nu trebuie sa ne mai intrebam de ce a cazut guvernul Grindeanu.