Apocalipsa fiscală a PSD. Florin Cîțu: Multinanționalele, pensiile, bugetarii, sacrificați

Ramona Ursu | 26.07.2017

„Dezastrul economic i-a făcut pe cei din PSD să vină cu aceste soluții care erau, de fapt, taxe mai mari. Până la urmă, au implementat un lucru care arată clar disperarea".

Pe aceeași temă

 

 

 

Senatorul liberal Florin Cîțu a comentat, în exclusivitate pentru Revista 22, măsurile fiscale din programul de guvernare PSD-ALDE la care Cabinetul Tudose a renunțat în ultimele zile, dar și cele pe care le-a introdus, stârnind nemulțumiri în spațiul public. Cîțu a explicat de ce taxa de solidaritate sau impozitul pe cifra de afaceri, pe de o parte, la care premierul Mihai Tudose a anunțat că se renunță și, pe de altă parte, obligația angajatorilor să plătească CAS și CASS pentru contractele part-time nu vor opri prăbușirea economică produsă de PSD. Noile taxe privind CAS și CASS au fost sesizate, miercuri, de PNL Avocatului Poporului, pentru a se ridica o excepție de neconstituționalitate la CCR, motivul fiind că sunt discriminatorii.

 

 

Pe de altă parte, prăbușirea economică se vede deja în cifre, prin faptul că, pe primul semestru al acestui an, execuția bugetară s-a încheiat cu un deficit uriaș, 6,3 miliade de lei, respectiv 0,77% din buget. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul bugetar a fost de 0,51%, adică de 3,9 miliarde de lei.

 

 

Au implementat un lucru care arată disperarea

 

 

Senatorul Florin Cîțu a precizat că, în opinia lui, Guvernul Tudose a venit cu noile măsuri privind CAS și CASS pentru contractele de muncă part-time după ce a văzut efectele primelor patru luni de guvernare”. „Dezastrul economic i-a făcut pe cei din PSD să vină cu aceste soluții care erau, de fapt, taxe mai mari. Până la urmă, au implementat un lucru care arată clar disperarea. Pe ei nu-i interesează că descurajează oamenii care vor să muncească mai mult, nu-i interesează că-i afectează, de exemplu, pe studenții care vor să lucreze part-time sau pe mamele care au născut și, poate, vor să muncească part-time la locul de muncă. Disperarea lor este atât de mare, încât sunt gata să sacrifice chiar și această imagine. Renunță la taxa de solidaritate sau la impozitul pe cifra de afaceri, dar păstrează aceste taxe legate de CAS și de CASS, pentru că au pus în balanță scandalul mediatic versus ceea ce câștigă din această taxare. Oamenii nu-și pot schimba imediat contractele și, atunci, îi vor taxa pe loc pe cei care au contracte part-time. Dar e clar că există un dezastru economic, iar renunțarea la unele măsuri oricum nu rezolvă problema”, a subliniat Cîțu.

 

 

Vom vedea măsuri împotriva capitalului străin

 

 

Senatorul liberal este de părere că, pentru a mai echilibra lucrurile, PSD va inventa alte taxe, care, însă, ar trebui să fie acceptate de societate și care, în opinia lui, vor privi investițiile străine: „Cred că vom vedea din ce în ce mai multe măsuri împotriva capitalului străin, al multinaționalelor, o divizare a societății între național și străin, de unde nu se așteaptă la reacții publice prea mari. Nu-i interesează ce riscăm. Nu-i interesează că pleacă din țară companiile străine. Pe ei îi interesează să rezolve problema pe termen scurt și vor vedea mai târziu ce vor face. E vorba despre imagine și despre deficitul bugetar din acest an.”

 

 

O măsură la care ar putea recurge PSD ar fi, în opinia liberalului, „reinventarea unei taxe de solidaritate, prin care vor fi mai clari pe cine vor să taxeze, și cred că vor ajunge la o taxă pentru tranzacții financiare”.

 

O altă sursă de unde ar putea face repede rost de bani ar fi Pilonul II de pensii. „Discuțiile din iarnă și ceea ce a spus Ionuț Mișa (la audierile din comisia parlamentară, ministrul Finanțelor a susținut că se va renunța la Pilonul II de pensii, fiind contrazis, ulterior, de Liviu Dragnea și de premierul Mihai Tudose – n.r.), au un sâmbure de adevăr. Se caută o soluție pe care cred că o vom vedea în Legea pensiilor. În primă fază, se va scoate acea finanțare de la buget, de 6% din contribuții. Fără acea finanțare, Pilonul II de pensii moare. Bineînțeles, banii vor veni la buget”, adaugă Cîțu.

 

 

Pe de altă parte, crede liberalul, la taxa de solidaritate s-a renunțat după ce PSD și-a făcut un calcul simplu: „Scandalul mediatic era mai mare în comparație cu beneficiul financiar pe care taxa îl putea aduce. Iar la taxa pe cifra de afaceri, cred că au lovit și în afacerile propriilor clienți de partid”.

 

Așa cum arată programul de guvernare, deficitul uriaș de 3,7% estimat pentru acest an poate fi evitat prin două lucruri, mai susține senatorul PNL. O variantă este să se taxeze mai mult, alta este să fie tăiate cheltuieile. Însă, mai susține Cîțu, la capitolul cheltuieli nu se mai poate umbla, „investițiile fiind la minimum istoric, de acolo s-a tăiat cât s-a putut. Atunci, au înghețat angajările la stat.”

 

 

Urmează măcelul restructurărilor în sistemul public

 

 

Pasul următor, crede senatorul liberal, va fi reducerea de personal din sistemul bugetar, ministrul Finanțelor anunțând acest lucru în timpul audierilor din Parlament, de dinaintea învestirii Guvernului Tudose. „A spus că va face restructurări în administrația publică. Poate vor tăia și din pensii. Promisiunile faraonice din iarnă n-au cum să fie îndeplinite, execuția bugetară arată clar acest lucru”, completează Cîțu.  

 

Cum s-a ajuns, în mai puțin de jumătate de an, la un dezastru financiar? Senatorul PNL explică faptul că programul de guvernare PSD-ALDE a avut în spate o viziune profund greșită: „Nu avem o economie cu surplus. De aceea, filosofia lor a fost să dea, apoi să improvizeze veniturile la buget. Dar economia nu funcționează așa. Întâi, trebuie să produci. Apoi, să ai de unde să distribui. Iar dacă distribui discreționar, nu va funcționa. Pentru că se prind oamenii și nu mai plătesc.”

 

 

O soluție de compromis: rectificarea bugetară negativă

 

 

O soluție este rectificarea bugetară, despre care Cîțu susține că ar trebui să fie una negativă, pentru „a aduce la realitate situația execuției bugetare”. Altfel, mai susține acesta, „cu o rectificare bugetară pozitivă, avem o situație ca cea de anul trecut, când tocmai Liviu Dragnea a condamnat guvernul tehnocrat, care a făcut o rectificare bugetară pozitivă. Se mai poate salva ceva, dar trebuie responsabilitate și trebuie eliminat populismul.”

 

 

”Nu există lupte interne în PSD. Programul de guvernare este foarte prost”

 

 

Pe de altă parte, senatorul liberal este de părere că nerespectarea programului de guvernare, prin renunțarea la taxa de solidaritate și la impozitul pe cifra de afaceri, are la bază doar un calcul simplu al PSD, și nu eventuale conflicte care ar putea fi între premierul Tudose și șeful său de partid, Liviu Dragnea. Varianta tensiunilor dintre cei doi se vehiculează în spațiul public, după ce programul de guvernare a fost răsucit de la o zi la alta odată cu învestirea Cabinetului Tudose.

 

 

„Nu există lupte interne în PSD. Mâine, dacă echipei care a fugit, Grindeanu, Ponta&Co, i se oferă funcții în Guvern, ei le acceptă. PSD rămâne PSD și toți gândesc la fel. Programul de guvernare este unul foarte prost. Nu reinventezi legile economiei în România. Dacă nu ai producție, dacă nu ai ce distribui, atunci nu distribui. În prima parte a anului, au crescut cheltuieile cu 12%, iar veniturile cu doar 4%. Nu ai cum să ajungi undeva cu așa ceva. Este logic. Doar că ei se încăpățânează, pentru că ei știu că au de pierdut voturi. În acest moment, însă, cred că vor risca niște voturi, pentru că, altfel, totul se va rupe în două. De aceea spuneam că vor da afară din personalul bugetar și/sau vor veni cu taxe mai mari”, mai arată liberalul.

 

 

Cu CAS și CASS la Avocatul Poporului

 

 

PNL a sesizat, miercuri, Avocatul Poporului cu privire la CAS și CASS pentru contractele de muncă part-time, arătând că trebuie ridicată o excepție de neconstituționalitate la Curtea Constituțională în privința acestei măsuri. „Ceea ce face PSD cu CAS și cu CASS este o discriminare, în primul rând, pentru angajatori, care nu-și poate angaja oameni. Apoi, îi descurajezi exact pe acei oameni care vor să muncească și le iei acest drept. În același timp, îi discriminezi pe acei antreprenori prin faptul că îi obligi să angajeze un anumit tip de oameni, nu ce vor ei. În plus, legea Codului fiscal este una organică și nu poate fi schimbată prin ordonanță simplă, așa cum premierul Tudose și echipa lui au făcut.”

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22