Comisia 2009 îl pune pe ministrul Toader să obțină dosarul de la intransigentul Lazăr

Dora Vulcan | 28.08.2017

Procurorul general Augustin Lazar si ministrul Justitiei Tudorel Toader vor avea o intalnire in cursul acestei saptamani pe tema dosarului clasat referitor la scrutinul din 2009. Pe de altă parte, comisia a cerut SRI opinia față de prezența lui Maior și Coldea în casa lui Oprea în seara scrutinului.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: "Tudorel Toader, ministrul Justiției și Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au stabilit ca, în perioada următoare, să aibă loc o întâlnire cu parlamentarii din Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. Întâlnirea, la care vor fi invitați și membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va avea loc la sediul Ministerului Justiției sau al CSM, la o dată ce va fi stabilită de comun acord", afirmă ministerul de Justiție într-un comunicat remis presei luni seara. Cei doi au avut o convorbire telefonică.

 

 

UPDATE:  Procurorul general Augustin Lazăr spune că nu are cunoștință despre o întâlnire pe care ar urma să o aibă la sediul Ministerului Justiției cu membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

 

 Ministrul Tudorel Toader va avea rolul de mediator, spune președintele comisiei parlamentare, Oana Florea. Florea nu a explicat cum își va putea Toader exercita rolul de mediator, așadar un rol imparțial, câtă vreme el nu doar că s-a exprimat explicit împotriva procurorului general, lansând un atac fără precedent prin virulență, după refuzul lui Lazăr de a da dosarul penal comisiei, dar a mai și sesizat Inspecția Judiciară împotriva sa. Pe de altă parte, la inițiativa aceluiași Pleșoianu care l-a pârât în aceeași zi la președinție pe Maior că nu a vrut să răspundă la întrebări, comisia va sesiza SRI, căruia îi va cere o opinie cu privire la prezența în casa lui Oprea a doi foști șefi ai instituției, Coldea și Maior; desigur, luând de bună povestea care a stat și la baza înființării comisiei de către Liviu Dragnea - poveste care a fost servită PSD de Adrian Andronic, consultant politic, devenit patron de ziar (în condiții neelucidate încă) și trimis în judecată pentru corupție.

 

 

"Domnul Tudorel Toader isi va exercita rolul de mediator si in cursul acestei saptamani Biroul Comisiei de ancheta va avea o intalnire cu procurorul general, pentru discutii pe tema dosarului clasat solicitat de Comisia noastra", a spus Florea, citată de Agerpres, dupa sedinta de luni a Comisiei de ancheta privind prezidentialele din 2009.

 

Ea a precizat ca intalnirea se va desfasura in biroul ministrului Justitiei miercuri sau joi.

 

 

Pe de altă parte, la propunerea lui Pleșoianu, SRI va fi sesizat și solicitat să se exprime cu privire la presupusa prezență a fostului șef al SRI George Maior și a adjunctului Florian Coldea în casa lui Gbriel Oprea în seara ultimului scrutin al prezidențialelor din 2009. Decizia a fost luată la propunerea deputatului PSD Liviu Pleșoianu, autor al altei propuneri votată de comisie în aceeași zi, prin care Maior este pârât la șeful statului că a refuzat să răspundă întrebărilor comisiei. 

 

"Am decis să trimitem o adresă către SRI pentru a ști poziția acestei instituții cu privire la faptul că doi angajați au fost sau nu în casa domnului Oprea în noaptea alegerilor", a precizat președintele Comisiei, Oana Florea. Ea a spus că s-a abținut la acest vot, menționând că membrii Comisiei au hotărât că este util un punct de vedere de la SRI pe această temă.

 

"O altă decizie a Comisiei a fost de a solicita domnului general Dumitru Iliescu noi documente având în vedere că a făcut afirmații că deține documente suplimentare", a arătat Florea.

 

În legătură cu solicitarea Comisiei de anchetă către președintele Senatului de a sesiza CCR pentru conflict între instituții, Oana Florea a precizat că aceasta a fost înaintată Comisiei pentru constituționalitate.

 

"A venit răspuns de la președintele Senatului. Sesizarea noastră a fost înaintată către Comisia de constituționalitate pentru un punct de vedere. Pe baza acestui punct de vedere, președintele Senatului va face demersurile necesare. Întrucât instanța este în vacanță, iar comisia oricum se va închide în 8 septembrie, este util un punct de vedere pentru viitor, pe noi nu ne ajută", a mai spus Florea.

 

 

 

 

Background

 

 

 

  • Ministrul Toader, atac la procurorul general pentru că refuză să dea Comisiei 2009 dosarul alegerilor

 

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat joi că ancheta parlamentară în cazul alegerilor prezidențiale din 2009 nu și-ar fi putut propune să verifice soluția dată de procuror sau probele, pentru că ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri.

 

 

"După preceptele statului de drept, cele trei puteri sunt independente, sunt separate, sunt în echilibru, dar în același timp există suficiente mecanisme, forme de control reciproc dintre puterile statului pentru a asigura necesarul echilibru al acestora și buna funcționare. (...) Comisia parlamentară și-a propus să stabilească anumite stări, anumite circumstanțe, anumite împrejurări. Comisia parlamentară nu și-a propus și nici nu și-ar fi putut propune să verifice dosarul, soluția dată de procuror, probele pe care le-a administrat sau nu le-a administrat pentru că în acea ipoteză ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri. Dar o comisie parlamentară care funcționează în baza unei hotărâri, unui regulament, hotărâre care a fost verificată de Curtea Constituțională, apreciez eu că nu poate fi împiedicată să afle acele împrejurări, circumstanțe, stări de fapt, repet, și nu să intre în competența organelor de urmărire penală, organelor judiciare", a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, citat de Agerpres.

 

 

El a adăugat că există mai multe state în care președinții sunt obligați să se prezinte la comisiile parlamentare, precizând că "unii când dețin o funcție cred că dețin și adevărul absolut".

 

 

"Să ne amintim faptul că sunt state cu democrație consolidată în care șefii de stat dau curs și sunt obligați să dea curs invitațiilor la comisiile parlamentare, comisii care verifică anumite stări, circumstanțe, împrejurări. E adevărat faptul că în această perioadă se pare că există o tensiune, o încrâncenare din anumite puncte de vedere, dar tot adevărat faptul că, și cred eu, că mulți se declară cunoscători în toate domeniile de activitate, iar unii când dețin o funcție cred că dețin și adevărul absolut. Prin urmare, am sesizat Inspecția Judiciară (...) și nu înțeleg să fac polemici nici publice, nici personale și să mă mențin în limita dialogurilor instituționale"a precizat Toader.

 

 

Ministrul a dat asigurări că există mecanisme pentru asigurarea echilibrului dintre cele trei puteri ale statului. "Vă asigur că există suficiente mecanisme legale și constituționale pentru asigurarea raportului dintre puterile statului, asigurarea echilibrului dintre cele trei puteri și, sigur, vor fi folosite toate pârghiile legale și constituționale în același timp pentru clarificarea acestor raporturi, pentru asigurarea funcționării comisiei parlamentare", a subliniat Tudorel Toader.

 

 

 

  • Lazăr:Nu există bază legală pentru transmiterea dosarelor penale la o instituție extrajudiciară

 

 

Procurorul general Augustin Lazar spune că i-a transmis, în discuția telefonică avută cu ministrul de Justiție că "nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara".

 

Ministerul Public a difuzat un comunicat ca urmare a "solicitarilor mass-media de a se comunica un punct de vedere referitor la declaratiile facute in cursul zilei de astazi, 16 august 2017, de catre domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei".

 

 Toader a anuntat miercuri ca a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la refuzul procurorului general Augustin Lazar de a pune la dispozitia Comisiei parlamentare de ancheta o copie a dosarului privind alegerile din 2009.

 

"Am discutat cu dl procuror general, am sesizat Inspectia Judiciara. Sesizarea redactata deja este inregistrata la Inspectia Judiciara. Am in vedere faptul ca procurorul general s-a adresat plenului CSM cu intrebarea daca trebuie sau nu sa trimita respectivele documente la comisia parlamentara. Va spuneam si va repet: sunt convins ca procurorul general stie sau ar trebui sa stie atributiunile de serviciu si CSM nu este cel care ii spune unui procuror, simplu sau general, ce si cum trebuie sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu", declarase Toader.

 

Ministerul Public informeaza astfel ca Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si  Justitie (PICCJ), a avut in cursul zilei o discutie telefonica cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, și că i-a comunicat acestuia "punctul de vedere al PICCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii dupa  actele de urmarire penala efectuate intr-un dosar solutionat de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica".

 

"In acest sens, domnul Augustin Lazar a reiterat opinia exprimata de catre PICCJ si transmisa Comisiei in data de 14 iulie 2017, potrivit careia nu se poate da curs solicitarii, intrucat nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara", se arata in comunicatul Parchetului General.

 

Ministerul Public tine sa sublinieze totodata ca "hotararea de a nu da curs solicitarii Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros si etapizat, avand la baza studiile realizate la nivelul PICCJ si nicidecum o decizie arbitrara".

 

Solicitarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii de catre  procurorul general "a fost justificata, intre altele, de caracterul fara precedent al solicitarii Comisiei, cu posibil impact si consecinte asupra intregului sistem judiciar", mai spune Parchetul General.

 

"Se ridica astfel o chestiune de drept care intereseaza nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar in ansamblu, anume problema conditiilor in care un dosar judiciar poate fi pus la dispozitia altor autoritati sau institutii, in afara celor cu atributii privind solutionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confrunta in acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, si alte parchete, dar, in egala masura, si instantele. De aceea, rezolvarea ei trebuie sa fie unitara, atat in privinta dosarelor de urmarire penala si a lucrarilor aflate la parchete, cat si in privinta dosarelor aflate la instante, atat in privinta dosarelor in curs de solutionare, cat si in privinta dosarelor solutionate si indiferent de modul in care au fost solutionate. Ori, avand in vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei, necesitatea pronuntarii acestei institutii intr-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc”, se spune în replica procurorului general la avertismentul ministrului privind implicarea CSM în speță.

 

”De altfel, asa cum a declarat public presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, raspunsul transmis PICCJ a fost unul administrativ, fiind de asteptat ca Plenul  Consiliului sa se pronunte intr-o proxima sedinta", arata Parchetul General.

 

 

  • Tudorel Toader a anunțat că va sesiza Inspecția Judiciară împotriva procurorului general Augustin Lazăr

 

Ministrul Tudorel Toader a anuntat miercuri dimineata ca va cere Inspectiei Judiciare sa cerceteze "conduita" procurorului general, Augustin Lazar, urmare a refuzului său de a furniza comisiei parlamentare de ancheta dosarul Ministerului Public privind alegerile din 2009.

 

"Personal am convingerea ca procurorul general isi cunoaste atributiunile de serviciu", spune Toader. ”Inspectia Judiciara sa verifice conduita pozitiva sau negativa a procurorului general, mai exact retinerea dansului de a furniza dosarul”, a spus ministrul justitiei, citat de Hotnews.ro.

 

 Mai mult, el crede că nu este cazul ca Augustin Lazar sa intrebe CSM daca sa furnizeze respectivele documente, un mod indirect de a-i trasa acestuia indicății prețioase.

 

Tudorel Toader a amintit ca miercuri dimineata are discutii cu liderii de sindicat din penitenciare si ca dupa aceasta intalnire va vorbi cu Augustin Lazar, fără ca subiectul să prezinte vreun interes pentru aceștia, de unde se poate deduce că anunțul acestuia țintește spre cu totul alte urechi. 

 

"Voi vedea ce raspunsuri furnizeaza, apoi voi sesiza Inspectia Judiciara", a spus ministrul justitiei.

 

Comisia de ancheta privind prezidentialele din 2009 a trimis Ministerului Justitiei o scrisoare in cere ii cere ministrului Toader sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu "atitudinea" procurorului general, Augustin Lazar, fata de lucrarile comisiei si sa faca o evaluare a modului in care el si-a indeplinit atributiile, a scris vineri News.ro, citand surse parlamentare.

 

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca nu sunt intrunite conditiile legale pentru sesizarea Curtii Constitutionale in privinta unui conflict constitutional Parlament si Parchetul General, CSM raspunzand astfel unei solicitari transmise de . Acesta a cerut CSM si o opinie privind cererea comisiei parlamentare de ancheta de a primi dosarul privind alegerile din 2009, dar Consiliul anunta luni ca nu se poate pronunta.

 

Comisia parlamentara de ancheta a solicitat pe 11 iulie Parchetului instantei supreme dosarul deschis si clasat in urma afirmatiilor lui Dan Andronic.

 

Pe 14 iulie, Parchetul a transmis Comisiei de ancheta ca nu poate da curs solicitarii acesteia de a-i fi transmis in copie dosarul referitor la scrutin, aducand ca argumente prevederi constitutionale, decizii ale CCR, dar si faptul ca activitatea unei comisii de ancheta parlamentara si o ancheta judiciara nu pot interfera. 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22