Gabriel Oprea si-a dat demisia. Pana la sfarsitul zilei, Senatul nu a inregistrat nicio cerere

Dora Vulcan | 23.09.2016

Gabriel Oprea a anuntat ca demisioneaza din Senatul Romaniei, dupa ce vineri presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia. Oprea scrie pe Facebook, dupa ce dimineata a depus o solicitare de reluare a votului, ca sunt "opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea" ca acest lucru sa se intample si ca doreste adevarul despre acel incident, "la fel ca si familia Gigina".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE: Demisia senatorului Gabriel Oprea nu a fost inregistrata, vineri, pana la finalizarea programului de lucru al Senatului, a precizat purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, pentru News.ro, demisia trebuind sa fie citita in plen pentru a deveni efectiva, potrivit Regulamentului acestui for.

 

Andrei Alexandru a precizat ca pana la incheierea programului nu fusese primita nicio cerere oficiala, la secretariatul institutiei, din partea senatorului Gabriel Oprea. 

 

Potrivit Articolului 190 din Regulamentul Senatului, senatorii pot demisiona prin cerere scrisa, adresata presedintelui. Presedintele Senatului, in sedinta publica, intreaba senatorul daca staruie in cererea de demisie si, daca raspunsul este afirmativ, ori daca senatorul nu se prezinta pentru a raspunde,  cu toate ca a fost instiintat, declara locul vacant, informeaza Hotnews.ro.

 

Articolul 188 din acelasi Regulament mentioneaza ca in cazul in care un senator demisioneaza, el poate reveni asupra demisiei, pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Senatului de vacantare a mandatului, daca urmatorul propus pe lista formatiunii din partea careia a candidat nu a fost validat in plen.

 

 

UPDATE: Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a salutat demisia lui Oprea. "Salut gestul domniei sale. Cred ca, in contextul actual, gestul domniei sale este foarte bine-venit", a declarat, vineri, Tariceanu.

 

"Nu ma ascund in spatele niciunei imunitati si, la fel ca si familia Gigina, doresc adevarul despre acel accident. Inteleg ca sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluarii votului. Prin urmare, ca sa nu mai existe vreo indoiala, va anunt ca demisionez din Senatul Romaniei. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza saptamana viitoare," a scris Oprea pe Facebook. 

 

 

Dupa ce Oprea isi pierde de calitatea de parlamentar, trebuie ca o eventuala noua solicitare de ridicare a imunitatii pentru fostul ministru de interne sa fie trimisa de DNA catre presedintele Romaniei, asa cum prevede Legea raspunderii ministeriale.

 

O noua solicitare de ridicare a imunitatii se poate face doar daca la dosar apar probe noi.

 

In acest caz, DNA va trimite o noua solicitare de aviz pentru ca Oprea sa poata fi cercetat, dar nu parlamentului, ci presedintelui Romaniei.

 

Fostii mininstri, chiar daca nu mai sunt parlamentari, se bucura de imunitate pentru fapte comise in exercitarea functiei. 

 

Potrivit articolului 109, alineatul 2 din Constitutie, (2) "Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

 

Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie.

 

Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie."

 

 

Presedintele Iohannis i-a cerut demisia cu cateva ore inainte ca Oprea sa o faca

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca nu stie daca ca exista posibilitatea procedurala de a fi reluat votul din Senat in cazul lui Gabriel Oprea, dar o solutia pentru detensionarea situatiei este demisia acestuia. Presedintele s-a aatat ingrijorat de protestele de joi, pe care le considera insa indreptatite pentru ca "oamenii sunt revoltati" de faptul ca parlamentarii isi permit "sa protejeze pe cineva printr-un vot". 

 

 

 

"Situatia in care s-a ajuns acum, a domnului Oprea, nu poate fi usor detensionata. Nu stiu daca procedural se poate relua votul in Senat, dar exista posibilitatea ca persoana vizata sa demisioneze ca sa detensioneze situatia", a declarat Iohannis, citat de Hotnews.ro.

 

 

 

Presedintele a criticat Senatul pentru respingerile repetate ale solicitarilor DNA: "Sunt foarte trist, mahnit, ca Senatul, dupa foarte multe discutii, nu a inteles despre ce este vorba, senatorii voteaza la ordinul partidului, avem senatori cu un discurs deschis antijustitie, este revoltator."

 

 

 

"In Parlament nu trebuie sa se voteze vinovatia sau nevinovatia unui membru, asta se stabileste doar in sala de judecata", a precizat Iohannis.

 

 

 

Seful statului le-a cerut alegatorilor sa voteze in alegerile din aceasta toamna partide care "nu au pe liste penali", spunand ca lor le revine responsabilitatea pentru schimbare.

 

 

 

"Alegatorul trebuie sa inteleaga ca de el depinde. Sunt partide care au inteles cat de cat aceasta nevoie de reformare, si partide care nu vor sa inteleaga ca drumul Romaniei este spre stat de drept si transparenta", a declarat Iohannis, adaugand ca "alegatorul sa voteze partide care nu au pe lista penali si sa nu voteze partidele care pastreaza penalii pe liste".

 

 

 

Iohannis s-a aratat ingrijorat de protestele de joi seara, aratand "pe buna dreptate, oamenii sunt revoltati, adica isi permit parlamentarii sa protejeze pe cineva printr-un vot", a spus Iohannis.

 

 

 

"Daca se poate relua, e bine sa se mai voreze o data, dar problema ramane. Sunt prea multi oameni care au prea mari probleme in Parlament", a adaugat presedintele.

 

 

 

Joi seara au avut loc proteste in toata tara impotriva votului senatorilor care au impiedicat DNA sa-l ancheteze pe Oprea pentru ucidere din culpa. 73 de senatori au votat impotriva anchetarii. Vineri se anuntau noi proteste. Oprea a cerut Senatului un nou vot

 

 

In urma protestelor care au avut loc aseara in Bucuresti si in alte cateva orase din tara, Gabriel Oprea a depus astazi la Senat o cerere de reluare a votului in cazul solicitarii DNA: "Am depus astăzi cererea către Preşedintele Senatului. Nu a fost şi nu este intenţia mea să fug de Justiţie. Însă ceea ce se întâmplă cu acest dosar nu este în regulă. Vreau dreptate pentru Bogdan Gigină, dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre răzbunări şi răfuieli cu substrat politic", a scris Oprea pe Facebook.

 

 

 

Reluarea votului senatorilor in cazul urmaririi penale a lui Gabriel Oprea este considerata improbabila de majoritatea celor care s-au pronuntat pe aceasta tema, existand insa si pareri contrare in aceasta privinta.

 

 

 

 Ioan Chelaru (PSD), vicepresedintele Senatului, a declarat pentru Mediafax că reluarea votului in acest caz nu este posibila, indiferent cine cere acest lucru.

 

 

 

Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a declarat in schimb, la RFI, ca votul senatorilor in cazul Oprea ar putea fi reluat fara nicio problema, avertizand ca PNL va intra in greva parlamentare daca acest lucru nu se va intampla: "Este un mit faptul că nu se poate în mod legal cere reluarea votului. Resping din capul locului această sentinţă dată de ieri încoace de PSD-ALDE, cum că nu poate fi reluat votul în cazul Oprea. Categoric, se poate relua şi dacă se vrea, se poate şi este opţiunea pe care o avem în faţă," a declarat Alina Gorghiu.

 

 

 

Oprea a declarat zilele trecute ca dosarul in care este cercetat isi va urma cursul deoarece va ramane fara imunitate la incheierea acestei sesiuni parlamentare, mandatul sau de senator ajungand la final. Conform unor surse de la Curtea Constitutionala citate de Romania Libera, pentru a obține urmărirea penală în cazul lui Oprea ­este nevoie de o nouă cerere, chiar daca acesta si-a incheiat mandatul de senator, deoarece procurorii ar avea nevoie de aprobare si pentru urmarirea penala a fostilor ministri, nu doar pentru urmarirea ministrilor in functie. Incheierea mandatului de senator nu ar da unda verde investigatiei din acest dosar, o noua cerere, care trebuie sa contina noi probe, trebuind trimisa pentru aprobare presedintelui Romaniei.

 

 

 

Conform sursei citate, ar fi nevoie de asemenea de o noua cerere si de noi probe in cazul in care Gabriel Oprea ajunge din nou parlamentar.

 

 

 

DNA a cerut avizul Senatului pentru anchetarea penala a lui Gabriel Oprea in cazul mortii politistului Gigina, antemergator al coloanei oficiale dispuse din ordinul sau 

 

 

DNA a cerut acum cateva zile aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, sub acuzatia de ucidere din culpa, dupa ce politistul Bogdan Gigina a murit in timp ce facea parte din escorta fostului vicepremier. "În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și Ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială", se arata in comunicatul DNA.

 

 

Plenul Senatului a respins insa cererea DNA de urmarire penala a fostului vicepremier cu 73 voturi "impotriva" si 45 "pentru".

.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22