MarinArt: Proiect de Educație prin Artă dedicat tinerilor din comunitățile rurale

Redactia | 19.07.2021

Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în parteneriat cu MarinArt/Centru Educațional și Artistic au lansat pe 11 iulie un proiect dedicat tinerilor din zonele rurale sălăjene și bistrițene

Pe aceeași temă

Proiectul „MarinArt. Platformă Rurală de Educație prin Artă” a câștigat finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea din această primăvară și mai beneficiază de co-finanțare și sprijin logistic din partea Primăriei și Consiliului Local Crasna. Platforma și programul ei a fost prezentată comunității din Marin cu ocazia inaugurării Bibliotecii sătești MarinArt. Centru Educațional și Artistic, spațiu care va găzdui cea mai mare parte a activităților cuprinse în acest proiect. Gândită ca un spațiu comunitar dedicat nu doar lecturii și împrumutului de cărți, ci și activităților artistice și educaționale, biblioteca sătească MarinArt pare la prima vedere și un gest de sfidare a trendului de desființare a infrastructurii culturale și educaționale ce domină de câțiva ani în societatea românească. Faptul că evenimentul de lansare și prezentare a proiectului a atras un număr mare de participanți, în special din afara localității, relevă interesul oamenilor față de astfel de inițiative.

Platforma presupune o serie de ateliere educaționale și artistice adresate comunității rurale din Marin (SJ) dar și din Telciu (BN) cât și artiștilor și creatorilor interesați să exploreze contemporanul rural și problematicile sale. Misiunea mai largă a proiectului este facilitarea dialogului intercultural și intergenerațional, combaterea discriminării pe criterii de rasă, vârstă sau statut social cât și combaterea bullyingului online prin promovarea unui comportament prudent, etic și empatic pe internet.

Ce ateliere propune MarinArt în 2021 ?

- Introducere în film documentar cu Sofia Iulia Nelega (Marin)

- Atelier de joacă cu sunete ambientale cu Vlad Răsuceanu (Marin, Telciu)

- Atelier de spus și scris povești cu actrița și dramaturga Selma Dragoș (Marin)

- Atelier de desen narativ cu Silvia Dușan (Marin)

- Atelier de fotografie experimentală cu Raluca Țurcanașu (Marin)

- Introducere în arta fotografică cu Patricia Marina Toma (Telciu)

- Atelier de cusături specifice zonei Meseș și interferențe cu Alexandra Negrilă (Marin) – pentru adulți

Programul „oficial” va fi completat de seri informale de proiecții de film, muzici și discuții pentru a putea dezvolta relații autentice de apropiere între facilitatori și localnici.

În ceea ce îi privește pe artiști și facilitatori, experiența va avea și dimensiunea unei rezidențe de creație, prin modul în care vor fi imersați în mijlocul comunității pe care o vor putea privi și și-o vor putea apropia intim, având și răgazul plimbării, documentării și observației participative în proiect.

„Într-un context în care în marele urban oferta de educație non-formală pentru copii, tineri și adulți este uneori copleșitoare, dând naștere la reale blocaje de alegere pentru persoanele vizate, în rural acestea lipsesc cu desăvârșire. Aceste discrepanțe doar adâncesc diferențele sociale în cazul viitorilor adulți și accentuează dificultatea mișcărilor inter-clase. Astfel, proiectul „MarinArt. Platformă Rurală de Educație prin Artă” vine în întâmpinarea acestor nevoi; adresându-se unor comunități rurale specifice, ea își propune și să servească drept model de bune practici pentru alte inițiative similare din alte regiuni ale țării”, se arată în comunicatul de presă al inițiatorilor proiectului.

****

Fondat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale reunește cercetători, artiști și activiști cu preocupări legate de lumea rurală și procesul modernizării. Asociația inițiază proiecte culturale și educaționale în mediul rural și în urbanul mic și mediu, în scopul unei mai bune cunoașteri și înțelegeri a lumii rurale contemporane.

Pentru mai multe detalii, cei interesați pot adresa intrebările pe email modernitateruralitate@gmail.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22