Partidele - front comun împotriva legii. Senatul Romaniei apara Antenele

Silvia Simion | 16.02.2016

După somația pe care ANAF a transmis-o Antena Grup de a evacua sediile confiscate, Antena 3 a mobilizat politicienii pe care i-a susținut de-a lungul timpului să reacționeze. Primul a fost Călin PopescuTăriceanu, care a cerut de urgență prezența premierului Dacian Cioloș în Senat pentru a da socoteală.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Dacian Ciolos, premierul Romaniei, aflat in aceste zile la Bruxelles, a declarat, intrebat despre cazul ANAF-Antena 3 că, deşi ANAF este în subordinea Guvernului, preşedintele acestei instituţii nu trebuie să ceară aprobare pentru deciziile pe care le ia. Ciolos a mai spus ca nu a fost informat in privinta acestei decizii, anuntand ca va participa maine la sedinta Senatului. Mai multe detalii aici.

 

***

 

Votul a fost covârșitor: 70 ”pentru”, două voturi ”împotrivă” și trei abțineri, ceea ce arată că toate partidele au făcut scut pentru Antena 3, fiind de acord ca premierul Cioloș să renunțe mâine la ședința de guvern și să se prezinte în plenul Senatului pentru a răspunde față de acțiunea ANAF. Premierul a fost convocat sa dea socoteala in fata parlamentului, miercuri la ora 10.30. Motivul incvocat de politicieni, in acord cu ceeaq ce sustin "vedetele" Antenei 2 este "libertatea de exprimare" care ar fi pusa in pericol de evacuare.

”Prezența în fața Senatului primează”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

 

Președintele Senatului a propus modificarea ordinii de zi a Senatului pentru a discuta acțiunea ANAF la adresa Antenelor și convocarea de urgență a premierului Dacian Cioloș, pentru a da explicații despre acest subiect, invocând articolul 111 din Constituția României.

Propunerea de a se discuta situația Antenelor a fost aprobată  cu o largă majoritate, cu 65 de voturi pentru, 4 abțineri și două voturi impotrivă.

 

Tariceanu a coborât, apoi, de la prezidiu pentru a lua cuvântul la tribună în calitate de senator. El a amintit  "gravitatea situației" și "forțele oculte" care sunt în spatele deciziei ANAF și de "atacul inacceptabil la adresa unei televiziuni".

 

”Este vorba despre o acțiune abuzivă, din care nu a lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene", a spus Tăriceanu, adăugând că este "expresia acestor derapaje si excese ce se întâmplă în ultima perioadă",  ”o încercare vădită, brutală de suprimare a libertății din Constituție"

 

Președintele Senatului declară că este atacată libertatea de expresie a unui post de televiziune, ceea ce încalcă Constituția. Cere vot din partea senatorilor pentru a-l chema pe premier înfața Senatului pentru a răspunde față de acțiunea ANAF.

 

Călin Popescu Tăriceanu a fost imediat susținut de către senatorul UDMR Verestoy Attila. Care a susținut că ”este un precedent periculos suprimarea unui post de televiziune pe cale administrativă”.

 

Senatoarea Cristiana Anghel a  declarat că ea ”propune moțiune de cenzură pentru trimiterea guvernului Cioloș la Burexelles, că nu este românesc”. Ea a cerut președintelui Iohannis să spună dacă a avut cetățenie germană și în ce perioadă.

 

Au mai luat cuvântul Daniel Barbu (ALDE), care a vorbit despre libertatea de expresie a Antenei 3 fiind ”victima violentă a statului”.

 

 

Șerban Nicolae (PSD) și-a exprimat satisfacția că ”Senatul României reacționează corect față o situație nefirească”. Senatorul PSD, apărător al Antenei 3 și la mitingul de protest ”Plimbarea” ulterior arestării lui Dan Voiculescu, a spus că ”a fost înlăturată prezumția de legitimitate a acțiunii ANAF” și a declarat că ”exercitarea abuzului autorității statului nu are nicio acoperire, în nicio situație”.

 

 

 

Senatorul PNL Tudor Barbu a susținut și el de la tribuna Parlamentului demersul invitării de urgență a premierului în Senat. ”Sub masca aplicării legii, se pune problema închiderii unei televiziuni”, a spus Barbu, motivând că este singurul din Senat care poate simți ceea ce simt cei de la Antena 3, el fiind fost angajat al OTV, televiziune despre care a declarat că a fost închisă abuziv.

 

 

sursa foto: capturi Antena 3

 

Citiți și Circ la Antena 3 dupa decizia de ANAF de evacuare. Se pregateste o "plimbare" copy-paste

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22