Cum l-a infrint Iohannis pe trufasul Dragnea

Duhul trufiei si betia puterii i-au adormit proverbiala siretenie. Drapat in mantia liderului suprem care poate sfida partidul, alegatorii si presedintele, Dragnea a suferit o infringere usturatoare, greu de impachetat.

Andreea Pora 29.12.2016

De același autor

 

 

A fost nevoit sa dea inapoi nu doar pentru ca a devenit constient ca suspendarea presedintelui era o gogorita neconstitutionala, ci in primul rind pentru ca si-a pus in cap PSD-ul si propriul electorat, ultranationalist si misogin. Acesta n-a putut intelege de ce sigura marioneta pe care o putea gasi Dragnea este o femeie de origine turco- tatara si de credinta musulmana. Dupa o campanie xenofoba si desantat nationalista, a fost mai greu sa bagi in cap electoratului si partidului ca  s-au terminat romanii verzi si crestini calificati pentru postul de sluga a lui Dragnea. Pentru ca Liderul asa a prezentat-o pe Sevil Shhaideh, care a ramas pret de o saptamina o  simpla poza pe biroul lui Dragnea. N-a vazut-o si auzit-o  nimeni, pina si conturile  de facebook erau false. In privinta legaturilor sotului cu regimul Assad, putin probabil ca Dragnea sa nu fi  stiut nimic, dar a ignorat riscul de securitate din motive pe care doar le putem presupune. Inteligenta nu l-a ajutat nici ea prea mult, in chestiuni din astea smecheria  nefiind suficienta, pentru ca altfel  ar fi inteles dinainte ca serviciile ( nu doar cele romanesti) vor spune pas si ca astfel ii arunca mingea la fileu presedintelui. Folclorul creat pe tema a prins atit de bine, incit Dragnea mai avea putin si era cotat chiar de propriul electorat drept ”tradator de tara” si ”vinzator de neam”, idei pe care tot PSD le-a bagat pe teava in campanie impotriva adversarilor.

 

Daca cineva i-a dat o mina de ajutor lui  Iohannis  sa se recreeze,  acesta este nimeni altul decit  Dragnea. Chiar si amenintarile cu suspendarea i-au dat un balon de  oxigen lui  Iohannis, incalcarea  Constitutiei era o facatura  din moment ce presedintele nu a ignorat majoritatea parlamentara creata, cerind coalitiei PSD-ALDE  o alta nominalizare (ceea ce s-a  si intimplat). In ochii populatiei Iohannis avea dreptate si a dovedit ca-i poate tine piept si dovedi pe Baronul National Dragnea.

 

Cam tirziu a priceput si Dragnea ca a pierdut lupta si ca nu avea partidul zid in spatele lui. Ca dovada, a doua fotografie de anuntare a numelui premierului a fost una de grup, cu figurile proeminente ale PSD inghesuite in spatele sau si cu Grindeanu alaturi ( spre deosebire de Shhaideh care statea probabil la televizor in timp ce Dragnea punea sabia pe umarul ei). Grindeanu a intrunit acceptul PSD, a fost impreuna cu seful la Antena 3 si s-a declarat ”subordonat”. Nu e clar daca Dragnea a inteles lectia: oricit  de sus esti pe soclul ce pare de nezdruncinat, tot nimic ajungi fara armata PSD pe flancuri. Vom vedea daca dusul rece l-a adus pe Dragnea cu picioarele pe pamint, dar  mustata  pleostita si fata pamintie sunt semne ca da.

 

Acum nu incearca decit sa-si cirpeasca imaginea zdrente si sa-si refaca autoritatea. De aceea a continuat sa-l ameninte aiurea  cu suspendarea pe Iohannis, desi este evident ca acesta nu va refuza noua propunere. Faptul ca presedintele nu anunta inca acceptul lui Grindeanu face parte tot din jocul de forta Iohannis-Dragnea, este o demonstratie ca presedintele nu bate din pinteni dupa cum ii dicteaza liderul PSD. Mai mult, presedintele a avut grija sa spuna ziaristilor, intr-o intilnire informala, despre scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Dragnea si in care expunea motivele refuzului lui Shhaideh si care tineau exact de siguranta nationala, asa cum a si scris presa. ”Nu puteam spune public jumatate de  adevar. Nu doream sa-i distrug viata lui Shhaideh”, a spus Iohhanis. E un punct in care Dragnea iar a jucat prost, a negat ca ar fi fost informat si ca pesedintele l-a ignorat, institutional  vorbind. Una peste alta, de cind i s-a suit victoria la cap si i s-au gonflat muschii puterii, Dragnea si-a pierdut smecheria  care i-a tinut atit de bine loc pina acum de instinct politic.

 

Cit despre Grindeanu, nu sunt prea multe de spus. Omul pare abil si nu lipsit de ambitie, are state vechi in PSD si administratie, o ascensiune rapida la Timisoara, niste cursuri la Academia SRI, se jura ca nu-i ofiter sub acoperire ( in Baneasa cred ca s-a desfacut sampania!) si ca n-are nicio vulnerabilitate. Pobabil nu va avea niciun cuvint de spus in formarea  guvernului pe care il va primi in plic de la Dragnea si partid. Intrebarea  de fond pentru Dragnea este insa daca Grindeanu va construi acel pol alternativ de putere in partid de care s-a temut mereu. Vom vedea, dar pina atunci Grindeanu se inscrie in suita  figurilor credibile la suprafata pe care PSD stie sa le scoata din mineca atunci cind este la  ananghie.

 

P.S. Joi seara Dragnea a prezentat-o pe Shhaideh la RTV sa nu creada lumea ca e doar o fantoma. Doamna vorbea numai cu ”dl presedinte”, molcom, aer de gospodina, ochi lacrimosi, regie cam ieftina. Moderatoarea evident nu a intrebat-o despre sot si simpatiile Hezbollah sau relatia cu regimul Assad. Toata emisiunea de victimizare, ca de ce nu-l aproba acum pe Grindeanu, ca ramine tarisoara fara guvern trei zile in plus si n-o sa le mai iasa programul econommic, ca vrea poporul pesedist sa dea buluc in strada la proteste etc. O mai da din cind in cind si pe filosofeli, soarta omului, ce chestie,viata trista, romanii  cei verzi. Lung si la fel de plicticos ca serialul Ghita - fugarul sezind la birou si debitind prostii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22