Parchetul General: Ancheta în cazul OUG 13 continuă. Lista faptelor penale se conservă

Dora Vulcan | 13.03.2017

MP anunta ca ancheta in dosarul OUG 13 va continua chiar si dupa decizia Curtii Constitutionale a carei motivare a fost data publicitatii vineri. În urmă cu o seară ministrul Justiției Tudorel Toader susținea că procurorul general și șefa DNA ar trebui să-și dea demisia în urma acestei decizii.

Pe aceeași temă

 

 

Comunicatul Parchetului General:

 

 ”Având în vedere solicitările primite din partea mass-media referitoare la cursul cauzei cunoscută generic sub denumirea de “OUG 13”, în contextul publicării motivării Deciziei Curții Constituționale nr. 68 din 27 februarie 2017, precum și unele speculații apărute în spațiul public pe aceeași temă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție face următoarele precizări:

 

 

Cauza se află pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, investigația este în curs și privește următoarele fapte prevăzute de legea penală:

 

  1. sustragerea sau distrugerea de înscrisuri,
  2. fals intelectual,
  3. favorizarea făptuitorului,
  4. prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999,
  5. sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

 

 

Dosarul a fost înregistrat la Secția de urmărire penală și criminalistică ca urmare a declinării acestuia de către Direcția Națională Anticorupție.

 

 

Această structură a fost investită cu o cauză privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, respectiv:

  1. favorizarea făptuitorului;
  2. prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999;
  3. sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;
  4. sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri;
  5. fals intelectual.

 

 

Potrivit dispozițiilor legale, procurorul are obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei pe care a fost investit să o soluționeze, controlul asupra actelor și măsurilor dispuse de către procuror fiind realizat de către instanța de judecată.”

 

(sublinierile și marcajele aparțin redacției)

 

 

 

***

 

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus duminică la Antena 3 că în zilele următoare va avea discuții cu procurorul general Augustin Lazăr și cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi și că, în cel mult două săptămâni, va lua o decizie, lăsând de înțeles că nu exclude posibilitatea demisiei celor doi după o verificare fundamentată a activității celor doi. 

 

 

Declarația ministrului a fost legată de decizia Curții Constituționale care a stabilit că ancheta procurorilor asupra modului în care a fost adoptată OUG 13 a perturbat activitatea guvernului și că procurorii și-ar fi depășit atribuțiile. Decizia CCR a avut și o opinie separată din partea judecătorului Livia Stanciu, fosta șefă a Curții Supreme.

 

 

 

Luni, procurorul general Augustin Lazăr a spus clar că nu intenționează să-și dea demisia așa cum a sugerat Tudorel Toader duminică seara în interviul de la Antena. 

 

 

 

Tot luni, DNA a precizat ca acest dosar "a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala descrise in cuprinsul denuntului cu care au fost sesizate organele de urmarire penala" si ca cercetarile au fost facute in limitele legii.  

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22