Plagiatul, virus exportat în Mexic și Venezuela

Andreea Pora | 13.03.2017

Ramona Lile, încă rector al Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad, a devenit celebră pe plan european în momentul când revista ”22” i-a relevat uimitoarea capacitate de a copia, cu maximă viteză și exactitate, lucrări științifice provenite de la cercetători britanici, francezi, greci sau români.

Pe aceeași temă

Cele12 plagiate aflate în analiza Consiliului Național de Etică și sancțiunea primită în 2012 pentru plagiat, urmată de retragerea unor lucrări publicate, o așază în topul celor mai vrednici, așa cum se dovedește și pe site-ul plagiate.ro. Aceste calități speciale au recomandat-o pentru a vorbi publicului larg despre perspectivele învățământului academic în emisiunea Ambasador România de la Realitatea TV, realizată de nu mai puțin gloriosul Alexandru Cumpănașu.

Mai mult o misiune decât o emisiune, ediția s-a rezumat la câteva întrebări amabile la care s-au primit răspunsuri cu vocabular limitat. Fiindcă a vorbi liber e altceva decât a copia, unde nu e limită.Totuși, publicul setos de noutăți, a aflat cu bucurie că experiența de cercetător ieșită din comun a fostei secretare, Ramona Lile (iar aici sunt peste 30 de specializări în care s-a remarcat, de la alimentație publică, la cibernetică și agroturism, până la inginerie aerospațială), se va internaționaliza, extinzându-se în Mexic și, țineți-vă bine!, Venezuela, Canada, SUA. Dealtfel, plimbarea în Mexic s-a și produs recent, fiindcă nu e nimic mai dulce în viața de rector decât călătoriile în spații exotice pe banii instituției. La întrebările insistente și pafariste ale moderatorului, Lile a dezvăluit un secret bine păzit: hobby-ul ei în puținul timp liber este ... cercetarea. Cine a văzut emisiunea, cu un rating modest dealtfel, s-a tăvălit de râs, însă pe nedrept: e de presupus că plagiatul multiplu necesită o temeinică cercetare a Internetului, acasă, departe de ochii colegilor trădători din universitate.

Deși prevenit de conducerea postului, recte de Edward Pastia, asupra locului ocupat de invitată în topul plagiatului, Cumpănașu a difuzat înregistrarea, în spațiul de emisie ”închiriat” (ce-o fi însemnând asta?!) fiindcă, ”implementarea democrației” presupune modele etice serioase. Spre deliciul Realității TV, câteva linkuri edificatoare întru gloria postului și a ambasadelor sale jurnalistice.

Rectorul Ramona Lile, doctor în copiat

Ramona Lile şi managementul plagiatului

Cooperativa de plagiat Lile

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22