Pe aceeași temă
Seria de plagiate despre care a scris deja revista 22 (AICI şi AICI) se îmbogățește văzând cu ochii cu noi și noi „opere“. Ultimele producții descoperite aparțin Cooperativei Lile & soțul, care, pe lângă cartea Managementul calității, plagiată și autoplagiată succesiv, publică în 2008 la aceeași Editură Mirton din Timişoara două articole în volumul Theoretical Developments in Contemporary Economics, volum apărut sub egida Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad (cod ISBN 978-973-52-0489). Ambele articole sunt, cum altfel!, copiate din două surse: 1) cartea profesorului John Bessant, High-Involvement Innovation – Building and sustaining competitive advantage through continuous change, și 2) cartea lui John S. Oakland, Total Quality Management - Text with cases.
Ne întrebăm dacă și de data aceasta Ramona Lile va susține, așa cum a făcut în cazul unuia dintre multele articole plagiate împreună cu Sergiu Bălan, că „n-a știut nimic“. Ar fi hazliu. Dar și mai hazliu e că rectorița cu lipici la munca și ideile altora s-a „inspirat“ inclusiv în propria Teză de Abilitare pentru conducător de doctorat.
Prostie sau neglijenţă? Copy-paste via Oradea
Cu o așa operă la activ, Ramona Lile s-a simțit perfect îndreptătiță să devină conducător de doctorat la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad. Așa că în 2015 își depune Teza de abilitare la Universitatea Tehnică din Cluj (Vezi AICI documentul) Lucrarea are 90 de pagini și un titlu pe măsură: Ingineria sistemelor complexe (mari) - opționalitatea și flexibilitatea ca soluție proactivă de management a incertitudinii. Debutează cu un Rezumat al cărui final (pagina 8-10) ne aruncă de-a dreptul în neagra vâltoare a incertitudinii. O ciudată metamorfoză se produce acolo, încât nu se mai înțelege dacă e vorba de mărețele planuri ale Ramonei Lile pentru Universitatea din Arad sau pentru cea din... Oradea. „Astfel pe plan profesional îmi propun conducerea de teze de doctorat în domeniul Inginerie şi Management, implicarea şi participarea la acreditarea şi consolidarea acestui domeniu de doctorat la Universitatea din Oradea“, scrie profesor universitar Ramona Lile. Teribilă încurcătură! Ce să fie, ce să fie? Să-și fi dorit cumva Lile să-și mute mărețele competențe la Oradea? Nici vorbă. Răspunsul e mult mai simplu și în logica protagonistei: blestematul de copy-paste. Sursa de „inspirație“ este teza de abilitare din 2014 a profesorului Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea (un cuibușor de nebunii etice și penale, vezi AICI), care spune exact, dar exact același lucru. Normal, din moment ce Bungău era rectorul de la Oradea.
Fragment din rezumatul tezei de abilitare a profesorului C. Bungău copiat de R. Lile
Fragment din rezumatul tezei de abilitare a R. Lile copiat de la profesorul C. Bungău
Ca și Bungău, Lile își propune mai departe „Direcţionarea către cercetarea inteligentă este o prioritate generată şi de programul «Orizont 2020». Obligatoriu, cercetarea aplicativă va fi direcţionată către beneficiarii din mediul socio-economic din regiune şi pe plan naţional“. Cum marile spirite și idei se întâlnesc (Bungău este trimis în judecată sub control judiciar pentru luare de mită în forma continuată), Ramona Lile continuă să copieze ad litteram pasaje din rezumatul tezei de abilitare a profesorului din Oradea. „Implicarea directă în activităţi de management universitar (şef catedră, rector) îmi oferă posibilitatea să promovez activitatea ştiinţifică şi în acest domeniu prin studii şi cercetări publicate dar şi susţinerea şi coordonarea la nivel instituţional a multor proiecte educaţionale şi de cercetare.“
Nu știm dacă Ramona Lile chiar va ajunge să fie conducător de doctorate, se pare că și-a retras teza de abilitare, descoperind confuziile de orașe și faptul că articolele și cărțile plagiate figurează în lista operelor cu care se laudă.
Hazliu e că, după ce am întrebat la UT Cluj de soarta tezei, aceasta a dispărut de pe Intranet în următoarele minute. Ghinion! Prevăzători şi obişnuiţi cu astfel de practici, făcusem print-screen în prealabil. ( Vezi AICI )
Soţii Lile, despărţiţi de profesorul Oakland de 21 de cuvinte şi un desen
În volumul Theoretical Developments in Contemporary Economics, publicat în 2008 de Editura Mirton Publishing din Timișoara, apare sub semnătura soților Lile, Ramona şi Adrian, un articol copiat din cartea lui John S. Oakland, Total Quality Management - Text with cases, aflată în 2003 la a treia ediție după un succes internațional care a făcut-o să circule în întreaga lume timp de opt ani. Este publicată de Buttenworth – Heinemann, cod ISBN 0 7506 5740 5.
Fragment din volumul lui John S. Oakland copiat de soţii Lile
Fragment din articolul soţilor Lile copiat din volumul lui John S. Oakland
Atacul soților Lile asupra cărții lui Oakland a fost dat începând cu pagina 278, de unde cei doi demarează temeinica operațiune de extragere a textului lui Oakland pe care-l transformă în propriul articol intitulat Organization for quality. Din cele cinci pagini copiate din profesorul Oakland doar 21 de cuvinte - 6 sintagme, o frază - și un singur desen nu sunt identice. ( Vezi AICI articolul integral copiat )
John Oakland este președinte executiv al Oakland Consulting, profesor emerit de Calitate și Excelență în Afaceri la Universitatea din Leeds Business School, membru al Chartered Institute Quality (CQI) și al Societății Americane de Calitate.
Profesorul Bessant, hoţomănit fără ruşine
În același volum, familia Ramona și Adrian Lile publică, la pagina 66, lucrarea intitulată Managing the innovation. Un furt grosolan din cartea de autor High-Involvement Innovation – Building and sustaining competitive advantage through continuous change a profesorului John Bessant, publicată în 2003 de John Wiley & Sons Ltd, The Atrium, Southern Gate, Chichester, West Sussex PO198SQ, England.
Fragment din volumul lui John Bessant copiat de soţii Lile
Fragment din articolul soţilor Lile copiat din volumul lui John Bessant
Cei doi hoțomani sfidează curajoși avertismentul drastic al editorilor cu privire la eventuale preluări de text neautorizate. Așa că își încep propriul articol copiind chiar primul paragraf al cărții profesorului Bessant, după care fură literă cu literă de la subcapitolele 1.4 până la 1.6. Crezându-se probabil isteți, umblă la tabelele din textul profesorului Bessant convertindu-le, la preluare, în text. Numai că șmecheria, neglijența sau doar lenea de a edita tabele le joacă feste. La pagina 74 trec o referire la un tabel: 1.2, inexistent însă în articolul lor, dar care apare exact cu același indicativ în textul profesorului Bessant. ( Vezi AICI articolul copiat integral )
Profesorul John Bessant este membru ales al Academiei Britanice de Management, al Institutului Sunningdale și al Institutului de Cercetare Avansată în Management.
Curățătoria de Etică
Întrunită în iulie, ca urmare a unei cereri a profesorului Florin Duma, Comisia de etică a Universității a demonstrat că legea e doar pentru căței. Adică pentru Sergiu Bălan, cel care i-a furnizat rectoriței Lile o declarație că își asumă în totalitate responsabilitatea pentru plagierea articolului Total Quality Management and The Development of The Competing Values Framework, doamna fiind trecută coautor fără să știe. Bălan a fost pedepsit exemplar: un avertisment și o reducere din salariu. Cum țapul ispășitor nu a mai vrut să-i furnizeze șefei alibiuri și pentru celelalte articole și cărți plagiate în tandem, acestea nu au mai intrat în discuția Consiliului.
Albirea lui Lile s-a desăvârșit în 25 iulie, când raportul Curățătoriei de Etică a ajuns la Senatul UAV, condus de preşedintele Radu Ioan, care s-a limitat să ia act de concluzii.
Și uite așa Ramona Lile își imaginează că a scăpat. Vestea proastă e că plagiatele ei au ajuns și la CNATDCU, și la Consiliul Național de Etică, instituții nou înființate și reformate, la sesizarea revistei 22.
Comentarii 9
Titus - 03-11-2021
Plagiat? Posibil ! Dar ce efect are pentru societate ? Niciunul! S-a sesizat careva dintre cei plagiați, s-au plâns că li s-a adus prejudicii!? Nu! Are ”plagiatul” doamnei prof. univ. dr. efecte asupra manageriatul Universității AV?! Nu! Cine fi fost cu turnătoria? O fi doctor, o fi prof.univ. dr. de le știe pe toate? Sigur ăia de la „22” nu i-au citit lucrarea. Dna a rămas manager? Da! Atunci să râdem de turnător! Cât la % e plagiat? La dna Laur Codruța Kovesi era peste 20% și a rămas doctor!
RăspundeMircea Busoi - 09-27-2016
Sincere felicitari pentru talentul dvs., pentru toata zbaterea si tot efortul investit in lupta impotriva impostorilor din mediul universitar. Ramona Lile este unul dintre cele mai revoltatoare cazuri pentru ca si-a construit o intreaga cariera si a ajuns prin minciuna si fals pe cea mai inalta treapta academica. Este deci posibil sa ajungi profesor universitar si rector in acest fel. Probabil Romania e singura tara in care este posibil asa ceva. Sa speram ca demersurile dumneavoastra la consiliul de etica vor reusi sa o elimine definitiv din sistemul universitar romanesc! Ar fi o reparatie morala pentru toti cei care au muncit pe branci pentru carierele lor! Succes!
RăspundeCioarna - 09-27-2016
Doamne,ce sa va mai scriu dacă acum vreo doua ore v-am mai scris si...s-a șters! Situația de la UAV m-a doare si,oarecum,afectează. Am 44 ani activitate universitară dar asmenea situație nu,numai ca nu am întâlnit-o dar nici nu am cunoștința de asmenea caz,extrem de grav si periculos! Voi avea multe de spus si comentat. Vina esențială,cred,o are COMUNITATEA ACADEMICA a Universității,,Aurel Vlaicu"din Arad precum si a arădenilor de buna credința care vor sa aibă,in continuare învățământ,cu adevărat,academic! Dacă sa fi in asemenea situație,ca RECTOR,cu siguranța si încredere in adevăr,m-as AUTOSUSPEDA. Pentru siguranța si adevăr sunt Prof.univ.dr.Cioarna Alexandru. P.S.Mai am multe adevăruri de spus cu gândul curat de a salva ADEVARATA LUME ACADEMICA ARĂDEANĂ!
RăspundeCioara Alexandru - 09-27-2016
Am scris un comentariu sincer,curat,fără patima,acum o jumătate de ora. A apărut si apoi a dispărut! A intervenit cineva...dezinteresat? Vreau răspuns urgent.
RăspundeIsoscel - 09-27-2016
In multe cazuri aceste edituri sunt ale lor ! Isi publica propriile "opere" si mai scot si bani de la altii ca ei prin publicarea acestora.
RăspundeAlexandru Cioarna - 09-27-2016
Sunt profesor universitar,pensionar,cu o vechime de 44 ani in învățământul superior din Timisoara si Arad. Pentru salvarea învățământului superior arădean,dacă vreți,va voi da informații si...propuneri. Nu as fi intervenit,din diverse...cauze dacă situația nu ar fi ajuns,jalnic,aici la marginea prăpastiei! Autorilor articolului felicitări dar știți,încă,prea...putin din mormanul problemelor murdare in aceasta situație.P.S. Nu m-am sfiit îmi a da adevăratul nume!
RăspundeIsoscel - 09-27-2016
Cele mai sincere felicitari autorilor acestor articole menite sa curete macar in parte mizeria cumplita din invatamantul universitar romanesc. Daca le va reusi, eu ma angajez sa le mai ofer si alte adrese de asemenae cooperative de doctorate si lucrari scoase pe banda rulanta (parte plagiate, parte aberatii. ..)
RăspundeUAV Arad - 09-27-2016
Doamna Pora, doamna Vulcan felicitari. Extra profi articol si extra jurnalism de investigatie. De nivel de N.Y. Times, fara sa va laud. Cu permisiunea dvs. as avea cateva chestiuni suplimentare. Nu este scris cu nume si prenume cine este Presedintele Comisiei de Etica a UAV, de exemplu. Va spun eu: presedintele comisiei, adica persoana care a scapat-o pe Lile la nivelul universitatii este BALAS VALENTINA care contra acestui serviciu a primit de la Lile atat ea cat si familia ei (sot plus fiica toti angajati in UAV) o gramada de facilitati; gradatie de merit pe nemerit (toti trei din familie!), bani pentru organizarea unor conferinte, bani de deplasari in zone exotice ale lumii etc. Solicitati investigarea acestui aspect. Solicitati pedepsirea doamnei BALAS VALENTINA. Prof. IOAN RADU, Presedintele Senatului UAV, nu este atat de neimplicat cum reiese din articol. El nu doar a acceptat tacit si resemnat verdictul comisiei de etica. In sedinta de senat a avut o interventie halucinanta si intimidanta spunand ca sa se mai termine cu prostiile astea cu plagiatele, cartile din carti se fac etc. Investigati si acest aspect si solicitati si pedepsirea Presedintelui de Senat IOAN RADU.
RăspundeDan Plesoianu - 09-27-2016
Tot ar fi ceva sa stim ca doamna respectiva chiar a citit - si mai ales inteles si retinut - ceva din cartile respective (cele folosite ca sursa a plagiatelor). Si apoi, sa ne mai punem o intrebare: editurile care publica astfel de lucrari plagiate chiar nu au nici o responsabilitate ?! Eu cred ca acolo, la edituri, este vina cea mai mare. Daca au publicat ceva ilegal, trebuie trase la raspundere in justitie !
Răspunde