Gruparea bădăranilor.Politicieni plătiți din bani publici ca să înjure și să împartă pumni

I.g. | 14.09.2017

Mai mulți politicieni plătiți din bani publici pentru funcții deținute în Parlament sau în Guvern s-au făcut remarcați, în ultimii ani, prin comportament și limbaj de mahala.

Pe aceeași temă

 

 

Printre cei care defilează pe acest podium se numără Mirel Palada, Bogdan Diaconu, Gelu Vișan, Nicolae Bacalbașa, Eugen Nicolicea, Codrin Ștefănescu sau Șerban Nicolae. E doar lista scurtă.

 

Imagini șocante în timpul pauzei de publicitate a emisiunii Talk B1 de miercuri seară. Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al guvernului Ponta, membru al PRU, partid înființat de Bogdan Diaconu, care l-a „adoptat” și pe fugarul Sebastian Ghiță, l-a bătut pe senatorul USR Mihai Goțiu.  Conflictul a pornit după ce Palada a intervenit de mai multe ori, în timpul emisiunii, peste Goțiu, acesta din urmă spunându-i că, din cauza oamenilor ca el a decis să intre în politică. După pauza de publicitate, moderatoarea Nadia Ciurlin, a anunțat că în timpul acesteia a avut loc o altercație în care Palada l-a luat la pumni pe Goțiu, cei doi fiind invitați să părăsească emisiunea. Tot miercuri seară, în timpul emisiunii lui Radu Banciu, Goțiu a povestit că a fost lovit cu pumnul în gură de Palada. Joi dimineață, senatorul USR a anunțat că își scoate certificat medico-legal și că va depune plângere penală împotriva lui Palada, pentru agresiune fizică, indiferent dacă acesta îi va cere scuze.  

 

Senatorul USR, Mihai Goţiu, a declarat joi, pentru Mediafax, că Mirel Palada nu l-a contactat pentru a-și cere scuze: „Nu mie ar trebui să îmi ceară scuze, ar trebui să ceară scuze tuturor cetăţenilor români, pentru că acest comportament este ofensator nu atât la adresa mea, cât la adresa românilor. A fost purtător de cuvânt al Guvernului, a muncit pe bani publici şi nu cred că acesta este comportamentul cuiva care îi reprezintă pe români într-o funcţie publică”.

 

Bogdan Diaconu, lider PRU şi bun prieten cu Sebastian Ghiţă, a avut o reacție halucinantă față de cele întâmplate, felicitându-l, pe pagina sa de Facebook, pe Mirel Palada: „Bravo, Mirel Palada! Așa merită toți trădătorii de la USR care au ales să apere interesele lui Soroș și ale străinilor împotriva intereselor românilor!” O reacție similară a avut și Mirel Curea, prim redactor șef adjunct la ”Evenimentul zilei”. Acesta a promis că îi va da o bere în fiecare seară lui Palada, pentru faptul că l-a bătut pe Goțiu.

 

 

Zburat din Guvern tot pentru violență

 

Mirel Palada este recidivist în privința violenței. Sociolog și specialist în comunicare, Palada a fost zburat de Victor Ponta din Guvern, unde ocupa funcția de purtător de cuvânt, pentru violență de limbaj la adresa unui jurnalist al ziarului „Gândul”. Decizia fostului premier a venit după ce, în august 2014, Mirel Palada a postat pe Facebook următorul mesaj: „Cum apare câte un subiect politic care învârtoşează spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiţi de pe lista mea care îşi fac seppuku comunicaţional şi trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, şi care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi”. Deși Palada și-a șters mesajul de pe Facebook, în urma reacțiilor publice foarte critice, și și-a cerut scuze public, a părăsit fotoliul din Guvern.

 

 

Gelu Vișan, 120.000 de lei pentru România TV, după episodul „Kovesi, golancă”

 

 

Un alt personaj de pe scena politică devenit notoriu pentru ieșirile lui violente este Gelu Vișan, membru PMP. Unul dintre cele mai sonore episoade de acest gen s-a petrecut, în luna mai, în timpul unei emisiuni de la România TV. Invitat în studio, Vișan a catalogat-o pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, drept „purtătoare ilegală de fustă”, „mincinoasă notorie”, „golancă”, susținând: „Doamnă, cum poţi să faci din România closetul tău? Cum poţi să faci din România… să faci pişu în capul întregii ţări, c-aşa vrei tu?” 

 

În aceeași emisiune, Vișan a mai susținut, fără să aducă niciun fel de dovezi, că președintele Klaus Iohannis a furat bani publici în timpul în care era primarul Sibiului și că șeful statului, alături de Kovesi și de procurorul general Augustin Lazăr formează un grup infracțional.

 

Declarațiile lui Vișan au stârnit revoltă și critici în spațiul public, zeci de oameni făcând sesizări la CNA. Consiliul Național al Audiovizualului a aplicat, zilele trecute, pentru derapajele lui Vișan din timpul emisiunii la România TV, o amendă-record de 120.000 de lei postului deținut de Sebastian Ghiță. Florin Gabrea, membru al CNA și cel care a propus amenda de 120.000 de lei, a precizat că nu a asistat niciodată la asemenea derapaje de când se află în Consiliu, susținând că un asemenea limbaj este „de netolerat“. Printre cei care s-au opus, cerind o amendă de doar 20.000 lei se numără Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu și Laura Georgescu

 

 

Nicolicea, dat afară din studiori

 

 

Deputatul PSD Eugen Nicolicea este un alt personaj care s-a făcut remarcat pentru declarații scandaloase în spațiul public. Nu mai departe de săptămâna trecută, Nicolicea a insultat-o incalificabil pe Nadia Ciurlin. Disputa a fost legată de concluziile comisiei „sufrageria lui Oprea” și de faptul că moderatoarea emisiunii Talk B1 l-a contrazis în ce privește înlocuirea miniștrilor PSD în 2009, pe fondul plecării partidului de la guvernare. „Esti jalnică, mincinoasă”, „vorbești numai prostii”, a gratulat-o Nicolicea spre stupefacția celorlalți invitați.

 

Nicolicea este și el un recidivist la capitolul insulte. În iunie anul trecut, invitat la emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi 24, moderată de Cosmin Prelipceanu, Nicolicea a reușit să întrerupă talk-show-ul la care erau invitați mai mulți politicieni, după ce a folosit un limbaj suburban. Incidentul s-a petrecut după ce jurnalistul Moise Guran, invitat să intervină telefonic în timpul emisiunii, comenta evenimentele zilei. 

 

Nicolicea a intervenit peste Moise Guran, pe tema unei decizii a CCR în cazul abuzului în serviciu, insultându-l pe ziarist: „Eu nu am văzut în viața mea un reporter sau ce zici tu că ești să vorbească prostii cu atâta siguranță. Ia spune-mi mie ce am făcut eu, cu subiect și predicat, că ai spus numai prostii... Râzi ca fraierul. Vorbești prostii cu gura plină. (...) Ascultă aicea, obrăznicături ca tine ajung mereu pe post. Și faptul că vorbești cu gura mare nu înseamnă neapărat că ai și dreptate”.

 

Deși atât Moise Guran, cât și prezentatorul Cosmin Prelipceanu, dar și un invitat din studio au încercat să-l liniștească, Eugen Nicoricea și-a continuat insultele. După câteva minute, Prelipceanu l-a dat afară din emisiune. „Eu v-am tratat cu tot respectul pe care îl meritați. (...) Domnule Nicolicea, din acest moment nu mai aveți ce căuta în acest studio”, i-a spus prezentatorul TV deputatului PSD. 

 

 

Vicepreședinte ALDE, despre protestatari: „Animalelor, mi-e scârbă de voi!”

 

 

Cătălin Beciu, ex-vicepreședinte al ALDE și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor și mediului de Afaceri, s-a autosuspendat din funcție, în ianuarie, după ce a avut o ieșire huliganică față de miile de protestatari care ieșiseră în stradă împotriva proiectelor de ordonanță privind legile grațierii și amnistiei. Beciu a scris pe Facebook că protestatarii sunt niște „animale”, „cretini care vor tortură în locul privării de libertate și lagăre de exterminare în locul închisorii”.

 

După protestele din 18 ianuarie 2017, când mii de români au ieșit în stradă în București, Iași, Cluj, Timișoara, Cătălin Beciu, om de afaceri și politician ALDE, a scris pe contul de Facebook: „Ieri a avut loc prima manifestaţie nazistă, din ultimii şaptezeci de ani, în România. Au iesit nişte cretini care vor tortură în locul privării de libertate şi lagăre de exterminare în locul închisorii. Mai vor şi încălcarea Constituţiei, care garantează dreptul la demnitate şi la tratament uman. Animalelor, mi-e scârbă de voi. De toţi ăia care aţi fost pe stradă, aseară. Atât de scârbă încât aş ieşi împotriva voastră, tot acolo, în stradă. Doar că vreau să fiu sigur că pot să respect Constituţia, care vă garantează dreptul la viaţă...Astăzi, nu sunt sigur. Fac spume când văd nazişti. Multe spume. Jos Koveşi, Iohannis, Mungiu Micţiunedi si, în general, jos cretinii şi naziştii! Editez: A, ştiu că limbajul nu-i politic. Şi? Sunt om de afaceri”. 

 

Deși aspru criticat pentru cuvintele sale, Beciu a revenit, în aceeași zi, cu o nouă postare, susținând că „România are lagăre de exterminare, în loc de închisori”, „România torturează deţinuţii, aşa cum aflăm zilele astea, deşi oamenii ăia trebuie să fie doar privaţi de libertate”, „România nu respectă Constituţia, această lege fundamentală garantând tuturor dreptul la viaţă şi la demnitate”, '„orice manifestant împotriva unei legi a amnistiei, având în vedere că cele de mai sus sunt adevărate, încurajează tortura şi lagărele. Asta, în literatura de specialitate, are legătură cu nazismul”, concluzionând că „este evident că avem o justiţie abuzivă, ceea ce ne face să credem ca prin puşcarii sunt şi oameni nevinovaţi, abuzaţi, pentru care amnistia este ultima speranţă. Cei care ma înjură pe fb ar trebui să tacă, fiindcă eu am dovedit că am avut dreptate, in tot ceea ce am afirmat în ultimii ani, în vreme ce ei au ratat mereu”.

 

În urma reacțiilor dure din spațiul public, dar și a unor semnale date de șefii partidului, Cătălin Beciu și-a șters postările de pe Facebook și a anunțat că se autosuspendă din funcția de vicepreședinte deținută în ALDE.

 

 

Bacalbașa și Bichineț, gesturi obscene și limbaj de mahala în plenul Parlamentului

 

 

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, om cu părul alb, este faimos pentru limbajul de mahala. De exemplu, în luna mai, în cadrul dezbaterilor din plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului, Bacalbașa a spus despre o colegă din parlament, fără să îi rostească numele, că face fractură „dacă mai dă cu labele”, afirmaţia sa fiind urmată de gesturi obscene

 

Tot de la tribuna Parlamentului, deputatul social-dmocrat și-a continuat insultele, intrând în conflict și cu un deputat PMP, Corneliu Bichineț, recunoscut, la fel, pentru violențe de limbaj: „Colegul meu de la Vaslui... tot Vasluiul... violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul! Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan (aluzie la Raluca Turcan - n.r.), îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân”.  Circul făcut de Bacalbașa a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase, care a intervenit şi i-a cerut lui Nicolae Bacalbaşa să-şi încheie discursul. Chiar și așa, Bacalbașa nu s-a oprit, adresându-i-se unei colege din parlament: „Dă cu labele, vezi că faci fractură, vezi domnişoară că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să...votezi”. După ce s-a dat în spectacol în plenul Parlamentului, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis suspendarea, pe o perioadă de şase luni, a deputatului Nicolae Bacalbaşa.

 

Corneliu Bichineț, deputat PMP, i-a răspuns colegului său Nicolae Bacalbașa folosind un limbaj la fel de „colorat”: „Domnule Bacalbasa, ar trebui sa nu mai vorbiti despre judetul Vaslui si sa va cantonati la Galati. Ati trecut de multe ori prin judetul Vaslui si nu v-a stricat nimeni rozeta.”

 

 

Codrin Ștefanescu, teroarea moderatorilor

 

 

Cunoscut pentru derapajele verbale încă de pe vrermea când îi făcea concurență lui Corneliu Vadim Tudor, în partidul căruia era membru, Codrin Ștefănescu (PSD) nu și-a dezmințit faima proastă. A ajuns să fie dat afară până și din studioul Antenei 3, din emisiunea ”La ordinea zilei” moderată de Dana Grecu. Stefănescu și deputatul PNL Răzvan Prișcă au avut un schimb de replici pe tema demisiei lui Florin Iordache în urma protestelor din iarnă. „Am senzația că trăim în Românii separate cu ăștia de la PNL”,  „vorbește ca o râșniță, e setat de la partid. E și peltic, vorbește și non stop”, a izbucnit Codrin Ștefănescu. Dana Grecu a solicitat să îi fie tăiată lavaliera lui Codrin Ștefănescu, iar în momentul în care i-a cerut să își ceară scuze acesta a refuzat. Ulterior, jurnalista Antena 3 i-a solicitat liderului PSD să părăsească platoul de televiziune. 

 

În urmă cu trei ani, la B 1 TV, lui Ștefănescu i se făcea observație cu privire la punctualitate, având în vedere că întârziase aproape o jumătate de oră la emisiune. Drept urmare, l-a atacat pe unul dintre invitați:”Ești un pupinbăsist.Vezi să nu te vomit!” Același Ștefănescu îl insulta și amenința într-o emisiune Tvpe ziaristul Cătălin Prisecăriu: "Un idiot eşti tu, ţi-o zic direct. Să-ţi fie ruşine, Cătălin Pricăsariu! O să vin după tine să discutăm bărbăteşte. Băsist de doi lei ce eşti, pupător de popouri ce eşti! "

 

 

Șerban Nicolae: „Ca mucii de pe piept ai lui Nicuşor Dan”

 

 

Fostul șofer al lui Cătălin Voicu, actualul senatorl Șerban Nicolae, și-a câștigat renumele nu doar prin lupta împotriva justiției, ci și prin vulgaritatea de care dă dovadă. Chiar de la microfonul parlamentului. 

 

Ultima victima a agresivității lui Şerban Nicolae a fost tot Mihai Goţiu. Disputa a plecat de la faptul că liderul senatorilor PSD şi-a amintit că Mihai Goţiu l-a acuzat, într-o conferinţă de presă, că „face legi pentru corupţi“. „Nu ideea că sunt avocatul corupţilor mă deranjează“, a admis Şerban Nicolae, lansându-se într-o serie de jigniri - „la microfon, ca să rămână întregistrate“: „Se dovedeşte a fi analfabet şi confundă semantica cu semiotica, nu mă deranjează nici măcar că doarme în plenul Parlamentului şi că sare mătreaţa din el înainte să-şi întindă mucozităţile pe cămaşă. Faptul că unii se comportă ca mucii de pe piept ai lui Nicuşor Dan, nu mă interesează. Nu pot fi avocatul nici al nespălaţilor şi nici al proştilor, aşa că sunteţi în siguranţă”.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22