Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Oana Stancu Zamfir, reclamată la CNA. Opriţi abjectia, nu mai protejaţi Antena 3!
- - - -
2016-02-24
Apel 22
5

Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România şi Expert Forum au adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului o sesizare în care cer discutarea cu celeritate a cazului Oana Stacu Zamfir si a postului Antena 3. “Considerăm că gestul Oanei Stancu Zamfir este incalificabil atât din perspectiva eticii profesionale, cât şi din cea a traumelor psihice pe care le poate provoca unui minor. Implicarea în disputele publice a minorilor este un fapt deosebit de grav şi descalificant, care trebuie penalizat”.

 

 

Cele trei Ong-uri apreciază că “prin difuzarea audiovizuală a scrisorii ca atare, prin adresarea directă la televizor către un copil de zece ani în legătură cu lucruri care îl vizează critic pe tatăl său și care îi depășesc evident puterea de înțelegere, prin devoalarea identității fetiței lui Dan Tăpălagă, considerăm că postul Antena 3 a încălcat grav dreptul la viață privată, la demnitate umană și prevederi legate care vizează protecția minorilor”.

 

CNA este obligat să-şi îndeplinească rolul de garant al interesului public, conferit de lege, şi să sancţioneze derapajele impardonabile ale postului Antena 3.

 

“Aşa cum s-a reunit de urgență pentru audierea conducerii Antena Grup și apoi pentru întâlnirea cu conducerea ANAF, special dedicată acestui trust de presă, solicităm CNA judecarea cu celeritate a acestui caz”.

 

CNA trebuie să înceteze a mai proteja Antena 3!

 

 

Textul integral al sesizării

 

Domnului Răsvan Popescu

Vicepreședinte

Consiliul Național al Audiovizualului

 

SESIZARE

 

Ne adresăm CNA în calitatea sa de unică autoritate de reglementare și control asupra spațiului audiovizual. Considerăm că postul de televiziune Antena 3 a depășit cu mult limitele prevăzute de lege și de codul audiovizualului.

 

Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.” Așa prevede art. 30 (6) din Constituția României.

 

Cerem Consiliului Național al Audiovizualului să-și îndeplinească rolul de garant al interesului public, al informării corecte şi libertăţii de conştiinţă şi să sancționeze derapajele evidente ale postului Antena 3. Consiliul Național al Audiovizualului are obligația dată de lege de a corecta drumul ales de către acest post. Licența audiovizuală pe care CNA i-a acordat-o nu este un bun privat, ci un act juridic eliberat de statul român, cu anumite condiții, pe care acest post în mod vădit le încalcă adesea, cu aprobarea tacită a CNA.

 

Așa cum s-a reunit de urgență pentru audierea conducerii Antena Grup și apoi pentru întâlnirea cu conducerea ANAF, special dedicată acestui trust de presă, solicităm CNA celeritate în a analiza difuzarea de către Antena 3 a textului scrisorii semnate de Oana Stancu Zamfir, adresată unui minor, fiica jurnalistului Dan Tăpălagă.

 

Prin difuzarea audiovizuală a scrisorii ca atare, prin adresarea directă la televizor către un copil de zece ani în legătură cu lucruri care îl vizează critic pe tatăl său și care îi depășesc evident puterea de înțelegere, prin devoalarea identității fetiței lui Dan Tăpălagă, considerăm că postul Antena 3 a încălcat grav dreptul la viață privată, la demnitate umană și prevederi care vizează protecția minorilor.

 

Considerăm că gestul Oanei Stancu Zamfir este incalificabil atât din perspectiva eticii profesionale, cât şi din cea a traumelor psihice pe care le poate provoca unui minor. Implicarea în disputele publice a minorilor este un fapt deosebit de grav şi descalificant, care trebuie penalizat.

 

Cerem, așadar, CNA să își îndeplinească misiunea cu care a fost învestit de lege și în relație cu postul Antena 3, nu doar cu alte posturi de televiziune.

 

Cerem CNA să aibă în vedere analizarea emisiunilor de la Antena 3 care au vizat „scrisoarea către fiica lui Dan Tapalagă” în considerarea următoarelor articole, cu titlu sancționatoriu:

 

Legea audiovizualului

 

  •  art. 3 (1) din Legea audiovizualului, pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului - atât ale minorului, cât și ale părinților acestuia, în mod special ale tatălui, jurnalist.

 

Decizia nr. 220/2011 privind conținutul audiovizual

 

  • art. 30: Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine (în completarea art. 3 din Legea audiovizualului)
  • art. 32 (1): Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor. Libertatea de exprimare, așa cum prevede și Constituția, nu poate prejudicia dreptul altuia la demnitate, la imagine sau la viață privată.
  • art. 33 (1): Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

 

(2) Utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale.

 

(3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia

 

Numele minorului, precum și informațiile cu privire la vârsta acestuia sunt considerate a fi date cu caracter personal și imixtiuni în viața privată, de familie. Părinții minorului nu au folosit niciodată public aceste date.

 

  • art. 2: Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte principiul interesului superior al minorului.
  • art. 3 (1): Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale. (...)
  •  (3): Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile.

 

Reamintim că în lunile august-octombrie 2013, Consiliul Național al Audiovizualului și-a nesocotit îndatoririle cu care e învestit de lege, lăsând nesancționate derapaje grave de la legislația audiovizuală ce au vizat informarea corectă, dreptul la viață privată și la demnitate umană în cazul judecătorului Cristi Dănileț.

 

Solicităm CNA sa ne comunice numărul sub care a înregistrat această sesizare.

 

Grupul pentru Dialog Social                                          24 februarie 2014

Freedom House Romania

Expert Forum

TAGS : Oana Stancu CNA Antena 3 Sesizare ANAF Răsvan Popescu
Comentarii
Tania 2016-02-25
Daca nuci de data aceasta nu se sesizeaza CNA atunci trebuie toti de la CNA sa fie revocati urgent din funcții. Ani de zile au permis ca antena trei sa pervertească mințile tinerilor
George Constantin Paunescu 2016-02-25
Doamna Tania, sunteti in greseala.
A3 a pervertit mintile batranilor.
Tinerii au ramas nepervertiti ptr ca privesc doar la B1, Realitatea si ProTv.
Dan Grigore Adamescu 2016-02-25
Opriti domnule abjectia!
Se poate asa ceva?
Vicentio B. 2016-02-24
SINCERE FELICITARI tuturor, in special DGS ! Motivul este "simplu" ! Invocarile CONCRETE Constitutionale, sunt SINGURELE, in baza careia eu m-am adresat. prin opiniile mele Revistei 22.
nicolae 2016-02-24
Sesizati dna pentru abuz in serviciu.CNA a devenit de mult timp cea mai nereformata institutie din Romania.Sunt de departe cei mai obsceni avocati ai faradelegilor care se intimpla zilnic in ograda latrinelor.Daca analizati (anchetati) modul in care isi fac datoria majoritatea membrilor cna se vor gasi aspecte penele.cit despre asazisa jurnalista care culmea nesimtirii acum se victimizeaza Doamne pazeste-ne nu pot decit sa ma gindesc cu groaza in ce mediu cresc copii ei.
Total 5 comments.
Mai multe din Apel 22
16727
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22