Atentie mare la vot! Candidatii penali din orasul tau

Dora Vulcan | 05.05.2016

Primari in functie sau aspiranti, zeci dintre politicienii care şi-au anunţat candidatura la alegerile locale din iunie 2016 sunt condamnaţi la închisoare, anchetaţi sau trimişi în judecată în diverse colţuri ale României pentru o gamă largă de fapte de corupţie.

Pe aceeași temă

 

 

Cu toate acestea, situatia lor penala nu reprezinta un impediment pentru a ajunge in fotoliul de primar sau in consiliile judetene. Nici pentru ei si, se pare, nici pentru alegatori, multi fiind creditati cu sanse foarte mari pentru obtinerea unui nou mandat, titreaza Adevarul.

 

ALBA - Primarii penali mai vor o tură la primărie

Cei mai cunoscuţi primari trimişi în judecată sunt cei din oraşul Teiuş, Mirel Hălălai, din comuna Arieşeni, Marin Jurj, din Vinţu de Jos.

Primarul oraşului Teiuş din Alba, Mirel Hălălai (PSD), a fost trimis în judecată pentru conflict de interese. Este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator. ANI a sesizat în 2015 Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Mirel Hălălai - Teiuş (Alba) - PSD

Cu două condamnări la activ şi încă un dosar pe rol, primarul care l-a băgat după gratii pe Dan Diaconescu mai vrea un mandat

 

 

ARAD - Ion Florin Moţ , fost primar al Zărandului (judeţul Arad) a fost prins în flagrant de procurorii DNA Oradea în timp ce primea mită de la un denunţător. Pentru banii respectivi, primarul s-a angajat că va elibera anumite documente pentru ca denunţătorul să poată intabula pe nişte terenuri agricole pe care le achiziţionase tot cu ajutorul primarului. Însă, primăria era obligată să acorde cu titlu gratuit documentele respective. Curtea de Apel Oradea a dat sentinţa finală în acest caz: 2 ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu îi interzice lui Moţ să candideze pentru un nou mandat de primar.

 

Ion Florin Moţ - Zărand (Arad)

 

 

 

 

ARGEŞ -  Cei mai cotroversaţi candidaţi din Argeş la fotoliul de primar: Tudor Pendiuc, Cornel Ionică şi Florin Frătică

Actualul primar PSD-ist al Piteştiului, Tudor Pendiuc (foto în dreapta), inculpat în dosarul „Publitrans”, în care DNA îl acuză de fapte de corupţie, a anunţat, săptămâna trecută, că va candida la un nou mandat la conducerea Primăriei Piteşti. Este al şaptelea mandat. Candidează ca independent, în condiţiile în care partidul a anunţat că nu mai vrea candidaţi cu probleme în justiţie.  

 

Tudor Pendiuc - Piteşti, PSD

 

 

 

BACĂU - Romeo Stavarache candidează pentru al patrulea mandat la Primăria Bacău. Este inculpat în două dosare ale procurorilor DNA

Primarul suspendat al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, şi-a depus luni, 25 aprilie, lista de semnături pentru candidatura la funcţia de primar la alegerile locale din luna iunie. Edilul este acuzat de procurori de tentativă de abuz în serviciu, după ce ar fi acceptat alocarea unui apartament către Gheorghe Muntianu, fost şef al Direcţiei de Fond Locativ din Primăria Bacău. În octombrie 2015, în acest dosar a fost condamnat la 3 ani, cu suspendare, de Tribunalul Bacău. Sentinţa a fost contestată de edil.

 

Romeo Stavarache - Bacău, PNL

 

 

 

BIHOR -  Condamnat cu suspendare după ce a omorât trei oameni, Horea Vuşcan, candidatul Mişcării Populare, se vrea primar al Oradiei

Orădeanul a ales să candideze, din nou, la alegerile locale din această vară, încercând să cucerească fotoliul de primar al Oradei, de această dată din partea Mişcării Populare. În urmă cu 4 ani, a fost unul dintre candidaţii la funcţia de primar al oraşului Oradea, din partea Partidului Ecologist. Horea Vuşcan, fiul lui Coriolan Vuşcan, fostul patron al fabricii de ulei „Interoil”, a fost, în urmă cu 13 ani, autorul unui groaznic accident petrecut în Oradea. 

Horea Vuşcan - Oradea, PMP

 

 

 

BISTRIŢA-NĂSĂUD -  Liviu Rusu, fostul preşedinte de CJ şi candidatul UNPR la Primăria Bistriţa este cercetat de mai bine de 4 ani de DNA

Unul dintre cei mai controversaţi candidaţi la Primăria Bistriţa este Liviu Rusu, fostul preşedinte de Consiliu Judeţean. Fostul primar al oraşului Sîngeorz-Băi şi fostul preşedinte de CJ (2008-2012) s-a retras din spaţiul public şi din politică imediat ce şi-a terminat mandatul. În 2011, înainte cu jumătate de an să-şi încheie mandatul la CJ, Rusu era luat la întrebări de procurorii DNA. Este cercetat pentru luare de mită şi deturnare de fonduri. Deşi este cercetat de mai bine de 4 ani, Liviu Rusu încă nu a fost trimis în judecată.

 

 

 

 

BRAŞOV -  George Scripcaru, cercetat de DNA, vrea al patrulea mandat de primar

În luna februarie, George Scripcaru a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA Braşov.

El este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu. Scripcaru este primar al Braşovului din 2004. Acesta s-a înscris în Partidul Democrat în 1992, iar în perioada 1994-1998 a fost preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret, când a fost dat afară din partid de Petre Roman şi a trecut la ApR. Din 1998 a fost preşedinte al ApR Braşov, iar din 2001 până în 2014, Scripcaru a revenit ca preşedinte al organizaţiei judeţene Braşov a PDL pe mâna lui Traian Băsescu.

 

George Scripcaru - Braşov, ex PDL

 

 

 

BOTOŞANI - Un fost primar cercetat pentru că a concesionat o alee

Doi candidaţi la fotoliul de primar din două oraşe importante ale judeţul Botoşani se află în vizorul legii. Este vorba despre Relu Târzioru, actualul primar al oraşului Săveni, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din iunie. Acesta a fost ridicat de acasă cu mascaţii în septembrie 2014 şi dus direct la audieri la sediul DNA Suceava. Primarul din Săveni era audiat într-o cauză penală ce viza suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie pentru obţinerea ilegală a fondurilor europene. 

 

 

CĂLĂRAŞI -  Dorel Dorobanţu, primarul care a retrocedat ilegal terenuri de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, mai vrea un mandat

Numele primului gospodar din Fundulea, Dorel Dorobanţu (foto în dreapta), apare în ancheta procurorilor anticorupţie alături de personaje grele din administraţia publică. DNA i-au pus, pe 30 septembrie 2014, sub învinuire pe Jenel Şerban, prefect al judeţului Călăraşi, Cornel Coman şi Doru Eduard Clăbescu, ambii subprefecţi ai judeţului Călăraşi, pentru abuz în serviciu. Alături de aceştia sunt urmăriţi penal şi Elena Ifrim, şef serviciu Instituţia Prefectului.

 

Dorel Dorobantu - Fundulea, ex USL

 

 

 

 

CONSTANŢA -  Drumul candidatului Chiru: de la Gigi din Eforie, la Christian, senatorul cu două proiecte semnificative pentru Constanţa şi Dobrogea Christian Gigi Chiru, aspirantul ALDE la Primăria Constanţa, şi-a depus luni, 25 aprilie, candidatura la Biroul Electoral Municipal.

S-a autointitulat „primarul constănţenilor“. Pentru că fundaţia sa a tipărit 25.000 bonuri valorice de 25 lei, cu care constănţenii puteau să-şi ia gratis medicamente de la farmacii, senatorul a fost condamnat în martie 2015 la 6 luni de închisoare, pentru infracţiuni la alte legi speciale.

 

Gigi Chiru - Constanţa, ex PDL, ALDE

 

 

 

GALAŢI - 12 candidaţi la primăriile din Galaţi au dosare penale. Lista pretendenţilor la sacul public acuzaţi de abuz în serviciu

Nu mai puţin de 12 dintre candidaţii la primăriile din judeţul Galaţi au dosare penale în curs de cercetare, fiind suspectaţi de săvârşirea de fapte care intră în contradicţie cu legea.

De fapt, 11 dintre amintitele lucrări penale sunt iniţiate la sesizarea Curţii de Conturi a României, care a constatat că o serie de prejudicii create în administrarea bugetelor publice ar putea avea la bază o serie de infracţiuni, cum ar fi abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, delapidarea sau chiar falsul în acte publice. Cel de-al 12-lea candidat care are probleme cu legea este senatorul ALDE Eugen Durbacă (ce vizează primăria Galaţi), al cărui nume este menţionat într-o cauză în cercetare penală disjunsă din dosarul Aviasan. În ceea ce priveşte primarii în exerciţiu care vor candida şi care sunt cercetaţi penal, lista este deschisă de Marius Stan (foto) (UNPR), primarul municipiului Galaţi.

 

Eugen Durbaca - ex PDSR, ex PC, ALDE

 

 

 

 

GORJ - Candidatul cotat cu cele mai mari şanse la Primăria Târgu-Jiu, în vizorul DNA pentru o tranzacţie imobiliară dubioasă cu un om de afaceri

Candidatul cotat cu cele mai mari şanse de a ocupa un nou mandat de primar în fruntea oraşului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, primarul în funcţie, este cercetat într-un dosar penal de DNA. E vorba de o tranzacţie imobiliară între fiica edilului şi un om de afaceri. Aceasta a cumpărat de la omul de afaceri o casă de vacanţă la un preţ mult mai mic faţă de suma cu care acesta achiziţionase imobilul. Cârciumaru candidează pentru cel de-al cincilea mandat.

 

Florin Carciumaru - Gorj, Tg. Jiu

 

 

 

HUNEDOARA -  Păcatele deputatului Mircia Muntean, candidat la Primăria Deva: noaptea de pomină a fostului primar 4 x 4 şi sentinţa pentru afaceri ilegale

Deputatul Mircia Muntean (PSRO) candidează la funcţia de primar al Devei, după ce a condus timp de 16 ani administraţia locală, până în anul 2012. În perioada în care a fost primar (PNL) al Devei, dar şi după ce a devenit parlamentar (PSD), Muntean a avut probleme cu legea. În 2013, a fost condamnat definitiv într-un dosar penal, în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. A primit 4 ani de închisoare cu suspendare, iar instanţa supremă a decis ca Muntean să achite un prejudiciu de peste 330.000 de dolari, plus dobânzi bancare. 

E într-adevăr o problemă, eu zic că instanța își va spune cuvântul. Și eu sunt conștient pentru că acum s-a făcut dreptate la Înalta Curte, mi-au fost acceptați martorii care au spus că până la momentul accidentului, în fața casei mele la 80 de metri n-am condus eu”, spune Mircia Muntean, citat de Digi24.ro.

 

Mircia Muntean - Deva, ex PNL, PSRO

 

IALOMIŢA. De la Parchet la Primărie. Medicul Vasile Olaru, candidatul cu probleme penale care vrea să devină primar

Medicul Vasile Olaru este specialist în chirurgie pediatrică şi pediatrie, fiind unul dintre doctorii cu ştate vechi în sănătatea ialomiţeană. În perioada 2011-2013 el a fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. A părăsit funcţia în urma unui imens scandal public. Totul a ieşit la iveală printr-o serie de controale ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii şi ale Camerei de Conturi Ialomiţa: angajări ilegale, plăţi nelegale şi decontări ilegale ale chiriilor medicilor pe care i-a angajat. 

 

 

 

IAŞI - Păcatele urmaşilor baronilor Nichita şi Fenechiu la şefia Primăriei Iaşi

Reţinerea de către DNA a fostului primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, l-a propulsat pe fostul său viceprimar, Mihai Chirica (PSD), în funcţia de favorit pentru funcţia de edil la alegerile din luna iunie. Cel mai mare scandal în care a fost implicat Chirica este cel legat de tăierea teilor din centrul oraşului, operaţiune derulată urmare a unui ordin semnat de el. După ce a ajuns primar interimar, el a decis replantarea arborilor. Tabăra liberalilor de la Iaşi a rămas decimată după încarcerarea lui Relu Fenechiu. 

 

Mihai Chirica - Iaşi, PSD

 

 

 

 

MARAMUREŞ -  Un alt candidat cu probleme juridice este Cătălin Cherecheş, actualul primar al municipiului Baia Mare. 

Procurorii DNA Cluj au descins marţi, 26 aprilie, la sediul Primăriei Baia Mare. Cherecheş a fost ridicat de procurori, iar din primele informaţii este vorba despre un flagrant. Cherecheş e cercetat deja într-un dosar de abuz în serviciu legat de finanţarea clubului de handbal feminin al oraşului, HCM Baia Mare. 

Cătălin Cherecheş este la al doilea mandat de primar al municipiului Baia Mare.

Are trei dosare penale. Unul din 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, unul din 2015 pentru abuz în serviciu şi complicitate la evaziune fiscală. Iar cel mai recent este pentru luare de mită. Procurorii l-au prins în flagrant, în timp ce primea 30.000 de lei marcaţi cu „mită”.

S-a înscris totuşi în cursă pentru un al treilea mandat de primar. Mai mult, e susţinut de oameni.

Om ca el nu vei găsi în oraş, în calitatea de primar, ca el”, spune un localnic.

S-ar putea să fi fost o cursă, să-i fi întins cineva”, crede alt alegător, citat de Digi 24.ro

 

Cătălin Chereches- Baia Mare, UNPR

 

 

 

NEAMŢ. Deşi a fost condamnat pentru conflict de interese, primarul oraşului Roznov candidează. A cerut subvenţie de la APIA pentru propria fermă

Primarul din Roznov, Ionel Ciubotaru, a intrat în atenţia justiţiei în urmă cu doi ani, după ce funcţionarii APIA au identificat un conflict de interese în care s-a aflat edilul şi au sesizat anchetatorii. Ciubotaru a fost acuzat că, deşi nu făcea parte din comisia de gestionare, întreţinere şi exploatare a păşunilor stabilită de Consiliul Local, a analizat personal cererile solicitanţilor şi a semnat fiecare contract în parte.Ciubotaru a mers apoi la APIA, unde a solicitat subvenţie şi a primit 10.299 de lei. La audieri, el a explicat că ceruse pentru prima dată bani de la APIA pentru că avea 120 de oi şi trei vaci.

 

 

OLT -   De la garant al legii la cărat bani din mită, de la investigator al fraudelor la „practicant“ Cătălin Rotea este candidatul PSD pentru Primăria Balş şi cel care, conform referatului procurorilor, a cărat, alături de unul dintre şoferii demnitarului, şpaga de aproximativ 1.700.000 lei, în două tranşe. În dosarul în care Vâlcov a fost trimis în judecată, Cătălin Rotea a fost scos de sub acuzaţia de complicitate la cumpărare de influenţă pentru că a denunţat fapta înainte ca procurorii să fie sesizaţi cu privire la aceasta. 

 

 

 

PRAHOVA.   În cazul oraşelor din judeţ, cel mai recent dosar este cel al actualului primar din Sinaia, Vlad Oprea (PNL), candidat la un nou mandat în staţiune.

Pe 22 aprilie 2016, edilul a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti pentru abuz în serviciu, după ce, în 2010, Oprea nu ar fi făcut demersurile pentru concesionarea unor terenuri din oraş la preţul corect, ci la unul subevaluat. 

Oprea are momentan interdicţia de a-şi exercita funcţia, dar a anunţat că nu vede motive să se retragă din cursa electorală, considerându-se nevinovat.

 

Vlad Oprea - Sinaia, PNL

 

 

SĂLAJ.  Un condamnat penal vrea la patrulea mandat

Cu o condamnare penală definitivă la activ, fostul edil al comunei Bocşa, Ioan Barou, şi-a propus să recâştige fotoliul de primar, de această dată candidând ca independent. Fost membru marcant al PNL Sălaj, Barou a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilat faptelor de corupţie, şi fals intelectual şi condamnat definitiv de către magistraţii Curţii de Apel Cluj, în toamna anului trecut, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. 

 

 

SIBIU - Candidaţi controversaţi la alegerile locale: fostul preşedinte al CJ Sibiu intră în cursă deşi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fostul preşedinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea, deschide lista PSD pentru alegerile de la Consiliul Judeţean Sibiu din luna iunie. În 2011, ANI l-a acuzat pe Cindrea, pe atunci deputat, de conflict de interese, pentru că în perioada 5.10.2009-01.02.2011 a avut-o angajată pe Amalia Cindrea, soţia sa, la cabinetul său parlamentar. Cindrea a contestat în instanţă decizia ANI, iar în martie 2012 Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis acţiunea prin care solicita anularea actului administrativ. Cindrea a intrat ulterior în competiţia electorală, iar în iunie 2012 a fost ales preşedinte al CJ Sibiu.

 

Ioan Cindrea - Sibiu, PSD

 

 

 

SUCEAVA - „Turnătorul” Marius Ursaciuc vrea un al patrulea mandat de edil şef al oraşului Gura Humorului

Marius Ursaciuc, actualul primar al oraşului Gura Humorului şi candidat PNL pentru un nou mandat, a fost colaborator al fostei Securităţi. Asta a stabilit Curtea Supremă în vara lui 2010. Din acest motiv, edilul nu se încadrează în criteriile de integritate stabilite de PNL la finele anului trecut. De la recrutare şi până în august 1988, Marius Ursaciuc a scris 6 note informative al căror conţinut s-a referit la persoane aflate în atenţia Securităţii. Şi după absolvirea facultăţii, în 1989, primarul Ursaciuc şi-a continuat colaborarea cu Securitatea.

 

 

Ursaciuc - Gura Humoruli, PNL

 

 

 

TIMIŞ - Controversele din jurul candidaţilor la Primăria Timişoara: banii pentru fotbal şi o afacerea cu statul via baronul Duicu

Principalii candidaţi la Primăria Timişoara, Nicolae Robu (PNL) şi Florică Bîrsăşteanu (PSD), nu au probleme penale. Lui Robu i-ar putea crea, însă, probleme dosarul de finanţare a echipei de fotbal, iar lui Bîrsăşteanu o afacere în care a fost asociat cu baronul PSD Mehedinţi, Adrian Duicu.

Actualul primar al Timişoarei, cotat cu prima şansă pentru câştigarea unui nou mandat, nu are probleme penale. Cel puţin până acum. Într-unul din cazuri, Robu a fost chemat la Poliţie pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar de abuz în serviciu care vizează o clădire realizată la Timişoara din bani europeni. 

 

 

TELEORMAN - Primarul din Olteni, condamnat la un an de închisoare cu suspendare, candidează independent, susţinut de PSD

Emilian Mărcuşanu, fostul primar al comunei Olteni se pregăteşte să candideze ca independent, susţinut de PSD, după ce a fost condamnat, în 2013, la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe lângă pedeapsa cu suspendare, fostul edil s-a ales cu o perioadă de încercare de trei ani care expiră la toamnă. Primarul a fost acuzat de abuz în serviciu pentru faptul că a acordat salariaţilor, în calitate de primar, sporul de 24%, pe o perioadă de opt luni, în intervalul februarie-octombrie 2012.

 

 

 

VASLUI - Cel mai controversat candidat la funcţia de primar în judeţul Vaslui: fiul traficant de droguri, fiica arestată pentru legături cu interlopii

Afaceristul Liviu Scafaru din Negreşti (Vaslui) şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de primar al oraşului, din partea PMP, după ce în anul 2012 a candidat pentru un post de deputat din partea PP DD. 

Scafaru a fost declarat colaborator al fostei Securităţi de CNSAS în anul 2013, după ce cu un an înainte, cu ocazia depunerii candidaturii la alegerile parlamentare, declarase pe propria răspundere că nu a avut legătură cu fosta Securitate. 

Afaceristul a contestat decizia în instanţă, însă judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut hotărârea CNSAS, Scafaru fiind declarat colaborator al Securităţii.  

Scafaru - Negresti Vaslui, ex PPDD, PMP

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22