Violența lor, decența noastră

Toată violența fizică, verbală, hărțuirea, provocările de orice fel nu au venit din Stradă spre putere. Ci invers.

Ramona Ursu 12.12.2017

De același autor

 

O manipulare la modă vânturată pe ecra­nele supuse PSD-ALDE este că protestele celor care susțin justiția sunt violente. Că sunt organizate ba de oameni plătiți de So­ros. Ba de supușii ser­vi­ci­i­lor. Ba de slugile lui Kövesi. Ba de trădătorii de neam și patrie, care muncesc pen­tru multinaționale. Mul­ti­naționale care, se știe, ne vor răul, pentru că sunt cu Occidentul. Ba de dușmanii poporului care s-au vândut SUA și UE și vor să preia pu­terea din mâinile lui Drag­nea. Asta pentru a nu-l lă­sa să-și pună în aplicare programul de gu­vernare și să curgă lapte și miere peste ța­ră. Ba de fasciști, ba de anarhiști, ba de cre­duli dezinformați.

 

Multe au spus vuvuzelele de partid și aghi­otanții lor deghizați în jurnaliști și analiști despre ce se întâmplă în Stradă. Și pro­ba­bil că multe vor mai spune. De vreo săp­tămână, asistăm la o campanie agresivă pe ecranele Antenelor despre violența pro­tes­tatarilor #Rezist. Campanie pornită de la un incident izolat, între un vârstnic și un protestatar. Primul a lovit cu rucsacul, al doilea cu pumnul. Un incident re­gre­ta­bil. Un incident care a fost condamnat de protestatarii de bună-credință, dar și de grupurile civice care promovează în mod onest protestele. Un incident grav, dar singular, după aproape un an de proteste, care a dat, însă, suficientă muniție pas­to­ru­lui Gâdea să-l exploateze la maximum și să concluzioneze că ar fi reprezentativ pen­tru manifestațiile din Piața Victoriei.

 

Dar nu manipularea de la televiziunea con­damnatului Dan Voiculescu cred că mai sur­prinde pe cineva. Nici lecțiile de mo­ra­li­ta­te pe care le dă karateka Mircea Badea. Ace­lași care condamnă, acum, violența #re­zistenților, după ce nu cu multă vreme în ur­mă aplauda bătaia golănească aplicată de Mirel Palada, în studioul B1 TV, senatorului USR Mi­hai Goțiu. Ci spre altceva ar trebui să privim, anume spre ipocrizia și tupeul cu care acești campioni ai vio­lenței fizice și de limbaj din PSD și ALDE în­drăz­nesc să vor­bească despre vio­lență în ca­zul a sute de mii de ro­mâni pașnici care ies în stra­dă a doua iarnă consecutiv.

 

Să luăm doar câteva exemple. Unul, cel mai recent, de luni, când PSD, ALDE și UDMR au decis ziua, dar tot ca hoții, să grăbească votul pe Legea 303 privind sta­tutul magistraților, imediat după ședința solemnă din parlament organizată pentru comemorarea Regelui Mihai. Manevra, anunțată cu doar trei ore înainte de vot, a fost evident făcută pentru a prinde Strada nepregătită. Asta cu atât mai mult cu cât un grup de cetățeni, format din membri ai grupurilor civice, personalități cul­tu­rale, simpli cetățeni s-au înscris, luni di­mi­neață, pe lista celor care să participe la ședințele Camerei Deputaților de marți și de miercuri, când era așteptat votul pe res­pectiva lege.

 

Dar așa înțeleg social-democrații și par­te­nerii lor de dinamitat justiția mesajul pro­testatarilor, ieșiți din nou duminică, cu zecile de mii, în stradă, în toată țara, dar și avertismentele date, în mod repetat, de partenerii noștri externi. Unul a venit du­minică, atunci când ambasadorul SUA, Hans Klemm, a subliniat că „slăbirea le­gis­lației care vă permite să aveţi un sis­tem judiciar independent şi să lansaţi o luptă puternică împotriva corupţiei sub­minează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei“. Un alt mesaj foarte dur a sosit, luni, din partea Grupului de State îm­po­triva Corupţiei din cadrul Consiliului Eu­ropei, care a decis, în premieră, să fo­lo­sească Articolul 34 din regulamentul său de procedură, pentru a evalua urgent ad-hoc proiectele de legi privind sistemul ju­diciar din România și din Polonia. Dar semnalele din exterior se izbesc de zidul po­liticienilor de la putere, deciși să mear­gă până la capăt cu războiul deschis de­mocrației și statului de drept.

 

Revenind la violență, nu e greu să ne amin­tim de gorilele aduse de Dragnea la Curtea Supremă, pentru a-i intimida pe pro­tes­ta­tari. Sau de Șerban Nicolae, unul dintre „părinții“ legilor pregătite în la­bo­ratorul moscovit botezat „Comisia Ior­da­che“. Nu mai departe de săptămâna tre­cută, fostul șofer al condamnatului Cătălin Voicu i-a adresat deputatei USR Cosette Chichirău un lung șir de insulte, din care n-au lipsit: „Ești atât de proastă“, „pe­na­lă este ma­ma care v-a făcut așa ne­simțită“ și „am o poză în care dum­nea­voastră faceți sex anal“. Asta după ce Chi­chirău îndrăznise să filmeze abuzurile fă­cute de PSD-ALDE-UDMR în Camera Deputaților, în timp ce res­pingeau pe bandă rulantă amen­da­mentele opoziției la Legea 303 și tăiau mi­crofoanele opoziției, obligată să apeleze la varianta discursului cu portavoce.

 

Să ne mai aducem aminte de tupeul lui Dragnea și Tăriceanu care, pe persoană fizică, au stabilit, în numele Parlamentului României să transmită Departamentului de Stat să nu atenteze la suveranitatea po­porului român, atunci când SUA s-au ară­tat îngrijorate de modificările aduse le­gi­lor justiției? Sau de Liviu Pleșoianu, res­pon­sabil în PSD cu protestele împotriva DNA, pentru care protestatarii din Piața Victoriei sunt „propagandiști ai Statului Paralel“ manevrați „de Noua Securitate“? Iar exemplele de acest gen pot continua. E limpede că, cel puțin până acum, toată vio­­lența fizică, verbală, hărțuirea, pro­vo­că­rile de orice fel nu au venit din Stradă spre pu­te­re. Ci invers. Și, tot până acum, la agre­si­vitatea fără precedent, românii au răs­puns cu calm, cu umor, cu fermitate, cu pro­tes­te pașnice. Au răspuns în cei mai cinstiți termeni ai democrației, chiar dacă bătălia pe justiție se apropie de final. Și, mai mult ca sigur, așa vor răspunde și în viitor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22