Ultimul Rege

Deși n-a fost o surpriză, moartea Regelui Mihai a fost un șoc. Părea că nu se va întâmpla niciodată - pentru că Regele Mihai avea în sine o parte de nemurire: e vorba de partea sa de istorie, partea sa de eternitate. Ultimul Rege al României și ultimul ei personaj istoric a fost un personaj tragic (îți amintea de Regele Lear) până la sfârșit, când, încă o dată, nu și-a mai aparținut.

Tia Serbanescu 12.12.2017

De același autor

 

Când n-a aparținut istoriei, Regele Mihai a aparținut ambițiilor altora. În toate împrejurările și-a păstrat deopotrivă măreția și modestia, zâmbind cu ochii și înghețând cu privirea, părând mereu din altă sferă decât cei din jur. Impunea. Monarhiștii vechi, dar și cei noi (dobândiți prin mezalianța Casei Regale cu PSD) s-au întrecut în omagii. L-a omagiat și Ion Iliescu, cel care îl gonea din țară în anii ‘90, l-a omagiat și Adrian Năstase, evocând momentul când a primit din mâinile Regelui un premiu acordat de revista VIP. Mai bine nu ne amintea! Dar Năstase n-a rezistat să nu pomenească acest episod jenant, aproape dureros din ultima perioadă, când Casa Regală a plătit redobândirea proprietăților cu pierderea acurateței. Mulți oameni, de toate vârstele, l-au plâns pe Rege.

 

Au plâns poate și imposibila întoarcere a României la monarhie. Acum este evident că emanații din ‘89 n-ar fi permis așa ceva chiar de-ar fi omorât încă o mie de oameni. Cu Regele Mihai s-a închis un capitol din amintirile, speranțele și regretele noastre. Despărțirea de Regele Mihai înseamnă și despărțirea de credință, eleganță, prestanță. Patria e din ce în ce mai departe de ele și tot mai aproape de ridicol, vulgaritate, violență. Altfel cum ar fi posibil ca un premier să scoată limba la un coleg, în public? „Astea sunt glumele noastre“, a explicat Codrin Ștefănescu. Mă rog, așa-i la pubertate! Dar cine limbă lungă are ajunge la guvernare. Și în parlament, imediat după momentul de reculegere pentru Rege, PSD a revenit la practicile sale, trecând legile justiției în viteză, călcând peste amendamente și peste protestatarii din stradă, în care deputatul Terea a intrat cu mașina, rănind două persoane.

 

Exact ca în atentatele din Europa, unde se intră cu mașinile în mulțime. Involuțiile PSD au culminat cu Șerban Nicolae, care și-a încheiat disputa cu o deputată spunându-i că are poze cu ea „făcând sex anal“. Cam așa funcționează gândirea anală a lui Ș. Nicolae. Și nu doar a lui. PSD voia mitinguri (cu sloganul „Ajunge!“) împotriva protestatarilor (cei cu „Rezist“), deși au existat unele împotriviri: „Și pe Ceaușescu l-au sfătuit unii să facă miting“ - a observat Adrian Solomon, care a simțit ceva plutind în aer. Era elicopterul pentru Dragnea. Până și Pandele (căs. Firea) s-a săturat de Dragnea. Fiindcă a rămas fără bani la primărie, pe Pandele l-au apucat pandaliile și a chemat primarii PSD la proteste în Piața Victoriei. Aici au ieșit însă masiv apărătorii justiției (10.000). PSD Dolj (Manda și Lia Olguța) a ieșit în stradă la Craiova cu flori și lumânări pentru Regele Mihai. De când aștepta PSD momentul ăsta! De când PSD era FSN, Lia Olguța era în PRM, iar Manda era la grădi. O, Doamne, Regele a murit și nici țara nu se simte prea bine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22