Dezbatere EFOR: Cui servesc companiile publice: cetățenilor sau partidelor?

Redactia | 12.12.2017

Vineri, 15 decembrie 2017, la ora 11, la Point - ART HUB, Expert Forum și Frontline Club Bucharest organizează o discuție despre clientelism în companii de stat şi mass media publice, sub titlul „Cui servesc companiile publice: cetățenilor sau partidelor?Ce e de făcut cu TVR, Radio România şi Agerpres?”.

Pe aceeași temă

 

 

Vineri, 15 decembrie 2017, începând cu ora 11, la Point - ART HUB (Strada Eremia Grigorescu 10, București), Expert Forum (EFOR) și Frontline Club Bucharest organizează o discuție despre clientelism în companii de stat şi mass media publice, sub titlul „Cui servesc companiile publice: cetățenilor sau partidelor?Ce e de făcut cu TVR, Radio România şi Agerpres?”. Cu aceeaşi ocazie va fi lansată şi cea de-a treia măsurătoare a Indexului Clientelismului Media în Europa de Sud Est.

 

Companiile şi regiile publice sunt instrumente utile partidelor în obţinerea de influenţă şi clientelă politică, iar uneori chiar pentru sifonare de resurse utile în campanii electorale sau viaţa de partid în general. Presa publică nu face excepție.

 

Modificările legislative din ultimii ani arată cum partidele de la putere au încercat mereu să își subjuge presa și să impună reguli clientelare, cum ar fi numirea sau demiterea conducerilor instituțiilor publice din audiovizual. Agerpres pare azi a fi următoarea instituție remodelată și dusă în zona acestei instabilități.

 


În 2016, an electoral, o inițiativă populistă a eliminat taxa publică prin care se finanțau într-o măsură importantă radioul și televiziunea, transferând sarcina asupra bugetului, crescând deci riscul de clientelism și subordonare politică. În același timp, presiunile asupra conducerii și jurnaliștilor rămân o realitate îngrijorătoare; protecția avertizorilor de integritate în fața abuzurilor rămâne mai degrabă un ideal. Cum se poate remedia situația și care sunt soluțiile pentru a redefini misiunea presa publice în societatea de azi?



Pentru a pune discuţia în contextul ei corect, mai larg, se va porni de la guvernanţa companiilor de stat, începând cu modificarea legislației şi până la capturarea bunurilor publice, prin numiri clientelare și utilizarea acestora în interesul politicienilor și pentru campanii electorale.
Vor vorbi:
Ana Otilia Nuțu – Expert în energie şi infrastructură, Expert Forum
Irina Radu - Fost Presedinte-director general al Televiziunii Române (TBC)
Alexandru Giboi - Director General AgerpresIulian Comănescu - Analist media
Cristina Lupu - Director de programe, Centrul pentru Jurnalism Independent
Cătălin Gomboș, Alexandru Rusu – Jurnaliști, Radio România
Sorin Ioniță – Președinte, Expert Forum

Confirmări la office@expertforum.ro sau ​0787.638.315; persoană de contact – Septimius Pârvu
Detalii pe www.expertforum.ro/lansare-index-clientelism-2017.

***

Indexul Clientelismului Media (MCI) este un instrument care măsoară influența politică asupra mass-media, cadrul legislativ și instituțional al presei și realitățile în care jurnaliștii lucrează în țările Europei de Sud-Est. Indexul acoperă aspectele esențiale pentru dezvoltarea libertății mass-media promovate de Comisia Europeană și alți indicatori care măsoară libertatea presei (Freedom House, Reporteri fără Frontiere etc.) și îi completează într-un mod distinct, prin analiza mecanismelor clientelare. Pe lângă măsurarea realităților din mass-media din Europa de Sud-Est, Indexul oferă o perspectivă detaliată asupra tuturor aspectelor legate de funcționarea presei factorilor de decizie, precum și pentru toți cei care doresc să participe la discuțiile publice despre politica mediatică.


Indexul este parte a proiectului Civil Response to Clientelism in Media – MEDIA CIRCLE, implementat ca o inițiativă transnațională în Croația, România, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Macedonia și Muntenegru. Scopul inițiativei este de a pune bazele unui mecanism independent și activ pentru monitorizarea politicilor public, advocacy și răspuns în caz de urgență în sectorul media.

Detalii pe www.fairpress.eu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22