Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDragnea la congresul ultimei șanse
2018-02-20
3
PSD are o istorie lungă de mazilire a liderilor care eșuează, fie în alegeri, fie în justiție.

 

De ce are nevoie liderul suprem al PSD de un congres extraordinar organizat pe pi­cior, deși anul trecut, când îl cereau con­testatarii săi, a respins această idee? La această întrebare legitimă, comentatorii și analiștii au dat deja o serie de răs­pun­suri bazate pe logică și pe informații obținute pe sur­se. Este vorba de pre­viziuni plauzibile, doar că scena po­litică este destul de agi­tată, iar curentele sub­te­ra­ne din PSD ar putea trans­forma marșul triumfal pe care și-l pregătește Liviu Drag­nea în preludiul unei partituri al că­rei autor nu mai este Liviu Dragnea.

 

Aproape în unanimitate, analiștii con­si­de­ră că Liviu Dragnea are trei obiective pen­tru congresul extraordinar programat în martie: o reconfirmare a sa ca lider îna­inte de audierea în instanță în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, proces în care sentința ar putea fi pronunțată curând după audierea sa; în­locuirea vicepreședinților care îl con­testă cu personaje loiale și modificarea pro­gra­mului de guvernare. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea pregătește o manevră de forță, menită să-i consolideze poziția în partid, îna­inte ca adversarii săi să apuce să se co­ordoneze și să devină o amenințare reală. Dar nu este oare un lider care are frecvent nevoie de voturi de încredere de fapt ne­si­gur pe sine și pe echipa sa, adică unul ca­re simte că-i fuge pământul de sub picioa­re? Domnul Dragnea a început să dea aceas­tă impresie, inclusiv prin organizarea acestui congres extraordinar, mai ales că tim­pul lu­crează împotriva lui. În primul rând, timpul justiției, pen­tru că ris­cul de a primi o con­dam­nare penală destul de cu­rând în procesul men­ționat mai înainte este real și pen­tru că anchetele DNA în do­sarele Belina și mai ales Tel Drum îi creează de­ja pro­ble­me serioase. Apoi, tim­pul politicii, pentru că, în în­verșunarea cu care și-a im­pus voința în partid și a schimbat premierii cum schimbi lenjeria murdară, domnul Dragnea și-a făcut des­tui adversari. Și, în sfârșit, timpul gu­ver­nării, in­competența inconștientă a PSD în ad­mi­nistrarea treburilor țării producând deja efecte negative pentru propriul elec­torat.

 

Esențial pentru domnul Dragnea este acum timpul justiției, nu numai pentru că se teme de iminenta sentință a ÎCCJ și de an­chetele DNA, ci și pentru că nu a reușit să livreze partidului ceea ce acesta i-a ce­rut imperativ: anihilarea DNA prin înde­păr­­tarea procurorului șef Laura Codruța Kövesi. În logica PSD-istă, ca și în cea co­munistă, este inacceptabil să deții puterea absolută, cum pretinde Liviu Dragnea, și să nu-ți poți impune voința în toate do­me­niile. Să nu poți, de pildă, să-ți salvezi de la o condamnare la închisoare un cola­bo­ra­tor apropiat ca Darius Vâlcov! Cum să ex­plice Liviu Dragnea partidului nu numai că nu a reușit să se impună în fața șefului statului, care a respins ferm ultimul asalt la adresa DNA, dar a mai fost și nevoit să fa­că el însuși un pas înapoi în această pri­vință? La fel de grav pentru domnul Drag­nea este faptul că PSD a aflat de la preșe­dinte, nu de la el, despre discuțiile pur­ta­te la Cotroceni împreună cu Viorica Dăn­cilă. Adversarii săi vor putea cu ușurință să-l acuze că negociază interesele parti­du­lui, adică legile justiției și anihilarea DNA, pentru a-și rezolva propriile probleme. De aceea este esențial să ocupe, cât încă mai deține puterea absolută în partid, pos­turile de vicepreședinte cu oameni pe ca­re poate conta, promovând-o în partid pe Viorica Dăncilă, de pildă. Astfel de oameni nu vor crâcni nici față de o nouă mo­di­fi­care a programului de guvernare, despre care știm prea puțin, dar putem pre­su­pu­ne că va include elemente populiste, ne­ce­sare în perspectiva alegerilor din anii ur­mători – europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Dacă temerile noastre se vor adeveri, atunci România va intra în li­nie dreaptă pe direcția destabilizării eco­no­mico-financiare.

 

Dar pe ce oameni mai poate conta domnul Dragnea, în afară de Carmen Dan și Vio­rica Dăncilă, supuse necondiționat, de re­gi­na incompetenței agresive, Lia Olguța Va­silescu, sau de condamnatul penal Da­rius Vâlcov? Greu de spus, chiar dacă or­ga­nizațiile locale au început să-și exprime deja susținerea pentru el, ca pe vremea lui Ceaușescu. Oameni grei în partid, cu po­ziții solide în județele „roșii“ din sud, ca Nicolae Bădălău sau Paul Stănescu, au anunțat deja că nu vor candida la o func­ție de conducere. Lor li se adaugă alți ne­mul­țumiți cu ștate vechi în partid, ca Ma­rian Oprișan, Ecaterina Andronescu, care a ratat portofoliul Educației în Guvernul Dăncilă, Nicolae Bănicioiu sau fostul pre­mier Mihai Tudose. Vor accepta ei umili să fie călcați în picioare de o echipă de mo­luș­te impusă de liderul suprem sau se vor retrage tactic pentru a ieși la atac în mo­mentul unei probabile condamnări a lui Liviu Dragnea? Toți au prins gustul puterii și este greu de crezut că vor renunța la ea. PSD are o istorie lungă de mazilire a lide­ri­lor care eșuează, fie în alegeri, fie în jus­tiție, oameni ca Ion Iliescu, Adrian Năs­ta­se, Mircea Geoană sau Victor Ponta fiind executați fără milă, atunci când au fost percepuți ca o frână pentru partid. Ca ata­re, putem anticipa că, oricâte voturi de încredere și oricâte schimbări de vice­pr­e­ședinți va obține la congresul din martie, Li­viu Dragnea va avea, mai devreme sau mai târziu, o soartă similară. Este de în­țeles, așadar, că încearcă să își apere șan­se­le la un congres care ar putea fi ultimul organizat de el – un congres care devine astfel o armă în mâinile unui mafiot de pro­vincie, care vrea să transforme toată Ro­mânia într-o provincie supusă.

TAGS : Dragnea congres PSD Vio­rica Dăncilă jus­tiție vot incredere DNA kovesi dosare teldrum belina prezidentiale
Comentarii
Marius Nicolescu 2018-02-21
Nu ar fi mai ușoară pentru poporul român a patra variantă? Aceea a scoaterii în afara legii a acestui partid cu notorietate malefică? Să ne mai chinuim cu el la butoane alți treizeci de ani? Nu vedeți ce personaje populează conducerea și membri acestui urmaș falnic al bolșevicilor. Au întors țara cu dosul în sus. Prea răbdător acest popor față de atâția neisprăviți neaveniți. Au băgat țara în gard, nu alta.
Sean 2018-02-22
Exact la așa ceva mă gândesc și eu. Să facem niște Soviete care să încredințeze puterea poporului unui mic grup de Comisari competenți, onești, drepți....de preferință aleși pe viață....și care să aibă la dispoziție doar 1-2 servicii secrete și, binențeles, Procuratura și Justiția, Poliția și Armata. Am mai avea nevoie de alegeri? În niciun caz! Q.E.D.
MIHAI 2 2018-02-21
// Li­viu Dragnea va avea, mai devreme sau mai tarziu, o soarta similara // este o formulare nu tocmai precisa. In ultimele luni lui Dragnea i s-a cantat prohodul din ce in ce mai intens desi se vede cu ochiul liber ca in jurul lui majoritatile pesediste s-au accentuat. Este o amagire sa creada cineva ca pesedeii ar fi atat de miopi incat sa nu observe ca au castigat alegerile cu Dragnea si tot cu el au impins in neant asa numitele forte de opozitie precum si DNA ul.
Pana la //probabila// condamnare a lui Dragnea e de remarcat ca el si doar el face cam toate jocurile si stabileste lista de cantece a lautarilor. Chiar si Congresul care se anunta este atat de inutil incat mai mult ca sigur reprezinta doar un nou produs de rontzait oferit monstruoasei masinarii mediatice pentru a o ajuta sa iasa din iarna pana apare loboda. Asta nu inseamna ca Dragnea nu va avea si el un sfarsit // mai devreme sau mai tarziu //. Umbla insa vorba ca toti vom pati ceva de acest gen.
Total 3 comments.
Recomandari
3683
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22