Războiul pentru Kovesi:ce urmează, va fi suspendat președintele?

Războiul între statul de drept și mafia de partid e în plină desfășurare.

Sabina Fati 23.02.2018

De același autor

 

 

Klaus Iohannis a invocat “lipsa de claritate” a ministrului Justiției în Raportul prin care a cerut revocarea Codruței Kovesi și a amintit că s-a declarat de mai multe ori mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale. Dacă președintele nu va accepta eliminarea șefei DNA va fi suspendat? Sau ce urmează? Vor avea curajul Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să arunce țara în aer pentru a-și subordona Justiția?

 

Tudorel Toader a făcut un Raport asupra activității manageriale a șefei DNA, amestecând fapte obiective cu impresii subiective. Ministrul a combinat hotărâri ale Curții Constituționale împotriva Codruței Kovesi cu reproșuri față de opiniile procuroarei șefe a DNA transmise prin interviuri acordate în mass media internaționale. A fost o execuție făcută la comanda liderilor PSD&ALDE, prin care Toader și-a cumpărat probabil nu doar fotoliul de ministru, ci și viitorul profesional.

 

Ministrul Justiției a spus că “lucrurile bune nu le justifică pe cele rele”, dar prin Raportul său deformat a eliminat o discuție serioasă și obiectivă asupra greșelilor care s-au făcut în timp la DNA.

 

Ce câștigă, însă, șefii ministrului Tudorel Toader după această mișcare? Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor fi mulțumiți doar cu acest gest care nu duce nicăieri? Președintele a sugerat deja că nu va fi de acord cu revocarea șefei DNA. Așteaptă bineînțeles avizul Consiliului Superior al Justiției. La sfârșitul lunii octombrie, anul trecut, CSM a scos din raportul Inspecției Judiciare asupra DNA, observațiile negative neargumentate, în așa fel încât în final documentul a fost pozitiv. Toate rapoartele MCV din ultimii zece ani au dat note bune procurorilor anticorupției. Iohannis a declarat că va “analiza” documentul primit de la Tudorel Toader. Dar chiar dacă ar fi de acord cu ministrul Justiției, președintele nu poate accepta revocarea Codruței Kovesi fără să-și piardă electoratul.

 

Jocul politic e net câștigător pentru Iohannis. Indiferent de pașii următori pe care îi va face coaliția de guvernământ. Dacă rămâne ferm în susținerea DNA, va avea sprijinul Străzii și va câștiga al doilea mandat cu ușurință.

 

Pentru a scăpa de Kovesi și a pune mâna pe Justiție, Dragnea ar putea însă întreba activul de partid la Congresul extraordinar din martie care sunt soluțiile cele mai bune. E posibil să se vorbească din nou despre suspendarea lui Iohannis cu argumentul că în cele 30 de zile de la suspendarea președintelui până la organizarea referendumului de demitere, șeful Senatului, care va deveni intermiar, să schimbe procurorii șefi și să-și pună în fruntea serviciilor secrete persoane loiale. Scenariul e riscant pentru PSD, dar nu imposibil.

 

Altminteri, Codruța Kovesi își va încheia mandatul, dosarele lui Liviu Dragnea vor merge înainte și activul de partid implicat în afacerile complicate în care pare să fie implicat liderul PSD, vor încerca să-și salveze piela pe cont propriu.

 

Războiul între statul de drept și mafia de partid e în plină desfășurare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22