Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFItalia: Oscarul merge la populişti
2018-03-06
4
În urma alegerilor, Italia va avea cel mai puţin proeuropean guvern de până acum.

 

 „Populism în stare pură.“ Aşa a calificat cam­pania electorală italiană Stephen Bannon, stra­tegul care, culmea, l-a ajutat pe Trump să ajun­gă la Casa Albă. Politicienii de toate cu­lorile s-au întrecut unii pe cei­lalţi în a promite măsuri contra imigranţilor, care mai de care mai dure. În luptă au intrat inclusiv forţe şi idei pe care mulţi le credeau dis­pă­rute o dată pentru totdeauna după Al Doilea Război Mon­dial. Fasciştii s-au strâns cu miile în pieţele italiene (une­ori chiar în faţa monu­men­tului ce comemorează căde­rea fascismului), ţara a trecut prin cele mai grave violenţe politice din ultimii ani, iar pro­misiuni precum „deportarea în masă“ au de­venit loc comun.

 

Bătălia electorală a fost fără un rezultat de­cisiv, pentru că, cel puţin după primele re­zultate, pare că niciunul dintre partide nu a câş­tigat suficiente voturi pentru a forma un guvern de unul singur. Singurul rezultat clar pare a fi că forţele politice anti-establishment şi antieuropene au ieşit cel mai bine clasate. E vorba de Mişcarea Cinci Stele şi de coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi. (Fos­tul triplu premier condamnat pentru fraudă fiscală nu s-a prezentat pe liste în calitate de candidat, deoarece legea italiană îi interzice să deţină o funcţie publică. Dar interdicţia ex­piră anul viitor şi, în plus, Berlusconi este li­de­rul Forzei Italia, partidul care conduce coa­liţia de dreapta, aşa că va fi cu si­gu­ranţă unul dintre cei care fac jocurile postelec­to­ra­le.) Fă­ră un rezultat clar la ur­ne, cea de-a treia economie din UE va intra într-o perioa­dă de in­certitudine. Dacă, du­pă câ­te­va săptămâni, parti­de­le nu se vor înţelege şi nu vor forma un guvern stabil, pre­şedintele ţării poate fie să numească un guvern de teh­nocraţi (ce­ea ce ar lipsi Italia de credibilitate), fie să con­voace alegeri anticipate, care vor avea pro­ba­bil acelaşi deznodământ, dacă nu cumva po­pu­liştii vor câştiga chiar şi mai mult teren.

 

Şi campania din Italia, ca şi cea din Germania, s-a axat pe problema imigraţiei. Deşi eco­no­mia italiană are încă probleme, în special da­to­ria externă şi şomajul în rândul tinerilor, cea mai importantă problemă, în mintea italie­nilor, rămâne imigraţia. Cifrele spun însă o al­tă poveste. Nu doar că, prin comparaţie cu anul 2015 (vârful crizei imigraţiei), fluxul de imi­granţi s-a redus de zece ori. Nu doar că gu­vernul de centru-stânga de la Roma s-a des­curcat destul de bine la acest capitol şi, în plus, a fost încheiat un acord cu Libia pe te­mă. Logica lipseşte şi la o privire asupra de­mografiei – sute de mii de italieni (în special tineri) aleg să plece spre ţări cu perspective economice mai bune, iar statisticile Eurostat arată şi că Italia va avea probleme demo­gra­fice tot mai mari, odată cu prăbuşirea na­ta­lităţii (printre cele mai scăzute din Europa) şi îmbătrânirea populaţiei. Dar teama şi ura faţă de imigranţi au continuat să crească şi după ce situaţia s-a îmbunătăţit, alimentată de fake news-urile răspândite de simpatizanţii Miş­cării Cinci Stele şi ai Ligii.

 

Iată de ce partea leului (31%, conform pr­i­melor rezultate) a luat-o mişcarea populistă Cinci Stele, care promite măsuri precum schim­barea regulamentelor de la Dublin (care spun că refugiaţii trebuie în mod normal să ceară azil în statul UE în care au intrat prima dată. Or, Italia este una dintre principalele „porţi de intrare“ pentru imigranţii veniţi din sud) şi distribuirea refugiaţilor către toate statele europene.

 

În rest, opţiunile electorale au fost extrem de fragmentate, în ciuda faptului că, la vot, for­ţe­le politice şi-au unit forţele. A doua clasată pare alianţa de dreapta (în total, 37% pentru cele trei formaţiuni), în care partidul lui Ber­lusconi s-a aliat cu poate cea mai radicală for­ţă de dreapta la acest capitol – Liga (fostă Ligă a Nordului, antiimigraţie şi eurosceptică), cu Fraţii Italieni (o reîncarnare a fasciştilor lui Mussolini) şi cu un partid de centru mai mic. Alianţa a promis că, în caz de succes, va prelua din nou controlul asupra frontierelor şi că va întocmi „un Plan Marshall pentru Afri­ca“. Berlusconi a vorbit de mai multe ori de imigraţie ca fiind „o bombă socială cu ceas“ şi a promis deportarea a 600.000 de imi­granţi ilegali. Aliatul său, Matteo Salvini (şeful Ligii), s-a încumetat chiar să spună la o re­u­niune electorală că „Italia e o ţară rasistă“. Slo­ganul partidului său este „Italienii pe pri­mul loc“ şi, deloc întâmplător, Salvini a dez­vol­tat relaţii strânse cu Marine le Pen şi Vla­di­mir Putin. „Dacă trebuie să acceptăm imi­granţi, să îi luăm din Ucraina sau din Belarus. Nu sunt musulmani, sunt creştini şi prin ur­ma­re nu au cum să fie terorişti. Vreau să avem dreptul să alegem“, a declarat pentru BBC Paolo Grimoldi, deputat al Ligii, reducând în acest fel dezbaterea la rasă şi religie.

 

Oricât ar părea de ciudat, în contextul în care stânga a fost scoasă din joc, brusc, con­dam­na­tul pentru corupţie Berlusconi e considerat cel mai moderat dintre politicieni, iar un gu­vern condus de Forza Italia ar fi cel preferat de eu­ro­peni, comparativ cu alternativa unei alianţe între Cinci Stele şi Ligă. Oricare va fi însă com­bi­naţia care va rezulta după nego­cieri, Italia va avea cel mai puţin proeuropean guvern de până acum. Și, aşa cum constata Vladimir Pu­tin, indiferent ce partid sau alianţă va prelua pu­terea, noul guvern îi va fi fa­vorabil.

 

Realitatea politică a Italiei de azi nu face de­cât să şubrezească şi mai mult coeziunea Eu­ro­pei, după Brexit, imixtiunile Rusiei în ale­ge­ri­le din statele occidentale şi apariţia „demo­cra­turilor“ estice (combinaţia dintre de­mo­craţie – cu numele – şi dictatură). 

TAGS : italia alegeri berlusconi imigratie miscarea cinci stele liga nordului Vla­di­mir Putin Marine le Pen
Comentarii
Vlad 2018-03-08
draga doamna. populismul de stanga si cel de dreapta seamana foarte mult, as vrea sa vad la fel de multa preocupare, indignare si dezgust si despre populismul de stanga. ca de ala de dreapta tot auzim. aveti cumva in articol in care infierati cu manie Podemos? Sau Syriza? Sau Die Linke?
Ioan Vlad Nicolau 2018-03-07
Stimata doamna Frincu! Citindu-va articolele, la-nceput nu mi-a fost prea clar cam pe ce parte sunteti, ca mentalitate si crez, dar pe parcurs m-am lamurit. Sunteti ca opinie politica de formatie stinga! Cit de mult stinga? Daca inca acceptabil si democratic in zona roz? Daca deja in subversivul teritoriu rosu socialist, sau chiar intrata cu un picior in domeniul de fapt penal, rosu comunist, imi este inca neclar, dar dupa continut, tema si tendinte, as zice ca discursul dumneavoastra se orienteaza catre o stinga neclara, balmajita, nici lae, nici balae, adica un fel de n-ar mai fi, cu puternica inclinatie spre....., nu! Nu spre stinga aia pe care am suportat-o noi rominii aproape o jumatate de secol si care din punct de vedere politic a reprezentat anormalitatea la patrat in lume si care nu numai pentru Rominia a fost o grava si nociva anormalitate, dar si pentru celelalte popoare intrate sub jugul URSS a fost, adica pentru citeva sute de milioane de oameni!
Discursul dumneavoastra tind eu sa cred, ca incearca sa se adapteze unei stingi atenuate, mai fara ideologie, mai difuza si mai greu de definit, care cuprinsese intreaga Europa, o mare parte din intelectualitatea ei, clasa ziaristica intr-o qvasi totalitate si clasa politica europeana, intr-un soi de nebunie colectiva care, imediat dupa prabusirea imperiului comunist, alunecase incet, incet din normalitatea unui spectru politic dreapta-centru-stinga, mult prea mult catre stinga. Ma refer in special la tarile central europene si West europene ca cele din est nici acum nu sunt iesite complect din marasmul, abureala si habauceala induse de comunism!
Cred eu si sper, ca de un astfel de stingism suferiti si dumneavoastra! Nu-mi vine sa cred ca o doamna la virsta si valoarea dumneavoastra sufera de un stingism subversiv sau penal. S-ar spune ca prezentati numai o usoara forma de stingism si asta ar fi treaba dumneavoastra, ca-i legal, dar in cazul dumneavoastra combinata cu o stare de dezorientare informativa, la care s-ar putea adauga si o usoara lipsa de intelegere a situatiei politice europene in general, ca si de o gresita utilizare si interpretare a unor termeni intrati de curind in vocabularul politic mondial.
Asa de exemplu utilizati si aruncati in dreapta si stinga termenul populism, cu o usurinta si o larghete de parca ar fi un bun personal, sau macar facind parte din averea familiei. Ce-i aia populism doamna? Sa fie o categorie politica? Un curent? Si daca da, curent care exprima ce? Dreapta nationalista, extrema dreapta sau chiar nazismul de trista amintire? Sa fie un dor popular dupa un lucru nedefinit sau o incercare de a se face pe placul unora care ar vrea aducerea lunii pe pamint?
Mai dati senzatia ca pentru dumneavoastra nu e nimic mai normal si mai benefic pentru noi europenii decit aducerea pentru moment a doua trei milioane de oameni straini oricarei mentalitati europene, oricarui mod de a trai european, milioane pe care gratie doamnei Merkel le avem deja in circa si gratie stingismului bramburistic, inconstient si asocial dominant pina mai ieri in politica europeana, milioane care in conceptul stingii internationale, vor trebuisa se mareasca la citeva zeci de milioane prin intregirea familiilor acestor oameni. Si oamenii astia n-au familii obisnuite europene, ci familii prezentind pina la zece cincisprezece membrii de cap de familie. Si atunci, daca este asa, atunci de ce sa n-aiba loc in Europa si unul pina la doua miliarde de dezmosteniti ai soartei din Africa, Asia si de la dracu-n praznic, numai pentru motivul ca noi crestinii, asa scrie la Evanghelie si la Drepturile omului, trebuie sa dam camasa aproapelui, ba chiar sa-l si iubim, cu toate ca el nu ne iubeste pe noi, ba la din contra!?
Mai credeti dumneavoastra ca asta ar ameliora problemele demografice si demoscopice de care sufera populatiile continentului nostru. Cum? Va rog sa va ginditi bine! Cum ar veni asta? Baaa ziceti dumneavoastra ca problemele de somaj n-ar fi in felul asta agravate si periclitate, ci chiar ar fi rezolvate! Iarasi va intreb cum? Enormitatea asta este de ca si cum ai vrea sa stingi un incendiu aruncind peste el benzina! Sau?
Ar fi suficiente numai niscaiva cunostinte elementare de matematica pentru a constata in citeva minute ca cea ce spuneti dumneavoastra ca ar fi posibil nu este! Mai sustineti aberatia ca aportul masiv de populatiilor africane ar rezolva problema lipsei de specialisti in domeniile tehnice esentiale. Pai cum doamna cind mizga ce se revarsa peste noi este in proportie de 99,99% analfabeta? Chiar credeti!? Hai ca nu se poate!!! Si atunci? Nu ramine decit sa credem ca sunteti de tot naiva, sau ca...... serviti propagandei asa zisei stingi, aparent bramburistice mai sus amintite, dar ancorata temeinic in sistemul propagandistic rusesc, promovat de catre urmasa fostei KGB, FSB-ul lui Putin.
Fiti va rog atit de amabila si intr-un viitor articol explicati-va. Dar rational si daca este posibil cu argumente valabile. Nu scoase din burta, nu invelite-n stingism sau evanghelism. Cititi, informati-va, cautati, studiati, numarati pe degete si atunci poate ca o sa va dati seama si o sa va cada fisa, dece Europa in totalitate a esuat, cu toate ca n-ar fi trebuit, dece spatiul gol din spectrul politic european lasat liber de politichia de pina acuma, incepe sa se umple din nou cu dreapta si dece europenii vor trebui neaparat sa-si regindeasca o Europa. Nu ca cea de pina acuma trintita de lasii, incompetentii, incapabilii asa zisi conducatori ai ei, ci una de adevaratelea, cu legi, armata guvern si granite proprii, fixe si extrem de bine aparate. O federatie asa cum sunt SUA. Si asta chiar daca mai sunt inca multi imbecili care cred ca tarile nationale a le secolelor 19 si 20, mai pot exista sub aceeasi forma si in aceleasi conditii, in secolul 21 al mileniului III! Nu! Nu mai este posibil pentru nicio tara europeana oricit de mare, de tare si de avansata ar fi ea. Europa viitorului, daca Europa ar mai fi sa aiba un viitor, va trebui sa-si continuie existenta ca federatie, asemanatoare si la fel de puternica precum Statele Unite si neaparat in alianta strinsa cu ea, pentru a putea supravietui celor care vor veni peste popoarele ei. Atit! Deocamdata.
Marius Nicolescu 2018-03-06
Știe, oare Berlusconi, ce a fost adevăratul Plan Marshall? Că italianul de rând nu știe. Ca și românul, de altfel. Românul și italianul, poporul frate și soră știu ceva vag despre acest Plan. Și anume că el s-ar fi aplicat doar Germaniei de Vest.
Ioan Vlad Nicolau 2018-03-07
Nu zau domnule Nicolescu! Ce are Planul Marshall cu articolul de fata? Ca dupa parerea mea are cam cât.... aia cu prefectura! Incercati sa fiti mai explicit!
Total 4 comments.
Recomandari
2070
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22