Iohannis: Nu cred că România poate să nu fie vazută ca un stat de drept. Ar fi o catastrofă

Redactia | 04.05.2018

Președintele Iohannis speră că România să nu fie inclusă într-o eventuală condiționare a alocării de fonduri europene de existența statutului de drept, inițiativă pe care de altfel o susține. „Eu nu cred că România va fi afectată de această condiționare (...) ar fi o catastrofă”.

Pe aceeași temă

 

 

Pentru bugetul multianual 2021 - 2027, Uniunea Europeană ar dori să condiționeze alocarea fondurilor europenede respectarea statului de drept. În cazul încălcării independenței justiției, de exemplu, statului respectiv să-i fie restricționat accesul la finațare, total sau parțial.

 

„Eu nu cred că România va fi afectată de această condiționare, nu am motive să cred așa ceva”, a declarat vineri, Klaus Iohannis, care participă la reuniunea informală la nivel de șef de stat Bulgaria-Austria-România, la Ruse.

 

Acesta a arătat că, deși „în politica internă apar contradicții, chiar și acuzații între actorii politici” și foarte multă lume, printre care și el, este „nemulțumită de cum s-a lucrat”, „în ansamblu nu cred că cineva pune la modul serios sub semnul întrebării existența statului de drept în România”.

 

„Sper să nu se ajungă acolo, ar fi o catastrofă”, a avertizat însă șeful statului.

 

Președintele Klaus Iohannis a vorbit din nou despre importanța statului de drept. Acesta este o stare de spirit, nu o formalitate, a spus șeful statului: „Transparența decizională, buna credință în implementarea politicilor publice, întărirea sistemului judiciar, toate acestea sunt piese în construirea unui cadru instituțional esențial nu numai pentru garantarea valorilor europene, dar și pentru asigurarea dezvoltării economice, încrederea investitorilor, bunăstarea cetățenilor noștri”.

 

„Întâi de toate, sunt ferm convins că valorile reprezintă baza pentru arhitectura europeană. Știu că valorile pot fi supuse astăzi la numeroase provocări. De aceea perspectiva tinerei generații într-o Europă bazată pe valori este crucială pentru viitorul pe care îl construim împreună. Cred cu tărie în democrație și în statul de drept. Este foarte important, pentru fiecare dintre noi, să înțelegem că statul de drept nu este o simplă formalitate, ci este o stare de spirit. El constă în justiția bazată pe recunoașterea și deplina acceptare a valorii supreme a drepturilor omului, a instituțiilor puternice și a toleranței zero față de corupție”, a adăugat Klaus Iohannis.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22