Scorul chinez de încredere socială: pe când și la noi?

Faptul de a te ști serios observat îți reduce libertățile, te conduce la conformism și, până la urmă, la o pierdere a individualității, chiar și într-un stat mai puțin autoritar. Dacă nu mai ești sigur că poți gândi și acționa liber, există riscul să încetezi de a mai face vreun efort în acest sens.

Axel Gosseries 05.06.2018

De același autor

 

Peste doi ani, China va atribui un scor fiecărui cetățean. Obligatoriu și accesibil tuturor, scorul va evalua gradul în care fiecare (cetățean) este demn de încredere. Unul dintre obiective - dar nu singurul - este lupta împotriva fraudei economice. Scorul va fi calculat cu ajutorul unui algoritm ce va ține cont de plata sau neplata datoriei, de traversarea pe roșu, de criticarea partidului unic, de grija mai mare sau mai mică față de părinți etc. Un scor bun îi va permite titularului să împrumute cu dobândă preferențială, să obțină mai ușor viza pentru călătorie în străinătate, să aibă acces privilegiat la posturi publice etc.

 

Câteva proiecte pilot sunt deja în curs. Încă din 2010, orașul Xian din Suining a pus în practică un astfel de scor pentru locuitori. Plecând de la un maxim de 1.000 de puncte, o încălcare a codului rutier costă 20 de puncte, iar participarea la actele unui cult, 50 de puncte. Rezultă 4 clase de cetățeni, unde cei din clasa A beneficiază de avantaje importante, pe când cei din clasa D își văd slujbele în pericol. Există și alte sisteme, dar acelea sunt private și bazate pe consimțământ. Un scor bun la Sesame Credit îți dă voie să împrumuți o mașină fără a depune vreo garanție sau să îți mărești șansele de succes pe site-urile de întâlnire online.

 

Există și în Occident practici de acest gen, dar limitate la domenii specifice: (precum în Belgia) lista neagră a Băncii Naționale în materie de credit sau numărul de stele la Airbnb sau Uber etc. Dar acestea nu șochează atât de mult. De ce oare? Fiecare dintre noi trece de la o sferă la alta, fiind pe rând coleg de muncă, soț, părinte, vecin, concetățean etc. Dacă stabilim că dormitorul nostru trebuie să rămână un loc al intimității, considerăm că e importantă și o anumită închidere informațională între aceste sfere. Poate conta pentru cineva ca angajatorul să nu afle despre o eventuală graviditate sau ca alesul local să nu-i știe opiniile politice. Dacă medicul personal îmi cunoaște starea sănătății, iar avocatul îmi știe starea afacerilor curente, este important pentru mine ca ei să nu vorbească unul cu altul.

 

Această închidere informațională fixează condițiile materiale care contribuie la protejarea exercitării efective a unor drepturi și libertăți, așa cum este cazul cu cabina de votare, pentru protecția libertății de vot, sau cu secretul unei rețete, pentru protecția proprietății intelectuale a unui producător. Și totuși, tehnologiile modifică aceste condiții materiale. RF Capture, de exemplu, permite de acum vizionarea prin pereții caselor noastre. Iar algoritme puternice caută și pun cap la cap date răzlețe. Ele permit nu numai constituirea unui dosar precis în ceea ce ne privește, dar și calcularea automată a unui scor unic, global și public.

 

Dar un astfel de scor ridică cel puțin trei probleme majore. Mai întâi, faptul de a te ști serios observat îți reduce libertățile, te conduce la conformism și, până la urmă, la o pierdere a individualității, chiar și într-un stat mai puțin autoritar. Dacă nu mai ești sigur că poți gândi și acționa liber, există riscul să încetezi de a mai face vreun efort în acest sens. Și dacă însăși posibilitatea unei gândiri critice și a unor acte libere este pusă la îndoială, este amenințată până și valoarea unei astfel de acțiuni personale. Apoi, un scor ce permite distincția dintre cetățeni A și cetățeni D nu numai că va simplifica serios percepția pe care o avem despre concetățenii noștri, dar ne va face și să trecem de la statutul de cetățeni liberi și egali la cel de simpli competitori într-o cursă cu scoruri ce pot dizolva solidaritatea. În sfârșit, constituirea unui scor unic riscă să producă inegalități socio-economice. Proiectul chinez e explicit în acest sens: „Dacă încrederea este ruptă într-o sferă, vor fi impuse restricții în altă sferă“. Un pas greșit în divertisment sau în familie va însemna un pas greșit pentru slujba sau pentru locuința noastră. Astfel de efecte sistematice sunt periculoase mai ales într-o nondemocrație, precum în China, unde se pune la punct un algoritm opac și se recurge, în vederea constituirii scorului, la dimensiuni politice, religioase sau altele, urmărindu-se și impunerea unui sistem obligatoriu. Dar să nu subestimăm gradul în care, în societățile noastre democratice, acumularea de scoruri diverse liber acceptate și ușor accesibile ne conduce către o societate de același tip. Un scor public, parțial și voluntar, are potențial o vocație către utilizarea globală, mai ales dacă atinge alte scoruri parțiale. Ca s-o spunem pe drept.

 

Traducere de CORNELIU BÎLBĂ

 

* AXEL GOSSERIES este filosof și jurist, șeful Catedrei Hoover de etică economică și socială de la Université Catholique de Louvain.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22