PSD are brusc un interes deosebit pentru Roșia Montana și vrea subiectul discutat în CSAT

Redactia | 13.06.2018

După ce a solicitat întreruperea pe ultimii metri a procedurii de includere a sitului pe lista patrimoniului UNESCO, iată că acum premierul Dăncilă vrea să includă de urgență pe ordinea de zi a CSAT subiectul Roșia Montană, a declarat ministrul Culturii, George Ivașcu la Antena 3.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ședința CSAT este programată peste două săptămâni, în 27 iunie, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi, deocamdată, sunt incluse doar subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2018) şi forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

 

El a precizat că, deşi subiectul nu a intrat pe ordinea de zi a CSAT, încă aşteaptă un răspuns, deoarece la întâlnirea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, Bahrein, va fi necesar să se ofere "un răspuns oficial şi o poziţie oficială a României".

 

"A fost solicitată către Preşedinţie, către CSAT, o solicitare prin care rugăm să se analizeze şi să se dispună convocarea în regim de urgenţă pe ordinea de zi a acestui subiect - Roşia Montană, având în vedere necesitatea adoptării unei decizii în ceea ce priveşte situaţia României. Încă nu s-a primit un răspuns în acest sens, dar noi îl aşteptăm, deoarece în data de 24 iunie - 2 iulie, există această întâlnire a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, Bahrein, şi atunci cred că va fi convocat şi vom putea avea un răspuns oficial şi o poziţie oficială a României", a spus ministrul Culturii.

 

Ivaşcu a spus că în prezent ideea care se vehiculează, că Guvernul României pledează pentru exploatare, nu este adevărată, în prezent în zonă neputându-se face exploatări până nu se finalizează procesul dintre statul român şi Gold Corporation.

 

"Ideea este că, oricum, până la finalizarea procesului între statul român şi Gold Corporation nu se poate exploata. Deci, ceea ce se vehiculează în mod eronat este cum că Guvernul României pledează pentru exploatare. Nu este deloc adevărat, pentru că se ştie foarte bine că în orice proces se solicită o amânare până când judecătorul de la Curte va decide ce se va întâmpla, astfel România riscând să piardă 4,37 miliarde de dolari în cazul în care starea în cadrul patrimoniului UNESCO poate fi un motiv în apărarea Gabriel Resources şi nu în apărarea României", a mai spus George Ivaşcu.

 

Potrivit informaţiilor apărute în presă, Guvernul a cerut stoparea procedurii de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, cererea de stopare a dosarului fiind făcută de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul MAE.

 

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei "Salvaţi Roşia Montană", iniţativa de blocare a procedurii de includere a Roşiei Montane în lista siturilor UNESCO are loc cu numai trei săptămâni înainte de momentul luării deciziei finale de către Comitetul UNESCO.

 

Decizia ar urma să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

 

Acţionarul majoritar Roşia Montană Gold Corporation cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer, conform informaţiilor din mass-media.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22