Căderea

A picat și moțiunea asta. La română (unde opoziția e mai bună decât guvernul) poate ar fi trecut, căci toate eșecurile, erorile și derapajele guvernului au fost corect analizate - dar a picat la matematică, unde i-au lipsit 67 de puncte.

Tia Serbanescu 03.07.2018

De același autor

Deși finalul era cunoscut, desfășurarea n-a fost lipsită de interes. Dimpotrivă. În fața parlamentului, câteva mii de oameni au susținut căderea Guvernului Dăncilă („Hoții!“, „Demisia!“), iar în interior coaliția și-a securizat majoritatea: PSD, ALDE și UDMR (lipitoare de putere, cum o știm) au ieșit din sală în momentul votului, ca să evite orice defecțiune. Dragnea și Tăriceanu s-au pitit ca să evite huiduielile, iar ziariștii au fost ținuți la distanță, fiindcă, după părerea lui Nicolicea, prea stăteau „tolăniți ca la autogară“. Or, acolo era autocrație, nu autogară. S-au creat, așadar, toate condițiile pentru o confruntare aprinsă. Dăncilă s-a declarat dezamăgită de textul moțiunii, considerându-l „o înșiruire de falsuri“. Daʼ de unde!

 

Toate criticile erau autentice. Dezamăgirea a început când Dăncilă le-a cerut românilor „să aibă răbdare pentru acest circ“ unde ea însăși a apărut călare pe „tigrul Europei“, recunoscut ca atare de „Banca Monetară“. Vorba lui Păstorel: stimată doamnă premier, când ați fost dezamăgită erați per pedes la partid sau călare la guvern? Am aflat apoi de la dânsa că „inflația e pur statistică, iar majorările de prețuri s-au diminuat“. Sincer? Nu cumva creșterea economică e pur statistică și majorările de salarii s-au diminuat? Dăncilă n-a avut „nicio comentariu“ la anumite discursuri, dar a pretins că puterea de cumpărare a crescut, „în profida“ scepticilor, fiindcă „am creat sute de locuri de muncă și avem proiecte de unșpe miliarde de euro“, care se vor vedea cândva, iar poporul le va aprecia: „Am credință în inteligența poporului“. Aiurea! PSD se bazează de fapt pe absența ei. A venit apoi întrebarea fatală: „Dacă va trece această moțiune, cum vor trăi cetățenii acestei țări?“. Probabil că ar fi supraviețuit. „Din nou haos și circ?“, a declamat Dăncilă, ea însăși un produs al haosului și al circului. După vot,

 

Guvernul Dăncilă s-a întors la Palatul Victoria. Din haos, Doamne, s-a născut și s-a întors în haos: guvernul și-a cumpărat sute de dicționare ca să învețe limba maternă, iar PSD și-a continuat modificările la codurile penale în vederea reabilitării corupților - exact când ambasadorii din 12 state (în frunte cu SUA) au făcut apel la evitarea amendamentelor care afectează lupta anticorupție. Drept răspuns, Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă (Triunghiul Bermudelor) nu s-au dus la recepția de Ziua SUA. Încă o lovitură dată imperialismului. De, penalul, dacă-i mitocan, e și antiamerican. Probabil că Trump a suferit cumplit aflând că Daddy n-a venit. Poate că de la Dăncilă se aștepta: l-au mai trădat câteva femei, iar Vio chiar are un dosar de înaltă trădare la DIICOT. Se pare că procurorii știu ceva ce noi încă n-am aflat. Fifor, ministrul Apărării, susține că „România e zilnic ținta atacurilor Rusiei“, iar un oficial maghiar a râs de guvernul nostru, considerându-l incapabil să valorifice zăcământul de gaze din Marea Neagră: „Și ce-o să faceți cu el? Îi dați foc?“. Și ce e de râs aici, vecine? Chiar asta e specialitatea noastră: ardem gazul. Văzând că interesul național nu se descurcă fără el, generalul Oprea a ieșit din celebra-i sufragerie și s-a apucat să refacă UNPR din propria-i osânză. Tot cu rezerviști, căci „ofițerii au onoare și demnitate“. Și doctorate. Furate. Așa încât Oprea e sigur că „UNPR va reveni în parlament și atunci voi da cu pumnul în masă“. Cu pumnul lui? Căci, de cum a revenit, a furat mâna lui Băsescu ca să pară că dă el mâna cu Obama într-o poză de la Casa Albă. Atențiune, națiune! Cine le dă mâna ăstora rămâne fără ea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22