Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFListele lui Hodor
2018-07-11
20
Motive care nu au nicio relevanță privitoare la cele de mai jos m-au determinat să mă retrag cu totul din viața publică. Uneori regret, iar acesta este cazul care mă determină să intervin, chiar dacă târziu, asupra unui subiect pe care îl consider important.

 

          De curând, domnul Mădălin Hodor a dat publicității o descoperire de tot interesul  din arhiva CNSAS. E vorba, cum se știe, de efortul fostei Securități de a manipula mai ales vârfurile diasporei prin mijlocirea unor personalități aflate în țară, cărora diverse activități științifice ori culturale le dădeau ocazia să călătorească frecvent în Occident. Se adăugau la aceștia intelectuali care, rămânând în țară, veneau în contact cu vizitatori străini. În ambele situații scopul era de a-i influență pe cei vizați în așa fel încât să renunțe la mefiența cu care priviseră regimul politic ceaușist.

 

          Domnul Mădălin Hodor a dat publicității descoperirea sa – și bine a făcut. Am aflat cu acest prilej încă un aspect al mijloacelor prin care Securitatea încerca să-i tragă pe sfoară  pe cei plecați din țară, ca și pe străinii care ne vizitau. Domnia sa a făcut cunoscute și listele cu numele celor care colaboraseră în acest scop. Însă în privința aceasta mă despart categoric de punctul de vedere și de procedeul domnului Hodor. După părerea mea nimeni nu trebuie prezentat societății drept informator, colaborator sau agent de influentă decât pe baza unor probe indubitabile, cum ar fi angajamente semnate sau altele de acest fel. A ne limita la afirmațiile sau documentele Securității ar însemna să nu ne luăm nicio precauție când încercăm să-i dăm în vileag pe colaboratori, adică să luăm de bun tot ce ne oferă, cu voie sau fără voie, odioasa instituție. Prin urmare, în calitatea sa de cercetător domnul Hodor ar fi trebuit să-și dea silința de a găsi cât mai multe probe ale jalnicei ocupații la care mulți intelectuali s-au dedat. Sigur, rezultatul ar fi fost regretabil de modest, cu atât mai mult că, așa cum aflu, cei din categoria lor nu semnau angajamente, ca informatorii.. De aici, riscul vădit de a stigmatiza oameni nevinovați. Admit că cei mai mulți din cei ce apar pe liste au colaborat. Ar fi foarte bine să nu ne înșelăm asupra lor. Sunt însă la fel de convins că listele cuprind și erori. Să ne gândim o clipă la cei nedreptățiți. Din punctul meu de vedere, unul singur sa fie mi s-ar părea mai grav decât este de mare beneficiul identificării celorlalți. E adevărat că astăzi a fi fost colaborator, informator, este un fapt demonetizat. Nimeni n-a avut nimic de suferit. Altfel vedeam lucrurile noi cei care am avut vârsta  de a fi fost expuși.

 

          A lua de bune, fără alte probe, documentele Securității e mai mult decât imprudent. Dau un exemplu provenit din propria mea experiență. Dosarul meu cuprinde aproape o mie de pagini. Nu fiindcă aș fi fost vreun erou ci pentru că, din prostie, m-au crezut spion. În dosar găsești tot ce vrei și ce nu vrei. Până și înregistrarea telefoanelor fetei mele de unsprezece ani.

 

          Din vraful acela de foi nu lipsește decât episodul cel mai tensionat. Timp de trei zile au făcut eforturi considerabile pentru a-mi schimba ținta și în loc de a-i mai spiona pe ai noștri în colaborare cu lectorii francezi, sa-i spionez pe aceștia, devenind informator. Istoria s-a încheiat cu declarația mea că nu mai stau de vorbă decât arestat. Replica lor a fost că ei nu mai vor să aibă de-a face cu unul care nu e patriot. Repet, episodul lipsește din dosar. Pesemne, nu le-a convenit să consemneze un insucces. Dar atunci, cu această mentalitate, de ce n-ar fi mărit ei lista colaboratorilor ca să dea bine față de superiorii lor ? Asta, cu atât mai mult cu cât nu era nevoie de semnături.

 

          Nu le iau apărarea celor care apar pe liste și pe care nu-i cunosc pentru că n-am probe că ar fi nevinovați, cum nu are nici domnul Hodor, în multe cazuri, probe ale colaborării lor cu Securitatea. Mă închipui însă în locul unor nevinovați știind că eu nu din curaj n-am cedat, ci fiindcă îmi spuneam că dacă aș accepta să fiu informator, după aceea ar  trebui să mă sinucid.

 

          Dacă am ieșit astăzi din letargie este din cauză că am luat cunoștință de un caz scandalos. E vorba de un om a cărui disidență e recunoscută și despre care există o probă greu de contestat întrucât alte multe probe o confirmă. În biroul unui înalt activist de partid de la Iași s-a găsit după revolta din decembrie un raport trimis de Securitate și în care, după o analiză amănunțită, se ajunge la concluzia că prin activitatea sa contestatară un cadru didactic ieșean devenise trădător și unealtă a cercurilor reacționare din Occident. Fusese arestat și anchetat. Adaug că acesta s-a declarat public de partea lui Mircea Dinescu și mai adaug în treacăt că, deși făcea parte din elita specialiștilor din domeniul său de muncă, era menținut într-un grad subaltern. Și totuși omul acesta apare într-una din listele domnului Hodor. Mă întreb ce simte cel incriminat, după ce a luptat pe față cu regimul ceaușist, ceea ce noi, majoritatea n-am îndrăznit, deci ce simte astăzi când e “demascat” - pe baza unei liste a aceleiași Securități care îl acuzase de trădare - drept colaborator. 

TAGS :
Comentarii
ion ion 2018-07-18
Pai sunt prea multi la ciolan si ala-i destul de micut .Asta-i explicatia.
Wanda 2018-07-17
De ce au disparut toate comentariile?!
Cornelia Topală 2018-07-18
Da, chiar, de ce au dispărut comentariile? A început cenzura?
BASCA 2018-07-18
Hocus pocus,in ton cu subiectul,n-au diparut sunt luate pentru niste analize.
Isoscel 2018-07-15
Sunt iesan (ne important, asa incat nu conteaza numele meu adevarat) si stiu ca d-l Ciocarlie il apara pe d-l Alexandru Calinescu . Ei bine, chiar daca ar avea dreptate si dovezi pentru asta (chestiunea cu Dinescu putea sa fie si o masca pentru personajul real Al.C. !) , d-sa nu face bine sa-l faca vinovat pe Madalin Hodor, care nu i-a adus nici o invinovatire d-lui Al. Calinescu , doar ca a adus la lumina o lista in care se intampla sa se afle si numele prietenului d-lui Ciocarlie. Din cate stiu eu, in Iasi au existat si alti cativa oamenii (din domeniul literar) stiuti ca disidenti sau in orice caz cu probleme cu Securitatea. Poate ca unii dintre acestia (de ex. d-l Liviu Antonesei ) ar putea lumina macar in parte dilema. Cu siguranta daca mai traia Luca Pitu (R ELPI) am fi putut afla mai multe , Dar , bineinteles, ca fara dovezi scrise, d-l Ciocarlie tot nu si-ar schimba parerea . Interventia d-lui Ciocalie seamana foarte bnine cu cea a lui Drganea care deplange soartea a " 235 de familiii distruse" ca urmare a acuzatiilor de coruptie aduse in DNA si apoi achitate prin modificarle PSD-iste ale legilor ! Concluzia lui Drganea: DNA trebuie sa dispara ! Concluzia d-lui Ciocarlie : Listele Securitatii aduse de Hodor la lumina trebuie sa dispara ! Si probabil ca implicit Madalin Hodor ! (Ei, nu chiar ca individ, ca d-l Ciocarlie n-o fi vrand sa "ucida o pasare cantatoare" , dar ca cercetator bagaret si ziarist cu tupeu ce se afla, da!).
lucid 2018-07-19
Termina cu tampeniile. Materialul securitatii din toamna lui 1989 e clar: Al. Calinescu era adversarul regimului. Prezenta numelui sau pe o lista in 1985 se poate explica simplu prin faptul ca era in perioada de tatonare pentru a fi recrutat ca agent, fara ca omul sa stie - era un procedeu standard al securitatii, care evident a renuntat la recrutare - reusita in cazul "printzului" duda, iesean si el - dandu-si seama ca nu are sanse cu Al. Calinescu.
Wanda 2018-07-15
D-voastra de ce nu aveti curajul sa-i scrieti numele celui pe care - l aparati?


Deasemenea cred, deci este opinia mea strict personala, bazata pe experienta mea de viata in care am vazut, trait si auzit multe, ca nu stim cum reactionaeza alte persoane in caz de presiune morala puternica. Stim doar ce facem noi.
Intr-o clipa de disperare, depresie sau intelegere gresita a ceea ce li se propune, multi oameni care nu au un caracter puternic, reactioneaza anormal.

Trist, dar nu cred in inocenta nimanui pana nu exista multiple probe.
?????? 2018-07-15
Ce considerații critco-literare ați "comite" domnule Livius Ciocârlie despre practica "șanajului academico-universitar", motivată de "fenomenul plagiatelor", în scopuri politicianiste ?
lucid 2018-07-14
In sfarsit un articol de bun simt referitor la gestul de gazetarie de joasa spetza comis de Hodor, evident in serviciu comandat, caruia CNSAS i-a aprobat statutul de CERCETATOR in arhiva sa. CERCETARE istorica inseamna publicarea ADEVARULUI atat cat se poate afla la un moment dat, ori aceasta impunea cercetarea DOSARELOR individuale ale celor de pe liste inainte de a da publicitatii aceste liste. Dar Hodor a preferat CERCETARII gazetaria de joasa spetza - atacul impotriva Luciei Hossu-Longin spune multe despre cei din spatele ziaristului. GDS si CNSAS trebuie sa organizeze o discutie serioasa despre ce se poate publica direct din arhivele securitatii fara verificari in dosarele individuale si fara a risca sa calomniezi persoanele respective. Un singur exemplu - poate cineva normal la cap sa creada ca George Emil Palade, la statura si pozitia sa in USA din anii 80 s-ar fi pretat la o colaborare cu securitatea? Hodor se face ca nu a auzit de exploatarea in orb practicata de DIE-CIE cu personalitati din emigratie. Cum? Foarte simplu - cineva din anturajul acestora, era contactat de securitate si sfatuit sa le sugereze acelor personalitati sa ia atitudine publica in probleme sensibile precum propaganda iredentista din Occident atat cea maghiara cat si cea manipulata de sovietici in legatura cu Basarabia. Patriotismul acelor personalitati - cum sigur a fost Palade - ii facea sa reactioneze public in acest sens, servind Romania, nu regimul, iar securitatea raporta asa-zisa colaborare. E cazul ca Hodor sa se decida - vrea sa fie istoric cercetator sau ziarist de scandal manipulat.
Sorin Pescariu 2018-07-13
Cu tot respectul față de domnul profesor Ciocârlie îmi permit o remarcă față de titlu: în fapt sunt listele Securității, domnul Hodor doar ”a dat publicității o descoperire de tot interesul din arhiva CNSAS”...”și bine a făcut”. Am citat două fragmente din articolul domnului profesor Ciocârlie, un articol extrem de echilibrat, important mai ales prin mărturia pe care o face în legătură cu ”propria experiență” avută cu malefica Securitate.
Sunt convins, admirând de la distanță scrierile și poziția civică ante și post Revoluție a domniei sale, că nu există nici un tabel de colaboratori ai Securității în care să fie inclus și numele său!
Cu privire la persoanele de pe liste și tabele poate că o ”cercetare riguroasă” (l-am citat pe domnul profesor Vasile Popovici) între multe altele, ar presupune și o precizare din partea celor aflați pe listele respective, evident, înainte de a le fi publicat numele în media. Dacă doresc să facă o lămurire. Chiar din partea celor care au întocmit listele. Dacă mai sunt în viață, atât unii cât și ceilalți. Altfel, în ciuda bunelor intenții pe care domnul Mădălin Hodor cred că le are, el riscă să fie acuzat de jurnalism ”de joasă speță”....iar listele Securității să devină ”listele lui Hodor”...
Vasile Popovici 2018-07-13
Ma bucur sa ma regasesc pe aceeasi lungime de unda cu Profesorul si reputatul cardiolog Sorin Pescaru, de care ma leaga o veche si constanta solidaritate intelectuala. Si cum ar putut fi altfel atunci cand la mijloc e vorba despre reputatia unor personalitati, precum disidentul iesean, pentru care pledeaza intreaga lui actiune publica ? Sa stam o clipa si sa judecam : atunci cand un disident s-a pronuntat mereu si mereu in numele acelorasi valori, inainte si dupa caderea comunismului; cand nu l-am vazut si auzit altfel pe acest om decat cum il stim; cand nu exista document sau declaratie publica in masura sa contrazica valorile liberale pe care le-a tot afisat; cand nu l-am vazut niciodata propulsat in mod suspect in functii si nici beneficiind de avantaje politice, atunci cum am putea crede mai degraba o lista extrasa din haznaua Securitatii decat ceea ce vedem cu ochii si judecam cu mintea noastra ?!
emil 2018-07-11
Listele Hodor sunt un nonsens pentru viitorul lumii civilizate si trebuie casate pentru todeauna.
Vasile Popovici 2018-07-11
Ce deduc eu citind comentariile de mai sus ? Mai intai ca toate sunt ostile celui ce a indraznit sa protesteze impotriva regimului comunist in anii 80. Toate sunt comentarii dispuse, fara cercetare, sa dea crezare mai degraba unei liste a Securitatii decat opozitiei disidentului iesean, de care o tara intreaga a putut sa afle de la radio Europa Libera. Mai mult, cei trei il condamna cu un fel de satisfactie neinfranata pe disident si sustin, in acelasi timp, ca Securitatea e odioasa. E exact ce face si dl Madalin Hodor. Ca sa rezum : cei ce au protestat sunt mai putin credibili decat cei ce i-au arestat si anchetat pe cei dintai. Si fac asta cu un argument ce lor li se pare suficient : „dar daca...” ! Mai mult, din cele trei comentarii observ ca marii nostri intransigenti de azi - de azi, nu de ieri - nici macar nu-si semneaza comentariile, cu exceptia primului. Sunt, cu alte cuvinte, sunt niste curajosi anonimi. Ei, bine, stimati curajosi anonimi, la mijloc e vorba despre un om ce s-a opus regimului comunist semnand in nume propriu. Pe acesta il ataca anonimii de azi ?! Cat timp listele lui Hodor nu sunt probate stiintific cu argumente de natura sa sustina colaborarea persoanelor inscrise pe liste, „dezvaluirea” ce o face domnul Hodor nu e decat o prelungire a actiunii Securitatii la trei decenii dupa caderea comunismului. Nu asa se face cercetare riguroasa ! Asa se face eventual o treaba de jurnalist de cea mai joasa speta, dornic de dea o lovitura de presa, dar asta nu e nici onest si nici onorabil. Ultimul dintre comentatori, „shinobi”, isi simte „inteligenta” insultata fiindca dl Livius Ciocarlie aduce ca argument faptul ca disidentul iesean s-a raliat la protestul lui Mircea Dinescu ! Ce poti sa mai spui despre acest dispret neretinut ? Ca e expresia igorantei ? Ca mizeaza pe uitarea celor ce-l citesc ? Daca asta e lumea in care traim, atunci merita cu adevarat sa-i intoarcem spatele !
Confuzius 2018-07-15
Dle Popovici, prezentati ca fapt real actele de disidenta ale lui Al. Calinescu. Cu stupoare, va intreb: care acte? In 1983, un grup de intelectuali ieseini a fost luat la perchezitionat de Securitatea din Iasi, in urma gasirii asupra lectorului francez, care parasea Romania, a unei scrisori acide concepute de Dan Petrescu adresate celebrului sau cumnat Ioan Petru Culianu, stabilit in Olanda la acea vreme. In fine, au fost calcati vreo zece indivizi, printre care Sorin Antohi, celebru deja ca turnator in cercul lor. S-a lasat cu confiscarea unor carti, a unui manuscris penibil (la care colaborase un alt turnator notoriu din localitate, George Pruteanu), cu indepartarea lui Al. Calinescu de la conducerea gazetei studentesti Dialog. Probabil ca multi dintre cei capturati au fost intorsi drept colaboratori (Dan Alexe ar fi unul). Asta este marea "disidenta" a lui Al. Calinescu. Poate e doar circumstantial, in zilele decemvrii a fost gasita in seiful PCR o lista cu persoane de sprijin, din care facea parte o profesoara de filologie, Maria Carpov, cu care Al. Calinescu a trait ani de zile si care l-a sprijinit in cariera, domnia sa fiind, altminteri, un simpatic mediocru. Nu incerc sa sprijin ideea colaborarii, deoarece nu am vazut dovezi, iar el parea decent in acea vreme, dar de-aici si pina la a-l considera disident e o dezinformare destul de neplacuta.
shinobi 2018-07-11
sunt onorat ca m-ati luat in seama; ce sa fac... se pare/ descopar ca-s ignorant (!) trebuie dupa dvs sa-mi intorc spatele singur; cred ca asa o sa procedez
Emil Nicolae 2018-07-11
Domnule Profesor Livius Cicârlie, vă mulțumesc pentru intervenția Dv. în numele tuturor celor care cunosc ”cazul” (din Iași) la care vă referiți. Din păcate, comentariile ulterioare demonstrează că răul e făcut și că jocul ”de-a listele Securității” are un efect nociv în mentalul colectiv actual, ușor de manipulat și pregătit să digere orice inepție...
Dan Plesoianu 2018-07-11
Intrebarea care se pune este: acea persoana chiar era sincera, si a luptat impotriva regimului ceausist, sau ceea ce a facut a fost doar scenariu, regie si actorie ? Pentru ca Securitatea punea la cale si astfel de lucruri... Iar in aceste regizari, si, in final, in sadirea neincrederii intre romani, se gaseste adevarata grozavie a existentei Securitatii, dar si a urmasului sau, SRI.
BASCA 2018-07-11
Listele lui Hodor sper sa nu aiba sfarsit,scoaterea din letargie e sanatate curata.
shinobi 2018-07-11
"Adaug că acesta s-a declarat public de partea lui Mircea Dinescu" pardon?!?! asta-i argument? ne insultati inteligenta
Cornelia Topală 2018-07-11
Domnul Ciocârlie vorbește despre Mircea Dinescu de ATUNCI... Nu de ACUM... Acum a mai îmbătrânit și s-a decis să facă avere, cred că cu orice preț, după cum se comportă public... Dar ATUNCI Mircea Dinescu a fost unul dintre puținii care au protestat public... Acum nu mai știu dacă era sincer, dar ATUNCI pentru mulți cu siguranță a fost un exemplu... O știu cei ce au trăit acele vremuri... Domnul Livius Ciocârlie care mi-a încântat mintea și sufletul cu scrierile sale are dreptate... ZISELE SECURITĂȚII DE ATUNCI sunt destul de îndoielnice după ce arhiva i-a stat la dispoziție timp de decenii... Au putut să facă orice în ea... Tatăl meu a fost urmărit de securitate timp de treizeci și cinci de ani, a fost percheziționat în 1977, i s-au ridicat toate scrierile din casă... De la CNSAS am obținut trei dosărele: unul conținea câteva documente lipsite de importanță, iar celelalte două copii după documentele din primul... Cam leneși lucrătorii securității, nu-i așa? Adaug că faptul că fusese urmărit 35 de ani l-am aflat din unul din procesele verbale din primul dosar... Cu numele ofițerului de securitate care-l semnase acoperit, FIREȘTE...
Total 20 comments.
Recomandari
6174
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22