Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPălăriile lui Dragnea și Iohannis
2018-07-16
17
Dragnea e în război cu toată lumea și va avea de ales între pușcărie și ordonanță de urgență. Iohannis, în schimb, nu e în razboi cu nimeni, așteaptă precum chinezii pe malul apelor tulburi. Ce, nici el nu știe prea bine.

 

La câteva zile după ce a și-a trimis purtătoarea de cuvânt pe post de scut uman să anunțe revocarea șefei DNA, gest de mare caracter și bărbăție politică, președintele a renunțat la postura ornamentală și ne-a comunicat că Dragnea „și-a luat o pălărie prea mare“. Asta da descoperire! Iohannis ne mai spune că „omul nu face față“. Serios? Ultimele evenimente îl cam contrazic, omul nu doar că face față, dar este în plină contraofensivă. Mai are puțin și ajunge la capăt. A modificat legile justiției, Codul Penal și pe cel de Procedură, l-a scos pe președinte din joc la numirea / revocarea procurorilor șefi, are Curtea Constituțională în lesă și potăile din diverse televiziuni la picioare, pe preș, dând duios din coadă și lătrând la comandă. Mâine, poimâine te pomenești că dă și ordonanța pentru grațiere și amnistie, o OUG 13 bis, dacă îi convinge pe Toader și Dăncilă să i-o semneze și pe Tăriceanu să cedeze șantajului că îl lasă fără grup parlamentar. N-ar trebui să fie o problemă, Viorica oricum îi anticipează dorințele și putirințele, iar Tudorel, viteaz, și-a delegat competențele unui sclav de rang doi, sperând că astfel își „reperează“ onoarea distrusă. Cu Tăriceanu e mai complicată treaba, pentru că lui îi bâzâie în cap gânduri de mărire. Vânzoleala în coaliție e așa de mare, că e clar că Dragnea a orientat tunurile cu țeava spre camarazi.

 

Dacă asta înseamnă să „nu faci față“ și să nu reușești ce-ți propui, atunci cum se cheamă ce face președintele? Pentru el cum o fi pălăria? Neasortată cu funcția pe care o ocupă în tot cazul, iar asta se vede clar de la episodul celor „doi elefanți“ încoace. În ultimele luni, însă, pălăria a început să nu-l mai cuprindă, funcția a devenit prea mică pentru egoul său. Ce altceva îl poate împiedica, în cel mai complicat moment pentru mandatul său, pentru justiție și pentru țară, să vorbească monosilabic, din vârful buzelor, afișând o serenitate nefirească? Stilul prezidențial, la care mulți au făcut eforturi remarcabile să se adapteze după contondentul și guralivul său înaintaș, a ajuns de-a dreptul debusolant. Lipsa de comunicare și empatie par că ascund același tip de flexibilitate morală. Cum altfel poate fi interpretată înalta omisiune a unor simple mulțumiri adresate lui Kövesi? Deferența se impunea, dacă susținerea manifestată până recent nu a fost doar ipocrizie, exercițiu de imagine și politicianism pur. Dar lipsa explicației gestului - determinat desigur de obligativitatea respectării deciziei CCR, în pofida a tot ce au spus contorsioniștii de carton ai statului de drept -, dar inexistența unei strategii de blocare a contrareformei la care asistăm, cum pot fi interpretate? În fond, ce vrea Ioahnnis în afara unui alt mandat? Nu prea știm.

 

Suntem într-o situație paradoxală. Pe de o parte, portretul președintelui este făcut de Dragnea, care apasă pe butoanele la care electoratul e sensibil: Iohannis e un laș, face tot ceea ce face de frica suspendării și a Fiscului. Deși gâtuită de frică, vocea lui Dragnea e singura care se aude în spațiul public. Iar în lipsa unei reacții pe măsură, îndoiala prinde și printre cei mai fanatici susținători ai președintelui. Dacă tot i-a luat o lună lectura deciziei Curții, șmecheria părea isteață și cu un scop, de ce n-a cerut lămuriri de la CCR? Nu știa că raportul preliminar al Comisiei de la Veneția urma să vină la jumătatea lui iulie, nu putea să mai aștepte câteva zile ca să-l citească și pe ăla? Care, uite, i-a oferit pe tavă toate argumentele pentru a ieși la atac împotriva modificărilor operate în legile justiției de ai lui Dragnea și Tăriceanu, raport care contrazice inclusiv decizia Curții Constituționale. Sigur că putea, dar pentru asta chiar trebuie să-ți pese, să ai ceva vână de politician, să uiți măcar și pentru câteva momente de zorzoanele funcției și să ieși din bulă. N-a făcut-o. În loc de asta, ne-a spus iarăși că „situația e îngrijorătoare“ (mersi, dar știm și noi) și a făcut un fleșcăit apel la parlament să țină cont de recomandările Comisiei. E ca în filmele cu proști. Tăriceanu i-a explicat deja că raportul „e subțire“, Iordache că raportul e unul pozitiv și laudativ (cam cum erau și MCV-urile și raportul GRECO), iar Toader s-a spălat pe mâini, dând vina pe parlament. După cum arată lucrurile, drumul președintelui spre al doilea mandat a fost luat de viitură.

 

Pe de altă parte, e la fel de clar că Dragnea simte că i se apropie funia de par și că nu va câștiga cursa modificări la Codul Penal vs. condamnarea la Înalta Curte. E bolnav de frică, nu se mai poate controla, se poartă ca și cum a îmbrăcat deja costumul dungat. Repetă obsesiv chestii cu „moartea“, „exterminat“, „anihilat“, „merg până la capăt“, e clar că omul are coșmaruri și probleme cu nervii. D-aia și face greșeli. O ține langa cu suspendarea (fiecare cu „obsesia“ lui), deși e limpede că Tăriceanu are alte socoteli, că ungurii nu vor marșa și că până și CCR s-ar putea să-i joace festa. Îl transformă astfel pe Iohannis în ceea ce nu e: inamicul public numărul 1 al PSD, jucător, ultimul bastion în fața tăvălugului contrareformist. Îl reîncarcă politic, îi dă o șansă nesperată și nemeritată de a se repoziționa. Mizează probabil că „dictatorul“ e prea comod, prea sigur că poporul anti-PSD nu are altă variantă. Chiar și o privire superficială asupra opoziției e lămuritoare. Fantoșe bântuind prin pustiu. Oricum ar fi, ambii combatanți greșesc. Și sunt egali în ridicol. Dragnea, pentru că nu-și lasă adversarul în zeama lui și nu-și camuflează mai bine planurile murdare, Iohannis, pentru că e convins că sorții îi vor fi favorabili fără să se derajeze prea mult.

 

Nu e limpede deocamdată cum se vor alege lucrurile de la toamnă încolo. Drumurile politicii românești sunt presărate mai mult cu cadavre decapitate de tovarășii de călătorie decât de cadavrele eroilor căzuți la datorie pentru principii și interes național. La noi, se știe, politicienii au o singură deviză: astea sunt principiile mele, dacă nu va convin, vă ofer altele. Dragnea e în război cu toată lumea și va avea de ales între pușcărie și ordonanță de urgență. Iohannis, în schimb, nu e în razboi cu nimeni, așteaptă precum chinezii pe malul apelor tulburi. Ce, nici el nu știe prea bine. Cine va câștiga, greu de spus. Știm doar cine pierde: noi, ceilalți. Publicul rămas cu ochii în soarele verii și cu huiduielile înghețate pe buze. //

 

TAGS : dragnea iohannis kovesi suspendare OUG ppuscarie cod penal
Comentarii
Dan 2018-07-20
Nu o sa intelegeti niciodata comportamentul lui Johannis fiindca nu aveti cum.Va scoate din minti comportamentul lui . ......Asta da descoperire! Iohannis ne mai spune că „omul nu face față“. Serios? Ultimele evenimente îl cam contrazic, omul nu doar că face față, dar este în plină contraofensivă. Mai are puțin și ajunge la capăt.......Mostra de jurnalism sterp.Sa analizezi cu ura spusele singurului om relevant care mai tine piept asaltului PSD.Care nu va da prilejul sa-l periati cum o faceati regulat cu Baselu .Ati face un gest de onoare sa lasati jurnalisti mai tineri la GDS.
Vicentio B. 2018-07-24
@Dan. Sincere felicitari !
Vicentio B. 2018-07-18
Va sugerez,

stimata Andreea Pora, in contextul articolului, in special in conturul afirmatiilor
"A modificat legile justiției, Codul Penal și pe cel de Procedură, l-a scos pe președinte din joc
la numirea / revocarea procurorilor șefi, are Curtea Constituțională în lesă și potăile din diverse
televiziuni la picioare, pe preș, dând duios din coadă și lătrând la comandă."

sa incercati sa analizati, CUM, DE CE, DE CINE,
s-au relizat in Parlamentul Romaniei, recte Camera Deputatilor, sub “dirijorat PSD” (20 ani din 28 ani)
Legi /articole, constatate de CCR, ca fiind NECONSTITUTIONALE. Asa ar proceda, in opinia mea,
un jurnalist care, declarat INDEPENDET, ar cauta se puna "DEGETUL", pe substanta IMORALA,
care a indus HAOSUL institutionalizat "Made in Romania" .
ronea 2018-07-18
"Știm doar cine pierde: noi, ceilalți" = mi se pare corect. "Noi, ceilalti suntem cei care l-am votat pe Dragnea. "Noi ceilalti" trebuie sa asumam si, daca am gresit, sa platim! Intr-o democratie nu mai poti sa dai vina pe nimeni. Nu e util sa cautam tapi ispasitori. Dupa ce romanii voteaza fara sa gandeasca sau isi petrec vremea la un mic si la o bere in loc sa mearga la vot, pe urma se trezesc si asteapat ca "cineva sa faca ceva". Se uita in jur, dau vina ba pe unul ba pe altul. Iohannis are un rol limitat ca presedinte, problemele tarii nu vin de la el, si nu e vina lui ca romanii au votat cu PSD-ul.
MIHAI 2 2018-07-20
In 2016 eu nu am fost la vot.
M-am gandit ca sunt prea batran si ca este firesc sa le las celor tineri dreptul
de a decide care va fi cursul istoriei.

Eram si scarbit pentru ca la precedentele alegeri votasem cu USL
, iar apoi am vazut cu victoria lor categorica
a fost pulverizata prin tot felul de combinatii
manevrate dinspre UE , dinspre madnam Neuland si dinspre
cele doua securitati de baza - SIE si SRI.

Cand s-au anunta insa rezultatele in decembrie 2016
si am vazut harta Romaniei rose-rosie,
inclusiv Transilvania
si au mai aparut si studiile sociologice
care aratau ca toate categoriile de varsta si de pregatire
- inclusiv tinerii - votasera majoritar cu PSD-ALDE
mi-am dat seama ca gresisem
si ca data viitoare trebuie sa ma duc sa votez alaturi de Poporul meu.

Apoi am mai vazut si ca de
data asta PSD-ALDE nu s-au mai lasat intimidati
si o tin pe-a lor.
Plus vantul schimbarii adus de Trump
si din cand in cand cate o LEBADA NEAGRA
precum recenta dibuire a consilierului lui Macron cu SPAGA in cont,
chixul lui Merkel cu imigrantii
sau scena cu Junker - manga.

De-acum se vede ca
lipsa de substanta - inclusiv morala - a opozitiei din Ro
se va incerca a fi suplinita
doar de Filarmonica lui Soros - nu zic nu , foarte performanta ,
cum s-a vazut in spectacolul de zilele astea cu ordonanta amnistiei
despre care ai zice ca a existat cu adevarat , daca ii asculti pe oreshti -
totusi insignifianta fata de ce clocoteste la foc mic
si care e exact invers decat dpune aparatorul JUS-TI-TZEI si al propriei averi imobiliare
cel care nu vrea si nu vrea sa dea banii datorati la ANAF.

FLORIAN D. MIREA 2018-07-17
PS In concluzie, doamna Pora, va sugerez sa modificati titlul acestui articol asa: "Sapca lui Dragnea si palaria lui Iohannis". Ca sa priceapa lumea bine diferenta (dintre o tartacuta si un cap).
FLORIAN D. MIREA 2018-07-17
Dragnea e un vechi purtator de sapca proletara. De cand o poarta, sapca i-a intrat in cap si nici nu se mai vede. Chestiunea ca palaria lui e prea mare a fost o simpla butada. Fiindca pentru a purta palarie, trebuie sa ai capul bine conformat. Sa fii, un domn. Bref, tartacuta lui Dragnea nu se preteaza la purtat palarii. In ceea ce-l priveste pe Iohannis, el, da, are un cap compatibil cu purtatul palariei, dar inca nu si-a gasit palaria cea mai potrivita pentru capul sau de domn. Problema nu s-ar fi pus, daca ar fi ajuns premierul lui Grivculescu. In concluzie, Iohannis sa isi gaseasca palaria potrivita mai inainte de a-l prinde sfarsitrul mandatului pedaland voiniceste prin Muntii Padurea Neagra.
Laura Bretan 2018-07-17
Mă tem că tetea nu e doar cu nervii-n piuneze din cauza "situaţiunii", ci are o suferinţă mai adâncă. O fi el un arivist, un profitor nesimţit, dar manifestările din ultima vreme indică tulburări zdravene de comportament. Ce se face totuşi în asemenea circumstanţe?! Când un demnitar de rang înalt dă semne că are nevoie de tratament de specialitate, e lăsat să zburde în voie?
Maria R. 2018-07-17
Se vorbește că dl.Iohannis s-ar fi răzgândit și nu ar mai fi la fel de decis că vrea încă un mandat.
Oricum,vai de România!Cât timp guvernează și legiferează un partid vechi și nărăvit în rele de 29 de ani,oricum s-ar numi el...
Ali 2018-07-17
Doamna, lasa-ne! Nu tu esti cea care te ocupi de strategia Presedintelui sia sta te supara rau. Nu stiti cum sa-l mai combateti. Va tricat jucaria "Dragnea si Tariceanu"? Strategia luie ste sa-i faca d eras pe amandoi. Sunt goi Regii vostri! Toate afacerile le-au fost scoase la lumina si nu le convine si nici voua. Are Iohanns de dat banii la stat? mai cerceteaza si informeaza-te! Ca nu trebuia el sa se apere s-a vazut. au iesit la iveala datoriile celorlalti care sunt de mii de euro si nu au cum sa le justifice!!!!
BASCA 2018-07-17
Un alt articol magistral al doamnei Pora,chibitii vor spune ca v-ati lepadat de Johannis asa cum ati fi facut-o de Base ceea ce nu prea tine.Citind articolul nu-mi ramane decat sa spun resemnat:domnule presedinte esti un prost!
Vicentio B. 2018-07-20
@BASCA. Din textul meu NU se desprinde NICIO IRONIE, NICIO tendinta contrara bunelor moravuri. Din contra, numai formulari decente, concrete. Dvs. ce ati facut ? ati maturat decenta sub pres, si ati “trecut strada pe rosu", pentru a va etala, re-eatala in public STILUL - permanent ZEFLEMIST, IRONIC, BASCALIOS. Este vizibil ca, din pacate, NU va intereseaza sa incercati a transmite pe acest Site O SINGURA propunere SERIOASA, din care sa se poatea percepe intentia de a initia ceva in pentru BINENELE NATIONAL in format : "desteapta-te Romane !"

Asa se explica DE CE NU ati reusit sa raspundeti la NICI UNA din cele CINCI intrebari, repet, decente, concrete. Cu un asemnenea comportament va permiteti sa repetati CRASA INJURIE la adresa Presedintelui dvs., care pana una - alta este SIGURUL care s-a pozitionat versus PSD, Dragnea & Co. Ceea ce puteti, consta in auto – multumirea prinformularea: "Cu oarecare inconsistenta si neastampar" - Mie personal, nu-mi produce NICIO satisfactie, pentru a constata ca se foloseste acest SITE, prin etalarea de formulari, STAINE unui comportament de loialitate fata de respect, asa cum se stipuleaza in art. 30 Constitutia Romaniei fata de ceea ce se numeste : "Libertatea de exprimare". A gresi este UNA, a persista este ALTA !

Faptul ca, sunteti in / pe pozitia de a NU putea raspunde unor intrebari aflate in contextul articolului semnat de Andreea Pora, denota un un crass DEFICIT in substanta MORALA – MENTALITATE. Asa se explica, DE CE inlocuiti necesarul comportament de BUNA - CREDINTA, cu formularile CINICE, ZEFLEMISTE, BASCALIOASE, " dau cu basca de strung si raspund domnului, eruditului si de neoprit in ale analizelor protonice”, si repetand “domnule presedinte esti un prost !” – Pardon ! de data aceasta ati inlocuit persoana II –a singular cu persoana II –a plural, ceea ce denota ca, din pacate, va “consumati dotatea neuronica”, insistand in persiflari - “analize protonice”. NU este deloc MORAL, ca sa nu spun INEPTIE.

Motivul este simplu! NU raspundeti, ce ati inteles din Decizia CCR, la care m-a referit, dar NU stiti nici ceea ce inseamna PROTON ! Acesta are o anumita MASA si SARCINA ELECTRICA. Numarul de protoni stabilește poziția elementului în sistemul periodic al lui Mendeleev: numărul de protoni este EGAL cu numarul de sarcini nucleare si stabileste NUMARUL DE ORDINE in acest TABEL. Astfel, in contextul afirmatiilor dvs., va sugerez sa incercati a constata din ce este produsa BASCA dvs., pozitia elementelor componente in Tabelul lui Mendeleev, pentru a intelege, eventual, daca va exprimati in mod civilizat, v-ar CADEA BASCA ?

BASCA 2018-07-20
Cu orecare inconstienta si neastampar dau cu basca de strung si raspund domnului,eruditului si de neoprit in ale analizelor protonice,Vicentio B.Pentru a nu cadea de pe palierul gazetelor serioase revin si spun cu toata reverenta si in limite democratice,"domnule presedinte sunteti un prost!".La punctul doi, insusi de neclintitul locatar efemer al Cotroceniului a numit-o fara cracnire pe distinsa precara si anonima Viorica Dancila dand o noua sansa Partidului iubit.Da,am citit decizia CC nr 358 dar in diagonala.Opinia mea sincera si neavizata este ca unde se vrea se poate,lasand gluma,continutul este o docta insailare de termeni care trebuia musai sa se plieze pe dorinta liderului suprem care la randul lui trebuia sa se plieze pe dorinta uriasului numar de cetateni care isi doreau cu ardoare ca miile de dosare sa nu mai fie contrafacute de niste insi ca Negulescu sau Onea,avataruri ale procurorilor care isi fac treaba cu profesionalism si onestitate dupa cum spunea LCK.La punctul 5 nu as fi incasat salariul pana nu il convingeam pe number one de faptul ca justitia se poate face si prin Referendum.O zi buna.
Vicentio B. 2018-07-18
@BASCA. Sutenti SINGURUL, care spune in mod deschis ce are PE si IN cap,
motiv pentru care rog sa transmiteti raspunsul la:

1. in situatia in care, sa presupunem, ati fi cetateanul unui Stat din Occident (Germania,
Franta, Anglia, Belgia, Olanda s.a.m.d.) si ati fi citit intr-o publicatie SERIOASA, vi s-ar fi
publicat un asemenea comantariu : " Citind articolul nu-mi ramane decat sa spun resemnat:
domnule presedinte esti un prost! " ?
2. avand in vedere realitatea ca, Viorica Dancila a fost numita pe pozitia de Prim - Ministru al
Guvernului, de catre Liviua Dragnea, cum ati apreciat situatia ca Presedintele Romaniei,
a cerut public DEMISIA dnei. Dancila ?
3. ati citit integral Decizia CC nr. 358 /30 mai 2018 (solicitarea de revocare a dnei. Kövesi) ?
4. CE opinie - pe scurt aveti /concret - despre CONTINUTUL acestei Decizii a CCR?
5. CE ati fi facut DACA ati fi fost Consilier pe probleme de Drept Constitutional al Presedintelui ?

ROG raspunsuri CONCRETE / DECENTE:
nicolaie apolzan 2018-07-17
Poate l treziti dna Pora pe dl Presedinte in ceasul al 12 lea.Ca altu mai "bun" ca Johanis sincer nu prea gasim.
panglicarul draknea 2018-07-16
Sper sa nu uite draknea sa treaca la gratieri cu dedicatie si fraudarea fondurilor europene.

Se pare ca ii surade mai mult calea scurta cu ordonanta de urgenta decat calea lunga care poate fi pusa pe tapet abia de la toamna incolo si nu vrea sa dea vrabia din mana pe cea din gard. Amandoua variantele insa sunt pline de obstacole si-l pot duce intr-o fundatura care sa-l lase prada condamnarii care ii da frisoane.
Liviu din Timisoara 2018-07-16
Oare unde-si va petrece Presedintele Romaniei concediul , vara asta ? Ati vazut cata eleganta pe Prima Doamna ?
Total 17 comments.
Recomandari
8540
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22