LIVE Manifestanții nu se lasă intimidați. Circa 60.000 de oameni protestează în Piața Victoriei

Redactia | 11.08.2018

Românii se regrupează sâmbătă pentru noi proteste după intervenția în forță a jandarmilor de vineri seară, care au folosit gaze lacrimogene, bastoane și tunuri cu apă și scandează împotriva guvernării PSD-ALDE.

Pe aceeași temă

 

Circulatia este blocata pe toate strazile adiacente Pietei Victoria. Protestatarii poarta masti pentru a fi protejati impotirva gazelor lacriomogene in cazul in care jandarmii au de gind sa devina violenti. Multi protestatari au venit cu flori pentru a le oferi jandarmilor. Cei din primul rând, de la gard, au trandafiri albi în mâini.

Jandarmii sunt prezenți în număr mare, la fel cum au fost și cu o zi înainte, au montat gardurile de protecție. Poliția s-a grăbit să închidă în cea mai mare parte circulația automobilelor prin piață.

 

UPDATE 22:38 - Numarul manifestantilor din Piata Victoriei a fost estimat oficial de Jandarmerie la 50.000, au declarat surse pentru unul dintre corespondentii Ziare.com.

 

UPDATE 22:35 - Un protestatar prezent in studioul Realitatea TV a aratat proiectilul pe care si l-a scos singur din gamba, dupa incidentele de seara trecuta. "Mi s-a prins in blugi. Daca n-aveam pantaloni nu stiu ce se intampla. Exact disperarea pe care am simtit-o la Colectiv am simtit-o si aseara. Ne-am calcat in picioare la Antipa", a declarat el in direct.

 

UPDATE 22:34 - ISU Bucuresti-Ilfov anunta ca "pana in acest moment au fost gestionate 12 situatii de urgenta, in urma carora 2 persoane au fost transportate la spital (la Elias ambele, fara a fi vorba de agresiuni) ". Astfel, un barbat de 20 de ani a prezentat dureri toracice, iar o femeie de 29 ani a avut stare de ameteli. Alte probleme medicale: atac de panica, hipertensiv, plaga la nivelul mainii.

 

UPDATE 22:24 - Mii de ieseni au marsaluit pe strazi, cerand demisia guvernului.

 

UPDATE 22:02 - In Piata Victoriei din Bucuresti s-au aprins din nou luminile telefoanelor mobile. Estimarile arata ca sunt circa 70.000  de protestatari. In apropierea sediului Guvernului sunt autocare pline de forte de ordine gata sa intervina, informeaza Realitatea TV.

Protestatarii scandează “PSD – Ciuma roşie”, “Demisia”, “Jos Guvernul” şi “România, trezeşte-te”.Oamenii din piaţă au intonat Imnul Naţional, iar pe faţada Palatului Victoria a fost proiectat un mesaj prin care se cerea demisia Guvernului. Protestatarii scandează “PSD – Ciuma roşie”, “Demisia”, “Jos Guvernul” şi “România, trezeşte-te”.

 

UPDATE 22:00 - Si la Londra se protesteaza. Se canta "Romania, te iubesc!". Nu lipseste pancarta cu "M**E PSD". "Vrem acasa", scrie pe o alta pancarta.

 

UPDATE 21:14 Un tanar a fost extras dintre protestatari si dus de jandarmi la duba. Imaginile au fost transmise de Realitatea TV.

Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, transmite unul dintre corespondentii Ziare.com in Piata Victoriei.

 

 

UPDATE 21:10 Piata Victoriei s-a umplut cu manifestanti. Realitatea TV estimeaza ca in apropierea Guvernului si pe stradutele limitrofe ar fi circa 40.000 de protestatari. Pe cladirea din apropierea Palatului Victoria a fost proiectat mesajul "Dancila, demisia!".

 

UPDATE 20.50  Protestatarii au aprins luuminile telefoanelor si scandeaza „Demisia, Demisia”.

 

 

UPDATE  20.45 Scutierii au fost desfășurați în proximitatea Pieței Victoriei, pe bulevardul Iancu de Hunedoara. Jandarmii din Piața Victoriei sunt echipați cu grenade acustice, informeaza  g4media.ro.

 

UPDATE 20.30  Mii de oameni protesteaza si la Sibiu, Cluj, Constanta,  Iasi, Brasov.

 

UPDATE 20:25  Numărul protestatarilor depășește 20.000. Circulația a fost blocată în totalitate. Circulația a fost închisă pe bulevardele Iancu de Hunedoara, Aviatorilor și Kiseleff.

 

UPDATE  19:47 Circa 8.000 de oameni la aceasta oră în Piaţa Victoriei. Mulțimea este răsfirată pe o suprafață de peste 12.000 de metri pătrați, dar în unele zone densitatea este mai scăzută.

Se scandeaza "Demisia!" si "Hotii!". Multe dintre protestatari s-au asezat pe asfalt cu spatele la Guvern, pentru a demonstra astfel ca nu intentioneaza sa atace Palatul Victoria. "Asa se vede care sunt instigatorii - cei care nu stau jos", spune una dintre protestatare.

Protestatarii scandeaza "Fara violenta!" si "Unitate!". La indemnul "Jos! Jos!", ei se asaza pe asfalt pentru a le arata jandarmilor ca nu sunt huligani.

La Girafa, in fata Muzeului Antipa, oamenii se joaca cu copiii, cu cainii, rad, stau pe iarba. Atmosfera este ca la un picnic. Asa cum era, de altfel, si vineri seara inainte sa fie alungati cu lacrimogene.

 

 

La protest participa si scriitoorul Mircea Cartarescu. Dupa violentele de aseara, acesta a scris pe facebook: ”Să terminăm o dată pentru totdeauna cu protestele de stradă!” Este scopul ultim al violenţei incredibile a jandarmilor în noaptea trecută. A fost o acţiune de intimidare pe termen lung a demonstranţilor paşnici (care-au arătat ca-n fotografia de mai jos, de dinainte de gazare). Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultraşilor, care-a ”justificat” agresiunea forţelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, când minerii au ”curăţat de golani” Piaţa Universităţii”.

 

Cartarescu protest diaspora

"PSD-ALDE a aratat aseara ca legitimitatea lor se impune prin violenta asupra cetatenilor. Pentru ca vrem sa ne exprimam liber, pentru ca vrem sa fim auziti si pentru ca vrem sa ramanem liberi, ne vedem din nou in Piata Victoriei. Nu ne intimidati, nu ne este frica, puterea suntem noi! Plecati pana nu omorati pe cineva!", este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului din această seară.

 

Primele grupuri de manifestanți și-au făcut apariția în Piața Victoriei încă de la ora 15:00 iar alte grupuri cu steaguri și pancarte stăteau pe trotuarul din fața Muzeului Antipa.

 

 

Pana acum nu si-a asumat nimeni din fruntea statului raspunderea pentru modul brutal si abuziv in care au intervenit jandarmii. Cei de la PSD si ALDE au dat vina pe statul paralel, Opozitie si Iohannis, si, desigur, chiar pe protestatari, fiind avertizati ca daca vor continua "provocarile", vor fi "calcati pe cap".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22