10 august – o dată memorabilă

PSD era și așa urât de mulți români din țară și din străinătate pentru legile justiției și pentru incompetența guvernanților; va fi și mai urât, și mai disprețuit.

Andrei Cornea 13.08.2018

De același autor

 

 

Ce s-a întâmplat în după-amiaza și seara lui 10 august știm, mai mult sau mai puțin. O mare manifestație pașnică antiguvernamentală – mai mică însă decât manifestațiile din februarie 2017 – a fost deturnată de grupuri de huligani, care i-au atacat pe jandarmi. Aceștia, în loc să-i izoleze pe huligani, au răspuns cu o violență cu totul disproporționată și indiscriminată, cu nori de gaze lacrimogene, tunuri cu apă și bastoane, împotriva tuturor protestatarilor din Piața Victoriei – indiferent de vârstă și sex. Unii protestatari au răspuns violent la rândul lor, câțiva jandarmi au fost bătuți bestial, dar majoritatea civililor pașnici au fost intoxicați cu gaze, au căzut, li s-a făcut rău, au fost loviți cu brutalitate de jandarmi. Rezultatul: peste 450 de răniți, din fericire, se pare că niciunul grav. Violența jandarmeriei a fost cu totul excesivă, dar tot jandarmeria s-a dovedit incapabilă să răspundă adecvat provocărilor huliganilor, de nimeni negate. O anchetă a Parchetului Militar e în curs. Ministrul de Interne, d-na Dan, dă răspunsuri inacceptabile. Dragnea acuză opoziția și pe președintele Iohannis de a-i fi incitat pe manifestanți prin diverse declarații.

Pare plauzibil că puterea a dorit să dea o lovitură acestei manifestații și în general ideii, deja tradițională, de manifestație civică de masă împotriva puterii din Piața Victoriei, intimidându-i pe oameni și, în același timp, discreditând acest tip de protest neorganizat, fără lideri, convocat de rețelele de socializare și cu care s-a confruntat din iarna lui 2017. „Ne-am săturat de protestele voastre!“, pare a fi zis puterea. Pe de altă parte, cred că puterea s-a temut considerabil de acest mare miting „al Diasporei“, anunțat de luni bune. Nu că ar fi crezut în realitatea „milionului de participanți“, dar tot și-a închipuit că vor putea fi mai multe sute de mii. (În fapt, au fost cel puțin 100.000 în București, în pofida violențelor poliției, începute devreme de tot, plus alte 50.000 în provincie.) Pentru o putere obsedată în mod tradițional de „inamicul din afară“ și tentată de teoriile conspiraționiste, toți expații români sunt suspecți, mai ales atunci când nu votează cu candidații PSD sau când critică puterea de la București. Imaginea unei Diaspore care, chipurile, ar da năvală în timpul concediilor ca să asedieze sediile puterii și să-i alunge pe guvernanți pesemne că bântuie coșmarurile lui Dragnea și ale acoliților lui.

Înclin să cred că violența excesivă a jandarmeriei, dar și răspunsul furios al multor protestatari și transformarea Pieței Victoriei și a străzilor adiacente în câmp de bătaie a încurcat planurile puterii. Jandarmeria, aflată la ordinul guvernului, ori n-a putut, ori n-a vrut să procedeze corect și proporțional cu provocările reale. Ea s-a comportat ca o forță represivă și agresivă, amplificând ura, revolta și furia societății la adresa puterii. PSD era și așa urât de mulți români din țară și din străinătate pentru legile justiției și pentru incompetența guvernanților; va fi și mai urât, și mai disprețuit, iar comparațiile cu PCR-ul lui Ceaușescu și FSN-ul lui Iliescu nu vor fi lăsate să doarmă nici în presa liberă din țară, nici în străinătate. Mediatic, puterea a pierdut mai mult decât a câștigat. Psihologic, e în defensivă. Ca și în cazul româno-sudezului cu plăcuțele anti-PSD, un răspuns disproporționat creează neajunsuri serioase de imagine.

Marea întrebare însă este: vor continua protestele la o scară apreciabilă – în București, dar și în provincie? Oare se vor lăsa intimidați majoritatea oamenilor, preferând să protesteze numai pe rețelele de socializare? Sau, dimpotrivă, vor reveni în piață constant, vor sfida pașnic și cu tenacitate puterea, asumându-și riscul să fie iarăși brutalizați, dar obligând-o finalmente să trateze serios și responsabil protestele și revendicările lor, legate mai ales de legile justiției? Răspunsul îl știm: sâmbătă și duminică seara, manifestațiile s-au reluat pretutindeni, la scară mare, de data asta pașnice. Totul a fost normal. Între timp, apar tot mai multe imagini și mărturii cu brutalitățile gratuite ale jandarmilor din 10 august. Nu e exclus că anunțul că Parchetul Militar a început o anchetă penală să-i fi pus pe gânduri pe șefii jandarmeriei, care au urmat cu slugărnicie ordinele politice.

Ce nu știm este dacă 10 august 2018 a fost numai o zi a revoltei și a represaliilor violente sau dacă ea a marcat și un moment semnificativ într-un proces care va conduce la căderea regimului personal al infractorului Liviu Dragnea. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22