Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFBloody Carmen și Marea Inchizitoare
2018-08-16
20
Pe 9 august, Daddy privea galeș ca o bunicuță, mai ceva ca lupul din basm, perspectiva mitingului de a doua zi, îmbiind diaspora civică cu vorbe blajine: „Îmi exprim speranța că vor fi proteste pașnice.” În realitate, celebrul miting al diasporei a fost mai bine organizat, cu regie și roluri distribuite provocatorilor și jandarmilor undercover din mulțime, de forțele de ordine dirijate politic decât de organizatorii de drept, care s-au și retras.

 

    Bloody Carmen ar trebui trasă la răspundere în justiție pentru abuzurile la adresa protestatarilor pașnici și copiilor lor de pe 10 august. Jandarmii de sub comanda ei „au aplicat legea” tipică oricărui regim represiv și, dacă se confirmă speculațiile despre gazele nocive pentru organismul uman interzise de Convenția de la Geneva, legea unui stat care comite acte de terorism asupra propriilor cetățeni. Nimeni nu se iluziona probabil că loiala executantă a lui Daddy de la Interne o să-și dea demisia după reprimarea chimică și corporală a protestatarilor pașnici, ce a fost desigur atent premeditată în culise. Actuala guvernare are un ADN totalitar, rezistent la orice sugestie că e timpul să se retragă. Nicio gafă diplomatică sau politică, nicio dovadă de incompetență crasă și nicio acțiune distructivă sau, iată, direct abuzivă și criminală, nu o pot clinti. Vinovați la modul absolut pentru acțiunile neroade ale puterii dirijate de un Naș autoritar sunt mereu, conform televiziunilor specializate în știri false, agenturile, Soros, Binomul, președintele și opoziția. Propaganda repetă la nesfârșit teorii ale conspirației cu care vrea să prostească o populație etern credulă. Jandarmii gazează copii cu substanțe interzise, bat oamenii în cap și aruncă grenade chimice peste ei, ba îi mai și împușcă pe unii cu gloanțe de cauciuc, dar de vină e numai placidul și molcomul Iohannis, care nu face decât să dea declarații tardive și să sesizeze instanțe juridice. În ce film, zău așa?! Iohannis chiar n-are nicio legătură cu intrigantul său predecesor. Dragi pesediști de bună credință, uitați-vă la ce spune „dreapta” despre el, la concurență cu Antenele... Uneltirile s-au mutat demult, cu tipicul teleormănean de rigoare, de la Cotroceni în Kiseleff, la Parlament și la Guvern. Iar jihadul antidiaspora a fost pregătit evident la MAI de mujahedinii lui (Mai)Dan.

 

    Așadar, dacă a mai rămas ceva integru în justiție, abuzurile forțelor de ordine, ale prefectului și ministrului de Interne ar trebui să atragă pedepse pe măsură. Pe 10 august toți au trecut linia roșie și s-au purtat ca într-un stat terorist. Guvernul PSD-ALDE a violat premeditat drepturile omului. Așa ceva e pur și simplu inacceptabil și nu se poate uita. 

 

    Dar, dacă despre supușii lui Daddy, care i-au transformat pe jandarmi într-un fel de „Cămăși negre” care sparg proteste în stil fascist pe banii noștri nu ne așteptam la nimic bun, deși vinerea trecută ne-au întrecut toate așteptările, lucrurile stau diferit din partea „profesorilor de democrație”. Mulți dintre cei care predăm materii politologice la universitate suntem probabil de acord că România e guvernată de un grup infracțional organizat și că PSDragnea nici măcar nu mai merită denumirea de partid politic tradițional. Termeni ca „iliberalism” sau „anti-elitism populist” sunt prea pompoși pentru a descrie guvernarea prin marionete de către un infractor fără scrupule, corupt și ambițios, a cărui mână dreaptă e un interlop ce ascunde lingouri și tablouri în pereți. Scopurile acestor inși sunt evident să schimbe regulile jocului ca să scape de pedepse, instaurând o mafiocrație autoritară agreabilă pentru Putin și alți dictatori din preajmă.

 

   În acest peisaj, pare ori naiv-suprarealist, ori vădit afiliat curentului putinian-erdoganian-orbanian, să te legitimezi ca „profesor de democrație” pentru a apăra necondiționat actualul PSD și a insulta la grămadă orice forță civică. Vor mai fi fost, desigur, profesori de democrație ce au disprețuit tot ce mișca la protestele de pe timpul lui Băsescu, iar sintagma „mahalaua ineptă” a fost folosită în ianuarie 2012 de un fin intelectual „de-al nostru”, care a fost totuși destituit din cauza asta din funcția de ministru de Externe. Cu toate astea, transformarea recentă a Alinei Mungiu-Pippidi în Marea Inchizitoare ce condamnă mefient orice protest civic anti-PSD, face generalizări ofensatoare și aproape că justifică abuzurile represive ale actualului regim de pe 10 august, este deconcertantă. Și regretabilă – am fost colegă cu AMP în vremuri în care era o amazoană a civismului anti-PSD. Nu înțeleg deloc această metamorfoză. Nici nu știu vreun alt „profesor de democrație” care să exprime opinii atât de apropiate de PSDragnea – și atât de convenabile pentru efortul de destabilizare a democrației în zonă prin rețelele lui Putin. Iar asocierea de bunăvoie cu un cleptocrat cu apucături fasciste care e dispus să distrugă o țară ca să-i fie bine lui și tribului său te face, mă tem, nefrecventabil.

 

    Ultima oară când am interacționat tangent cu AMP știu că făcea campanie pentru Nicușor Dan. Între timp, se vede treaba că USR a decepționat-o total, ca un partid care s-a umplut subit de oameni „din servicii”, și unica ei speranță de democrație a rămas partidul lui Dragnea. Aferim! 

 

    În rest, diaspora geme de lumpeni cu zacuscă în portbagajele mașinilor second-hand, care mai au și câte un emisar (cu mușchi de SPP-ist – sigur, trebuia să fie ceva necurat cu băiatul ăla) ce înjură PSD pe plăcuțe de înmatriculare în aplauzele „releelor securiste din presă”. Cum ar zice Nenea Iancu: „Ne point se fier aux criailleries de ses canailles. (...) Se duce dracului giudețul!” dacă năvălesc barbarii diasporeni și securiștii locali. Hocus-pocus, nobila putere pesedistă a devenit victima lumpenilor și garantul civilizației. E nevoie de geniu inchizitorial ca să condamni astfel ereticii închipuiți și să-i exalți până la cer pe agenții tot mai sinistrului Daddy. Brusc, reînvie pe scară largă „mahalaua ineptă” – pe Facebook și în toată diaspora. Și Bacalbașii din Parlament sunt ridicați la rangul de sfinți, că tot le asigură Partidul un loc în cerul BOR, după pomenile masive (luate de la Cercetare) pentru Catedrala Mân(t)uirii Neamului.

 

    Cristian Prescornițoiu, autorul vrâncean al insultei mai fruste către diaspora, compusă, în viziunea sa, numai din „hoți, cerșetori și curve” (ciudat de asortat primul epitet cu o parte a actualului PSD), nu e „profesor de democrație”. Totuși, se pare că și el e un mare spirit, numit de câțiva admiratori de pe Facebook „eroul României”, care s-a întâlnit în cugetările sale cu AMP. 

 

    Lăsând gluma la o parte, e un truism că lumea, românească sau nu, e în general pestriță. Protestatarii sunt diferiți și e inevitabil ca unii să-și exprime revolta civică mai direct, ca Ștefănescu, iar alții, ca Șora și Liiceanu, mai filozofic și eufemistic. Dar mai e și chestiunea sentimentelor comune și a reprezentativității. În 2012, „mahalaua ineptă” disprețuită de Baconschi reprezenta și nemulțumirile multor intelectuali bugetari cărora PDL le tăiase salariile (nu e greu de ghicit cu cine au votat mulți dintre ei în 2016). În 2018, așa-zisa „lumpendiaspora” ne reprezintă pe toți cei care suntem profund nemulțumiți de guvernarea PSD-ALDE, de aliatul ei, tot mai orbanianul UDMR, ca și de falsele minorități din Parlament care sunt mercenarii puterii.

 

   În plus, indiferent cât de vulgar sună sloganul „lumpenilor”, delictul de opinie sau derapajul verbal nu se pedepsește ca în Piața Tienanmen decât în dictaturi. Represiunea de pe 10 august coordonată din biroul lui Bloody Carmen nu pare să fi fost altceva decât o alunecare spre dictatura bâtelor și a grenadelor. A fost și o campanie de deratizare prin gazare a lui Herr Livache. În ce privește deturnarea sensului cuvântului „democrație” de către AMP, ea e aiuritoare nu numai în raport cu enormitatea de a confunda autoritarismul PSD cu democrația, ci și în contextul geopolitic actual din regiune. Ori alegi cleptocrația à la Putin, la care lucrează neobosit Dragnea și clubul lui mafiot, ori susții respectul democratic pentru libertăți și drepturi și domnia legii. Nu pare să existe „a treia cale”.

 

   AMP ar putea să ia notițe, de altfel, de la un alt profesor universitar, membru marcant al partidului ei preferat, ce a afirmat răspicat, după represiunea din 10 august, că s-a ajuns la o situație critică pentru PSD și România din cauza guvernului actual, a cărui singură calitate e supunerea orbească față de „o singură persoană”. Care persoană n-are scrupule să „dea foc țării și PSD-ului”. Ecaterina Andronescu a pus degetul pe rană și a trimis un SOS lucid colegilor pesediști, în ceasul al 12-lea. Dar oare nu cumva, cum insinuează AMP despre toți adversarii PSDragnea, e și ea confiscată de servicii? Sau a devenit peste noapte „soroșistă”? – cum o acuză inenarabilul Liviu Pop. Sau răspunde „mișelește” ordinelor lui Iohannis? – cum strigă alte vuvuzele din PSD. 

 

    Se pare că nu e deloc greu să devii inchizitor și, respectiv, eretic, într-o lume atât de tribalizată ca a noastră. Dovada e că, de partea cealaltă, Iohannis e acuzat de „complicitate” la violențele Jandarmeriei de pe 10 august pentru că n-a intervenit mai prompt și mai tranșant. Dragnea și ai lui inventează o ocultă iohannistă și acuzații de înaltă trădare pentru că Iohannis ar face „prea mult” – ceilalți vituperează „puținul” înfăptuit de același Iohannis...

 

    În fapt, Comisia Europeană, bastionul apărării valorilor democrației, a transmis un mesaj mai tardiv și anemic decât Iohannis, care părea formulat de un fel de Tăriceanu bruxellez. Doar liderul ALDE european, Guy Verhofstadt, a criticat într-un târziu reprimarea protestului de la București, într-un tweet ambiguu care recicla narațiunea PSD-ALDE despre „omnipotența serviciilor secrete” căreia Guvernul României trebuie să-i pună capăt până la preluarea președinției UE. De nu mai pricepi nimic. Cum zicea tot un personaj al lui Nenea Iancu: „Nu zic, are ideile, opiniile lui – și eu respect ideile, numai să fie sincere (...). Dar să-ți vie stimabilul cu idei învechite, cu opiniuni ruginite, și să te sperie mereu cu Europa, cu zguduiri, cu teorii subversive... asta nu mai merge... Astfel de opiniuni nu le respect, să-mi dea voie să-i spui...”. 

 

    

    

    

    

 

 

 

 

 

 

TAGS : miting jandarmi dragnea alina mungiu pippidi proteste gaze lacrimogene carmen dan
Comentarii
trupele de comando ale jandarmeriei lui dragnea 2018-08-20
Jupan dragnea a transformat jandarmeria, platita din banii celor gazati, batuti, torturati si maltratati, in trupele sale de comando.
Aceasta represiune sangeroasa avea un scop precis: era lectia ce trebuia invatata de protestatari pentru actiunile viitoare ale lui dragnea. Ea avea menirea sa-i inspaimante pe protestatari, astfel incat atunci cand legile justitiei, codurile penale vor fi promulgate sa nu aiba curaj sa iasa nici un protestatar in strada, iar acestea sa-si produca efectele fara nici o problema, fara nicio opozitie. Represiunea planuita era cu bataie lunga. II inspaimanta de-acum pentru atunci cand avea nevoie sa nu i se opuna.
tupeu psd-ist fara margini 2018-08-18
A venit propaganda psd sa comenteze despre rahatul care sunt ei de 30 de ani. Nu v-ar fi rusine, mai aveti tupeul sa deschideti gura, lichelelor? S-a lamurit tot mapamondul cine sunteti, daramite romanii. La lada de gunoi a istoriei o sa ajunga psd-ul cu calaii tarii si ai romanilor care se afla in acest partid monstruos.
DUMITRU BRANISTEANU 2018-08-18
Ați scris prea mult. Încercați să fiți mai coerentă. Precum diaspominerii - cu mesaje clare, îndreptate înspre PSD.
BASCA 2018-08-23
Cum poti ramane onorabil uitandu-te la A3 la Gadea,Mircea si Ciuvica?
emil 2018-08-19
Becalii a explicat le RTV ce ce la meciuri de fotbal jandarmii bat si gazeaza doar huliganii iar la mitinguri protestatarii, pentru ca Dragnea nu e microbist.
DUMITRU BRANISTEANU 2018-08-19
OK, atunci minerezistenti.... Diaspora nu face mineri, dar are minerii ei
Mouillé Paissedé 2018-08-18
Mitica, ai plagiat! Termenul de jandarmineri, adaptat la ideologia sefilor tai tribali.
Diaspora nu face minerit, aici tatucu Ilici e genialul autor moral al mineriadelor.
Aja 2018-08-17
Sa-l compari pe dragnea cu Orban dovedeste mare tampenie din partea intelighentiei cu nasul pe sus si naivi de la Revista22. Uite, asa pierdeti, vanturand rahatul propagandistic fluturat de aceeasi lideri ai europei care protejeaza psd. Atat de tampiti sunteti!
cine sunt asasinii din prima linie 2018-08-17
Asasinii natiei: marele killer dragnea si killer-itza carmen dan. Plus gorilele de jandarmi si psd-istii penali. Veorika Vasilka e si ea pe-acolo si se-ntreaba ce cauta.
Jean_Paul 2018-08-17
Descreieratul dragnea si obedientii lui slujitori, care au murdarit, din nou, imaginea tarii doar pentru a-si arata muschii si neam-prostia in fata unei multimi pasnice, dar nemultumite de cum decurge guvernarea tarii, trebuie sa plateasca pentru aceste faradelegi. Vina lor este atat de evidenta si atat de mare incat singura intrebare ce se poate pune este : "Cati ani de detentie merita cleptocrata conducere a psd-ului, implicata in marsavia atacului cu gaze CS si, respectiv, daca psd mai are dreptul sa participe la alegerile legislative?"
Este o crima sa-ti ataci, in halul in care au facut-o jandarmii vineri , propriii cetateni doar pentru ca si-au exprimat, in mod pasnic, protestul fata de politica dusa de guvernanti. Este o crima si lasitate, in acelasi timp, sa nu-ti asumi in mod deschis responsabilitatea pentru incalcarea legilor tarii. Este o crima, fiindca in loc sa-si recunoasca vina, liderii psd mint cu nerusinare, construind scenarii caricaturale cu lovituri de stat ce ar fi urmarit, chipurile, ocuparea cladirii guvernului, aruncand in derizoriu orice discutie despre responsabilitatea guvernantilor.
Eu cred ca Alina Mungiu Pippidi, ar trebui sa faca un test de sinceritate si sa ne spuna ce crede ea despre democratie, stat de drept si libertate, fiindca de ceva vreme incoace pare a fi avocata neconditionata a intereselor psd. In loc de "Romania Curata" , toar'sa AMP ar trebui sa-i schimbe denumirea in "Romania Furata" fiindca aparand hotii si criticand pe toti cei care lupta impotriva hotiei, coruptiei si faradelegilor, nu mai poti pretinde ca militezi pentru o Romanie curata.
psd si alde ar trebui si, chiar cred ca vor fi, excluse din grupurile politice europene, tocmai pentru a semnala ca europenii tin la respectarea valorilor morale si ca orice incalcare brutala a acestora trebuie sa atraga consecinte...
Scrisoarea Ecaterinei Andronescu are rolul unei hartii de turnesol: acum se va vedea cat de rosie (patata de sange) este camasa colegilor ei si daca acestia mai stiu si altceva inafara de a executa mecanic ordinele venite de la infractorii ce trag sforile. Orice solidarizare a masei social-democratilor cu dragnea, dan, toanty vasilica, etc, in loc sa se delimiteze practic si decisiv de clica asta totalitara in gand si fapte, va constitui o piatra de moara agatata la gatul partidului moshit si nashit de bolsevicul ilici, perpetuat prin nastase, ponta si acum dragnea....
Locul psd& alde este la lada de gunoi a istoriei. Bravo, dragnea, ai reusit aproape de unul singur !
emil 2018-08-16
Cresterea economica si demiterea sefei anticoruptie au declansat macelul din Piata Victoriei.
emil 2018-08-19
si TRADATOR
Vicentio B. 2018-08-18
@emil. Nicolescu Marius v-a realizat O PERFECTA IMAGINE
Sunteti - un dovedit - "insurubat" in REA - CREDINTA!
Pe scurt: sunteti UN
DIVERSIONIST, MANIPULATOR, IMPOSTOR, PERFID, LAS!
Mai bine solicitati completarea "studiilor" pentru ca, printre
altele, sa invatati ce inseamna verbul "a parafraza" si cum se
conjuga verbul "a trebui"


emil 2018-08-18
Daca nu era crestere economica guvernantii n-aveau banii necesari sa promita salarii mu8lt mai mari la jandarmi transformandu-i in mercenari iar daca mai era Kovesi nu indrazneau asemenea ilegalitati.
Nicolescu Marius 2018-08-17
@emil - Ai vorbit liber sau ai fost pus să "emiți"? Spune sincer că nu-ți pot face nimic.
Joaquin Murieta 2018-08-16
Totushi n-a murit nimeni ! Ar trebui sa ne bucuram de asta si s-o felicitam pe doamna Carmen Dan. Nu am citit nici-o felicitare in articol nici vre-o urare de bine pentru jandarmii raniti. Eu credeam ca asta a fost planul: demonstratie pashnica si toti ar trebui sa ne bucuram ca asa a si fost. Altceva se intampla daca jandarmii lasau huliganii sa intre in cladire si venea ala cu mitraliera si-i ciuruia in legitima aparare.
ion 2018-08-19
Procuratura cere probe de la cei anchetati? Pe bune?
FLORIAN D. MIREA 2018-08-17
Cine vrea mitraliere (PSD-Dragnea), de mitraliere o sa piara.
MIHAI 2 2018-08-17
Ceva in genul acesta am scris si eu....dar mai plastic...asa ca m-au cenzu...
emil 2018-08-17
Dupa reactiile adverse din prezentarea substanei active - Wikipedia si nu numai - cred ca s-a urmarit mutilarea populatiei nu lichidarea. RTV a prezentat diferenta dintre interventiile din strainatate si Piata Victoriei, acolo jandarmii intervin numai asupra huliganilor care ii lovesc iar aici intervin asupra celor care nu-i lovesc. Sa nu mai vorbim de pisicherul Arafat care intial a spus ca s-au prelevat prode din Piata pentru identificare si determinare toxica iar analizele de laborator au decelat substante inofensive mediului si sanatatii iar apoi recunoaste ca a cerut jandarmeriei si producatorului tipul si actiunea substantelor iar acestia l-au asigurat ca nu afecteaza sanatatea.... Ciordit-ai ciriclia, mo !
Total 20 comments.
Recomandari
6975
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22