Cum își face Jandarmeria singură deservicii cu filmul postat de la protestele din alte țări

Dora Vulcan | 17.08.2018

Sprayuri și nu ditamai butelia, bastoane la picioare și nu în cap sau peste față unor persoane izolate, cu mâinile ridicate. Toate acestea figurează în colajul făcut de jandarmerie cu intervențiile din altă țări pentru a-și justifica abuzurile, de o violență extremă, la care au fost supuși manifestanții pașnici din Piața Victoriei la protestul din 10 august.

Pe aceeași temă

 

 

Jandarmeria a postat un colaj de imagini de la intervenția autorităților la protestele din țările UE pentru a-și valida, astfel, abuzurile comise în Piața Victoriei în 10 august.

 

Numai că Jandarmeria își produce multiple deservicii, pentru că - fie și la o analiză sumară a imaginilor - se pot identifica și mai bine, prin comparație, abuzurile pe care le-a comis.

 

Astfel: la manifestațiile din Spania, se poate vedea foarte bine cum jandarmii lovesc cu bastoanele doar la picioarele manifestanților și foarte rar pe brațe.

 

Se poate vedea cum jandarmii spanioli se înclină pentru a lovi, direcționat în zona picioarelor și cum manifestanții se feresc exact de loviturile aplicate în zona picioarelor. 

 

 

Cât privește dispersia de gaz lacrimogen, se poate face o simplă comparație între jetul de la o manifestație din Austria și baia de gaze în care jandarmii români i-au scăldat pur și simplu pe manifestanții din Piața Victoriei. Dincolo de faptul că se poate constata caracterul static al manifestației din Piața Victoriei, tocmai pentru că era una eminamente pașnică. 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, se poate face și o comparație între spray-urile, de dimensiunile celor cosmetice, folosite de forțele de ordine din SUA, contextul în care le-au folosit, distanța și zona corpului către care a fost acesta dispersat și ditamai butelia pe care au avut-o în dotare jandarmii români.

 

 

 

 

 

 

 

Imaginea devenită unul din simbol pentru abuzul jandarmeriei - Un bărbat pașnic, care a participat la protestul de vineri seara din Piața Victoriei, a fost bătut și pus la pământ de un jandarm deși avea mâinile ridicate în aer. Pe filmare se observă cum bărbatul care se afla lângă o mașină albă ridică mâinile în aer și le pune la ceafă, în semn de pace, în timp ce pe lângă el trecea un grup de jandarmi. Numai că, unul dintre jandarmi se îndreaptă către el și îl lovește în mod nejustificat cu bastonul numai în cap, deși protestarul respectiv nu era violent. Din cauza loviturilor primite, bărbatul cade la pământ și se apără cu mâinile pentru a nu mai fi lovit în cap. După ce îi aplică mai multe lovituri de baston, jandarmul se îndepartează, iar victima rămâne la pământ. 

 

Nu este singurul caz. În toate filmările, loviturile aplicate de jandarmi au fost în zona capului, peste față, în cel mai fericit caz peste ceafă Adică acolo unde atât manualul intern cât și normele OSCE interzic să fie aplicate aceste lovituri. 

 

 

 

Ce se observă pe filmarea oferită de Jandarmerie pentru a justifica abuzurile făcute vineri în Piața Victoriei?

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22