Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Cum își face Jandarmeria singură deservicii cu filmul postat de la protestele din alte țări
Dora Vulcan - - - -
2018-08-17
Actualitate Interna
2

Sprayuri și nu ditamai butelia, bastoane la picioare și nu în cap sau peste față unor persoane izolate, cu mâinile ridicate. Toate acestea figurează în colajul făcut de jandarmerie cu intervențiile din altă țări pentru a-și justifica abuzurile, de o violență extremă, la care au fost supuși manifestanții pașnici din Piața Victoriei la protestul din 10 august.

 

 

Jandarmeria a postat un colaj de imagini de la intervenția autorităților la protestele din țările UE pentru a-și valida, astfel, abuzurile comise în Piața Victoriei în 10 august.

 

Numai că Jandarmeria își produce multiple deservicii, pentru că - fie și la o analiză sumară a imaginilor - se pot identifica și mai bine, prin comparație, abuzurile pe care le-a comis.

 

Astfel: la manifestațiile din Spania, se poate vedea foarte bine cum jandarmii lovesc cu bastoanele doar la picioarele manifestanților și foarte rar pe brațe.

 

Se poate vedea cum jandarmii spanioli se înclină pentru a lovi, direcționat în zona picioarelor și cum manifestanții se feresc exact de loviturile aplicate în zona picioarelor. 

 

 

Cât privește dispersia de gaz lacrimogen, se poate face o simplă comparație între jetul de la o manifestație din Austria și baia de gaze în care jandarmii români i-au scăldat pur și simplu pe manifestanții din Piața Victoriei. Dincolo de faptul că se poate constata caracterul static al manifestației din Piața Victoriei, tocmai pentru că era una eminamente pașnică. 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, se poate face și o comparație între spray-urile, de dimensiunile celor cosmetice, folosite de forțele de ordine din SUA, contextul în care le-au folosit, distanța și zona corpului către care a fost acesta dispersat și ditamai butelia pe care au avut-o în dotare jandarmii români.

 

 

 

 

 

 

 

Imaginea devenită unul din simbol pentru abuzul jandarmeriei - Un bărbat pașnic, care a participat la protestul de vineri seara din Piața Victoriei, a fost bătut și pus la pământ de un jandarm deși avea mâinile ridicate în aer. Pe filmare se observă cum bărbatul care se afla lângă o mașină albă ridică mâinile în aer și le pune la ceafă, în semn de pace, în timp ce pe lângă el trecea un grup de jandarmi. Numai că, unul dintre jandarmi se îndreaptă către el și îl lovește în mod nejustificat cu bastonul numai în cap, deși protestarul respectiv nu era violent. Din cauza loviturilor primite, bărbatul cade la pământ și se apără cu mâinile pentru a nu mai fi lovit în cap. După ce îi aplică mai multe lovituri de baston, jandarmul se îndepartează, iar victima rămâne la pământ. 

 

Nu este singurul caz. În toate filmările, loviturile aplicate de jandarmi au fost în zona capului, peste față, în cel mai fericit caz peste ceafă Adică acolo unde atât manualul intern cât și normele OSCE interzic să fie aplicate aceste lovituri. 

 

 

 

Ce se observă pe filmarea oferită de Jandarmerie pentru a justifica abuzurile făcute vineri în Piața Victoriei?

 

TAGS : proteste piata victoriei jandarmerie film justificare deservicii
Comentarii
emil 2018-08-17
Cel mai grav deserviciu este apelul la respectarea legii de catre niste jandarmi si politisti aflati in ilegalitate deoarece au comis fapte penale si n-au raspuns pentru ele !!
FLORIAN D. MIREA 2018-08-17
Ce a facut Jandarmeria in 10 august nu este scuzabil sub nici o forma. Brutalitatea jandarmilor trebuie urgent stopata, iar vinovatii, dati afara din MAI, judecati si trimisi la inchisoare. Altfel represiunile vor continua la o scara si mai mare.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3826
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22