Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFNu-i o glumă
2018-08-21
17
Întrebarea de ce Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, s-a adresat într-o scrisoare confidențială Comisiei Europene, reclamîndu-l pe președintele Iohannis și pe cei din Opoziție pentru a fi instigat la înlocuirea nedemocratică a guvernului său,

 fără însă a se adresa public românilor începînd din 10 august, tinde să aibă un răspuns simplu: pur și simplu d-na Dăncilă nu era în stare să facă față unei conferințe de presă, unde ar fi plouat cu întrebări incomode; iar citirea unui comunicat i-ar fi creat un anume disconfort, căci sunt binecunoscute greutățile sale de citire. O astfel de explicație sună aproape fantasmagoric și totuși aproape că nu văd alta.

 

Oricum, faptul că opinia publică românească nu este considerată vrednică să primească o explicație de la primul ministru – pentru a nu mai vorbi de scuze – pentru violențele nejustificate ale jandarmeriei din 10 august arată continuarea disprețului și a sfidării cu care guvernanții continuă să o trateze. În schimb, teoriile conspiraționiste sosite din partea PSD abundă: teoria loviturii de stat plănuită de președinte și capii Opoziției desfide, prin imbecilitate, orice s-a zis pînă acum: cine organizează o lovitură de stat cu zi și loc anunțate dinainte? Prin ce anume chiar intrarea unor civili în sediul guvernului (presupunînd că s-ar fi produs) ar putea da jos un guvern constituțional? Și mai ales, unde sunt dovezile concrete ale unei astfel de acțiuni, instigate, chipurile, de președinte? Nu mai insistăm. Mai recent, aflăm, de la Darius Vâlcov, consilier al primului-ministru și condamnat pentru corupție în primă instanță, cel cu tablourile pitite prin pereți, că la originea violențelor ar putea fi multinaționalele, supărate pe „legea Dragnea”, legată de redevențele pentru gazul off-shore care ar urma să fie extras din Marea Neagră. Scenariul scris de Vâlcov ar fi următorul: „forțe obscure” – adică multinaționalele susținute de puterile occidentale vor să îngenuncheze România, înlăturînd guvernul patriot Dăncilă și utilizînd drept cozi de topor pe președinte și pe liderii Opoziției, în complicitate cu SRI și SIE și  avînd drept masă de manevră vreo 150 de mii de demonstranți zevzeci.

 

Consecința presupun nedorită a acestui tip de scenarii este exaltarea puterii adversarilor PSD. Sărmana scrisoare a premierului pare neputincioasă să combată asemenea forțe redutabile: principalele servicii de informații, președintele, Opoziția, misterioase organizații din Diaspora, totul acționînd unitar și susținut temeinic de „ambasade” și de multinaționale. Rezultatele de altfel s-au văzut: chiar dacă guvernul Dăncilă e pe poziții, unii „din interior”  (poate năimiți de „statul paralel”) deja îi cer demisia: Ecaterina Andronescu, jurnalistul Bogdan Chireac de la Antena 3 sunt ultimii, dar nu vor fi și cei din urmă. Imaginea guvernării e la pămînt în țară și în străinătate, iar supărarea și frustrarea unei părți însemnate a opiniei publice au atins cote severe, vizibile în ultimele sondaje.

 

Noi vedeam lucrurile complet diferit: Vedeam în președinte un om cu bune intenții, dar cu slăbiciuni politice, mai ales incapabil să utilizeze în mod abil ocaziile oferite. Vedeam mai ales fragilitatea Opoziției, lipsa ei de unitate, absența unei platforme comune, a unui program comun pozitiv, orgoliul distructiv al liderilor partidelor. Vedeam o Uniune Europeană și ea divizată, aproape îngenunchiată de mari probleme: diferendele comerciale cu SUA, Brexit-ul, problema eternă a imigranților, populismul, relațiile tot mai tensionate dintre „vechea” și „noua” Europă, diferendele cu Rusia. În general, vedeam un Occident divizat și slăbit ca influență globală, permițînd României să-și încalce nepedepsită angajamentele luate cu ocazia aderării la UE. Dar, conform scenariilor pesediste, iată că ne înșelam: adversarii Puterii de la București sunt puternici, uniți, fioroși, eficienți! O, de-ar fi numai 10% din ce cred sau își imaginează pesediștii, și tot am avea de ce să deschidem cîteva sticle de șampanie!   

 

Nu, ceea ce s-a întîmplat și se întîmplă nu este rezultatul unei conspirații, în care participanții apar – ca de obicei în asemenea situații – mult mai mari decît în natură.  Nu-i nicio conspirație, ci realitatea tristă: Dragnea chiar este condamnat penal și își așteaptă o sentință definitivă, de care se zbate să scape distrugînd justiția și țara; îndatorarea României chiar crește; inflația nu e o iluzie și nici rezultatul unei trădări naționale, ci al politicilor demagogice ale guvernului. Jandarmaria chiar a bătut și a gazat demonstranți oameni fără apărare, căzuți la pămînt sau cu mîinile sus. Din neghiobie chiar a bătut și niște turiști israelieni, scoși dintr-un taxi. Și nici măcar nu erau „sorosisti” pentru ca să-și merite bastoanele din cap. N-a fost nici conspirație nici trucaj, cum crede d-na Norica Nicolai, eurodeputat ALDE, ci ordine ilegitime și lipsă de profesionalism. Iar Viorica Dăncilă chiar nu poate citi corect și stă rău la înțelegerea textului. Nici asta nu-i conspirație. Nici trucaj. Și nici glumă.

TAGS :
Comentarii
fb 2018-08-30
Intr-o tara de neputiciosi, Dragnea super-star nu-i posibil.
?????? 2018-08-28
Ați propune obținerea unor hătârâri judecătorești sancționatorii prin care unora precum, Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea , Tudorel Toader, Monica Macovei, Traian Băsescu, Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Șerban Nicolae, etc. să li se restrângă dreptul de a mai face discuții publice despre organizarea și funcționarea justiției, sau a unor instituții, a căror legislație de organizare și funcționare probabil nu le este îndeajuns de cunoscută ,după cum reiese din ceea ce susțin în mod public ?
?????? 2018-08-28
I-ați adăuga la "categoria" "comportament tipic țățesc" pe Augustin Lazăr și ministrul Tudorel Toader ?
NU E GLUMA 2018-08-26

Intervenţia avizatei “MIHAI 2” - Miscarea Internetista Haotica Aroganta Impertinenta cu DOUA FEŢE, care acuzå, este vorba de o “ironie ciocoiascå”, are valoarea care de de fapt confirma valabilitatea Acronym –ului. Este cunoscut: adevarul suparå. In cazul de fata adevarul a provocat totala degenerare a noţiunii de ironie. Ironia poate consta intr-o vorba, frazå, afirmaţie, care conţine o batjocorå la adresa cuiva sau ceva, folosind semnificaţii opuse sensului lor obisnuit. Aici este vorba de un acronym – explicit prin noţiuni, insuşiri specifice campului de deşfasurare a celui care comenteaza, adicå “MIHAI 2” . Faptul ca “MIHAI 2” denatureaza noţiunea de "ironie", la care adauga si noţiunea de “ciocoiasca”, este in fond o adevaratå “ironie a soartei” – adica ceva similar genei, and-ului. Concluzia: acronymul a fost confirmat!
?????? 2018-08-25
Ați zică că Radu Ioanid și Gabriel Andreescu au un comportament "tipic țățesc" ?
NU E GLUMA 2018-08-22
Acronym
MIHAI 2 – Miscarea Internetista Haotica Aroganta Impertinenta cu DOUA FETE

MIHAI 2 cu doua fetze 2018-08-24
Ironia Dvs este ca de obicei una ciocoiasca.
Ma consolez cu gandul la Al. I Cuza care l-a sarutat pe Mos Ion Roata pe obraji , acolo unde unul la fel de hain ca dumneata il ofensase.
Sper ca si eu voi beneficia de o astfel de compensatie morala din partea Domnului Johannis.
E adevarat ca dansul e mai comod din fire , dar de cand da semne de trezire nu m-ar mira sa constat ca ma saruta pe toti cei patru obraji.
?????? 2018-08-22
Opinați că domnul Liviu Dragnea, sau chiar și domnul Popescu Tăriceanu, își doresc la fel de mult precum doamna Elena Udrea, mai puțin decât doamna Elena Udrea sau chiar mai mult decât doamna Elena Udrea, separați sau împreună, să fie președinți, înspirându-se și dumnealor din politica lui Traian Băsescu, dacă am putea zice așa, "în ucenicie" ?
Vicentio B. 2018-08-23
@??????. Domnule SASE semne de intrebare, ati PRICEPUT intrebarea lui Darie?
Fata de RITUALUL dvs. de a apela la acest sistem INTEROGATIV, va transmit:
1. Foarte bine ca, TOT intrebati deoarece, doar asa poate invatati ceva!
2. Se pare insa ca, la dvs. "ucenicia" , este ceva precum UNIVERSUL - FARA LIMITE!
3. Apropos: "Nu există nici un loc în capul unui fanatic prin care ar putea să intre raţiunea"
(Napoleon Bonaparte)
Darie 2018-08-22
Tot Băsescu e de vină, este? Rău, tată, cu psihiatria asta, da.
gabriel radeanu 2018-08-22
Diferenta dintre lovitura de stat si revolutie este data doar de unghiul dinspre care le privim!Intotdeauna cei care au puterea,considera ca au toata legitimitatea posibila,pentru a apara status-quo-ul,si in acelasi timp cei care imbratiseaza anatema ca forma de manifestare sociala,sfideaza un astfel de demers.In situatiile de genul acesta,violenta pura,animalica este cea care depaseste impasul.Umanitatea manifestata ulterior este doar o forma de parazitare,de valorificare cinica a unui moment de slabiciune,manifestat colectiv ca reflex atavic al subconstientului.Sintetizand,gandire activa(malefica sau bine intentionata) a existat doar inainte de orele 18.00 pe data de 10 august 2018.Dupa aceea...Dumnezeu cu mila...Iadul pe Pamant.Esential in tot acest context,este ca frustrarile sau autoapararea sa ne apartina!Din pacate,cred ca patronii nostri organizeaza periodic Jocurile Foamei pentru a elibera adevaratele frustrari,care sunt ...nationale.
Charlie 2018-08-22
EXPLICATIA e foarte simpla. Dancila e sluga lui Dragnea si face ce i se zice. In plus poporul roman nu e suficient de avansat ca sa inteleaga ce se intampla.
Buba Libre 2018-08-21
ESTE STRANIU CA NIMENI NU VORBESTE DE TARICEANU, MULT MAI VINOVAT DECAT DRAGNEA. LUI II DATORAM IN CE TRAIM ACUM. LUI, LUI FELIx & ASOCIATII.
emil 2018-08-21
Nu-i o gluma...Gazele CS, fosgen, etc, sunt gaze de razboi pe baza de clor, un toxic de contact ce are drept scop anihilarea inamicului. Actiunea gazului se datoreste causticitatii clorului generator de edem. In prezenta apei tisulare, clorul se transforma in acid clorhidric ce are actiune directa asupra tesuturilor organismului. Clorul se uneste cu hidrogenul distrugand elementele constitutive ale surfactantului alveolar, precipitand edemul pulmolar lezional. Primele simtome dupa expunere pot contine, lacrimare, iritatia mucoaselor conjunctivale, nazala, nazala, traheobronsica, tuse, varsaturi, sufocare, hemoragie, cefalee, stare de slabiciune, dureri retrosternale. Urmeaza o perioada inselatoare de acalimie dupa care, fara tratamentul adecvat, apar leziunile tisulare. Medicii militari practica oxigenoterapie, lavaj cu bicarbonat 5% in ser fiziologic, antibioterapie cu spectru larg pe cale parenterala, aerosoli cu Aleudrin, , corticoterapie, Antibioterapia si corticoterapia nu se intrerup decat dupa vindecare. Parerologul Arafat poate a facut armata la seral si medicina intre cocoasele camilei.
BASCA 2018-08-21
Si totusi Johannis si UE sunt jalnici.Orban se ia in gura cu UE dar atrage cei mai mari producatori auto din lume,pentru ca poate,se pare.
MIHAI 2 2018-08-21
La fel de grava
ca agresarea turistilor israelieni
batuti doar pentru ca si-au permis sa pacatuiasca la intrarea in Sabat
planficand o escapada intr-un club bucurestean,
la fel de grava - ba poate chiar mai grava -
a fost bataia aplicata jurnalistilor austrieci.

De cand cu nunta austriaca si urarile Invitatului
a devenit mult mai limpede ca Romania nu mai are chiar nici o sansa.
Jean-Paul 2018-08-21
Felicitari, pentru acuratetea prezentarii. Eu cred ca dragnea si subalternii lui au compus aceasta scrisoare penibila, pe care veorica, muta de Bruxelles, doar a semnat-o, din pura prostie si calcule eronate. In primul rand, Comisia Europeana are canalele ei de informatie, evident mai performante si lipsite de ura si subiectivism. In al doilea rand, cititorii penibilei scrisori nu erau, in nici un caz, niste gura casca : cum e posibil ca niste protestatari, "inarmati", eventual, cu copii in brate sau de mana, ori deplasandu-se in carucioare cu rotile, tineri si varstnici, barbati, femei dar si copii,sa poata infrange o miniarmata compusa din jandarmi echipati ca pentru razboi? Sigur, mintea goala a veoricai, ar admite acest argument ca sa justifice crunta represiune, dar sa nu uitam ca imaginile captate cu telefoanele mobile precum si cele inregistrate de catre jurnalistii prezenti la fata locului, releva cu totul si cu totul alta desfasurare de forte....
Acuma, haideti sa discutam alt aspect al problemei: inafara de Andronescu, nici un alt pesedist important n-a luat atitudinea ce se impunea fata de represiunea comandata de psd. Nu e vorba doar de solidaritatea ideologica a membrilor partidului, fiindca problemele sunt mult mai grave si tin de bunul simt, de deosebirea dintre om normal si criminal , de diferenta dintre oameni cu judecata limpede si jeguri.
Reactiile pesedeilor impotriva presedintelui tarii si a liderilor opozitiei, dar si impotriva Ecaterinei Andronescu, pentru scrisoare ei deschisa, prin care a blamat conducerea partidului si guvernului, ne indica clar ca nu poate exista nici o speranta ca acest partid, doar cu numele, ar mai constitui o alternativa pentru guvernarea tarii, dupa inlocuirea sefilor de la varf. Toti sunt la fel. psd chiar nu mai este un partid politic fiindca in realitate este o sleahta de penali care au pus labele lor murdare peste tara, prin promisiuni desarte si minciuni gogonate....
Chiar daca ar exista oameni cinstiti in psd, acestia sunt fie inca adolescenti ori prea in varsta, ca sa aiba vreo sansa sa schimbe directia in care marseaza turma psd....
Schimbarea tine in mod cert de electorat: daca nu vom avea o alta atitudine fata de participarea la vot si sa discernem corect intre realitate si demagogie,vom esua din nou in alegerea parlamentarilor...
Dar inainte de toate, sa lasam justitia sa-si spuna cuvantul si sa imparta dreptatea....

Total 17 comments.
Recomandari
8520
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22