Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDiversiunea Giuliani
2018-08-28
21
Scrisoarea lui Giuliani trebuie considerată un demers diversionist de lobby intern antijustiție care să ofere aparența unei validări oficiale americane a campaniei purtate de Dragnea și gruparea infracțională din jurul său.

 

În scrisoarea adresată președintelui Iohannis fostul primar al New York-ului, candidat la președinție și actual avocat personal al președintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, propune, în ordinea gravității, trei lucruri aflate dincolo de limita scandalosului:

1. cere amnistierea tuturor infracțiunilor pentru care s-au obținut condamnări în baza protocoalelor semnate de SRI cu diferite instituții ale sistemului judiciar;

2. cere Guvernului să „identifice sutele de dosare ale DNA despre judecători (…) pentru a determina numele judecătorilor, acuzațiile și originea acestor acuzații împotriva judecătorilor, precum și cronologia și durata acestor dosare”;

3. înființarea unei comisii independente formate din judecători internaționali și experți legali care să: a. examineze originile protocoalelor secrete și impactul lor asupra Parchetului General și a judecătorilor din întreaga țară; b. să recomande modificarea Codului Penal „pentru a preveni reapariția unor astfel de excese”; c. să recomande instituțiile care să facă obiectul, alături de SRI, DNA și Parchetul General, al investigațiilor pe care așa numitele „secții de responsabilitate profesională” -înființate de Guvern - să le desfășoare în cazul plângerilor împotriva acestor instituții” și ale altora pe care sus-amintita Comisie le consideră suspecte.

 

Am făcut acest scurt rezumat nu pentru că ideile exprimate în scrisoare ar reflecta în vreun fel contribuția lui Rudy Giuliani la „dezbaterea” privind instituțiile judiciare din România. Dacă Giuliani ar fi avut, ca procuror care a declanșat războaiele împotriva mafiei și a corupției de pe Wall Street și din administrația financiară, deasupra capului amenințarea permanentă a unor „secții de responsabilitate profesională” care să îl acuze de abuzuri am fi avut parte la vremea respectivă probabil de cel mai mare scandal juridic din istoria Statelor Unite. Dacă în baza „abuzurilor” identificate de prezumtiva „secție specială” - iar Giuliani, cu maniera și tacticile sale extrem de agresive de investigare ar fi fost un caz exemplar de pretinse „abuzuri” - statul New York ar fi devenit scena celui mai mare scandal de corupție declanșat vreodată în lume.

 

 

Ideile lui Giuliani aparțin lui Dragnea

 

Ideile din scrisoare nu-i aparțin lui Giuliani cum nu ar putea aparține nici unui procuror care a făcut vreodată o investigație penală. Ele aparțin puterii de la București și reprezintă o indicație despre ceea ce intenționează să facă în continuare gruparea Dragnea-Tăriceanu-Toader pentru a îngenunchea o dată pentru totdeauna parchetele și serviciile secrete și a le pune sub comandă politică. De altfel, reacția rapida a lui Dragnea sugereaza premeditare:„ O parte din problemele semnalate de domnul Giuliani își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției. Altele urmează să fie soluționate prin pârghii legale și constituționale. Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaționali care să analizeze și să se pronunțe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiție. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din România și ar pune capăt propagandei mincinoase care a atacat furibund orice acțiune legitimă a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel și de a restabili independența judecătorilor.”

Va fi interesant de văzut de unde vor găsi experții internaționali dispuși să gireze această campanie antijustiție dar e de presupus că se găsesc în lume mercenari ai legii așa cum se găsesc și ucigași plătiți. Pe unii dintre ei i-a contactat, nu am nici o îndoială, președintele CCR, Valer Dorneanu în mai la Sankt Petersburg la o reuniune de lobby menită să justifice constituționalitatea anexării Crimeii și a războaielor înghețate.

 

 

Măsurile anti-Justiție nu sunt nici aprobate nici recomandate de Washington

 

 

Numele lui Giuliani apărut în acest context are un singur scop: să ofere aparența că războiul anti-Justiție declanșat de gruparea infracțională care a pus stăpânire pe guvernarea României nu numai că are aprobarea guvernului american dar și că măsurile pe care urmează să le ia Dragnea ar fi cumva recomandate chiar de la Washington, mai exact, direct de la Casa Albă. Pentru a întări această construcție complet ficțională și falsă din punctul de vedere al faptelor, comunicatul Ministerului de Externe în care este criticată declarația ambasadorului George Maior avertizează că ambasadorul în SUA ar trebui „să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state”. Declarațiile ar putea să-i fie fatale lui Maior, dar în esență, ambasadorul are dreptate iar MAE minte: nu există nici un pericol să fie afectate negativ relațiile României cu Statele Unite pentru că recomandările semnate de Giuliani nu vin de la guvernul american așa cum i-ar plăcea MAE și lui Dragnea să credem. Lucrurile stau mai degrabă pe dos, pentru Giuliani nu este la prima acțiune care merge în răspăr, dacă nu în totală contradicție cu politica guvernului american și, mai ales, cu politica sa externă.

 

 

Clienții dubioși ai lui Rudy

 

 

Presa românească a amintit în contextul scrisorii de practicile de lobby ale firmelor lui Giuliani dezvăluite în luna iulie de Washington Post și problemele legale ale acestor firme care fac activități de lobby dar nu sunt înregistrate ca atare, ceea ce pare să conducă la concluzia că Giuliani trăiește cu impresia periculoasă că legea nu i se aplică. Doi dintre clienții externi ai lui Giuliani ne atrag atenția. Primul este o grupare de mujahedini iranieni care militează pentru răsturnarea actualului regim de la Teheran prin forță. Giuliani a primit bani de la această grupare și a ținut speech-uri plătite la evenimentele organizate de această grupare atât la New York cât și la Paris. Singura problemă este că respectiva organizație este desemnată în mod oficial de guvernul Statelor Unite, mai exact de către Departamentul de Stat, drept organizație teroristă. Al doilea client, mai îngrijorător pentru noi, este primăria orașului Harkov, aflată sub controlul reprezentanților Partidului Regiunilor, al fostului președinte Viktor Ianukovici, răsturnat de la putere de către populație și fugit între timp la Moscova. Practic, Giuliani lucrează pentru agenții rușilor în Ucraina și nu de acum ci de câțiva ani, când a colaborat cu lobby-istul Paul Manafort pentru Ianukovici însuși, adică tot pentru ruși. Ambii, și Manafort și Giuliani sunt sau au fost apropiați ai lui Trump, primul mai puțin acum pentru că a fost condamnat pentru fraude bancare și fraude fiscale.

 

Relațiile firmelor lui Giuliani cu unele dintre cele mai îndoielnice entități străine nu durează însă de ieri de alaltăieri ci chiar din 2002 după ce a intrat în afaceri la sfârșitul mandatelor de primar. În 2007, când Giuliani se afla încă în fruntea cursei republicane pentru candidatura la Casa Albă, Vanity Fair a publicat un articol în care dezvăluia relațiile bune ale firmelor lui Giuliani cu organizații cu care guvernul american avea relații foarte proaste. Printre ele guvernul din Qatar, o companie de jocuri de noroc din capitala mondială a jocurilor de noroc, Macao, și o grupare anti-guvernamentală etiopiană. Giuliani a scăpat atunci de acuzații pentru că firmele respective au susținut că deși au încasat bani de la aceste entități externe nu i-au plătit lui Giuliani personal nici un cent.

 

 

Afacerea Giuliani este pur românească

 

 

Ceva de același fel se întâmplă și cu scrisoarea lui Rudy Giuliani adresată autorităților române. În America există o lege (acronimul este FARA) care obligă firmele care fac lobby pentru interese străine în Statele Unite să se înregistreze ca „agent al unei puteri străine”. Știm din articolul din WaPo că firmele lui Giuliani nu s-au înregistrat în Statele Unite sub FARA. Giuliani, despre care mulți spun că este puțin nebun, nu este însă și prost și are grijă să nu încalce legea. De aceea, scrisoarea despre Justiția din România nu a fost trimisă autorităților americane, Departamentelor de Stat, de Justiție sau Casei Albe pentru că asta ar fi însemnat lobby ilegal pentru guvernul de la București. De aceea a fost trimisă și publicată de Mediafaxul „penalului” Adrian Sârbu în România unde firmele lui Giuliani pot face lobby, dar nu și în America. Din acest punct de vedere, Maior are perfectă dreptate când afirmă că este vorba despre un demers privat. În același sens pledează și faptul că scrisoarea este semnată „Rudolph W Giuliani Esq” ceea ce înseamnă „ RWG, avocat”, calitatea de „avocat” privat fiind singura pe care și-o asumă fostul primar al New York-ului. Nu este semnată nici „consilier personal al președintelui Donald Trump”, nici măcar „președinte al companiei X”, ci simplu avocat.

 

 

Follow the money

 

În consecință, fiind un demers privat, nici scrisoarea, nici comentariile lui Maior pe marginea lui, nu pot să „afecteze negativ relațiile bilaterale” pentru că partea cealaltă, Statele Unite, lipsește cu totul din această afacere care este pur românească.

Scrisoarea lui Giuliani trebuie considerată  un demers diversionist de lobby intern antijustiție care să ofere aparența unei validări oficiale americane a campaniei purtate de Dragnea și gruparea infracțională din jurul său. Pentru a reduce această poveste la adevărata ei dimensiune insignifiantă și pentru a destrăma vălul diversionist va trebui urmat celebrul adagiu al jurnaliștilor de la același Washington Post, Follow the Money. În următoarele zile ar trebui să aflăm cu cât a fost plătită firma lui Giuliani să redacteze și să trimită această scrisoare și mai ales de către cine.

TAGS : Giuliani dragnea lobby justitie diversiune firme departament stat
Comentarii
Vicentio B. 2018-08-30
DACA as fi Cetatean Roman, as intenta un anumit gen DE ACTIUNE
Penala si Civila impotriva acestui Giuliani, mai ales pentru CURAJUL lui
impotriva CORUPTIEI, pe vremea cand era Procuror. Asa se procedeaza,
in situatia in care esti un OM cu caracter / adevarat Patriot. Commentarii de genul
aparute aici NU sunt LOIALE decat fata comentator, in vizibila INTENTIE DE RUTINA,
si anume AUTO - SATISFACITIA in nicknamele ales, inclusiv dorita de a ETAPA
"originalitatea" mesajului. Personal regret SINCER!. Stiu ca ADEVARUL
DERANJEAZA !

Vicentio B. 2018-08-31
MESAJ CORECT.:
DACA as fi Cetatean Roman, as intenta un anumit gen DE ACTIUNE
Penala si Civila impotriva acestui Giuliani, pe care anterior l-am admirat,
mai ales pentru CURAJUL lui impotriva CORUPTIEI, pe vremea cand era
Procuror Federal Districtul Sudic – New York

Asa se procedeaza, in situatia in care esti un OM cu caracter /
adevarat Patriot. Commentarii de genul aparute aici NU sunt LOIALE decat
fata comentator, in vizibila INTENTIE DE RUTINA, si anume AUTO - SATISFACITIA
in nicknamele ales, inclusiv dorita de a ETAPA "originalitatea" mesajului.
Personal regret SINCER!. Stiu ca ADEVARUL DERANJEAZA !
oranghutan 2018-08-29
Îmi pare că gogoaşa s-a dezumflat, întrucât giuliani taman a recunoscut că a fost plătit să scrie ce-a scris. Exceptând niscai insinuări idioate, cum că bietul om a fost şantajat de Soros să spună public că a scris pentru bani, e de aşteptat să se pună batista pe ţambal
macacul sorosescu 2018-08-30
Ce contează dacă a fost plătit sau nu? Important este mesajul, o fi el adevărat sau nu? Că nu-l văd pe Giuliani semnând o minciună, el chiar crede în ce a scris.
Dan Plesoianu 2018-08-29
Scrisoarea lui Giuliani se bazeaza pe simplul fapt ca, prin utilizarea protocoalelor SECRETE cu mai toate institutiile statului, se incalca flagrant principiul independentei si separarii puterilor in stat, principiu care exista tocmai pentru a se crea premizele unui control reciproc (una asupra alteia) al acestor institutii si entitati, control care duce la echilibrul functionari unui stat. Prin faptul ca SRI a transformat principiul controlului reciproc intr-unul de subordonare, se pierde echilibrul, comanda fiind preluata de institutia centrala, cea care a generat aceste protocoale, si anume SRI (pentru ca este intersant cum nu exista protocoale laterale, intre institutiile respective, ci doar intre institutie si SRI).
Este interesant cum, dintr-o data, cum a aparut scrisoarea lui Giuliani, artileria grea (dv., dl.Mircea Morariu) si-a indreptat loviturile nimicitoare impotriva faptelor indicate in aceasta scrisoare. Chiar credeti ca lumea nu vede adevarul, si anume ca fortele numite (DNA, SRI) au actionat total ilegal, in anumite situatii ?! Mai rasfirati, tovarasi, mai rasfirati…
Vicentio B. 2018-08-29
@Dan Plesoianu. In contextul/ in susutinerea afirmatiilor dvs." ...prin utilizarea protocoalelor SECRETE cu mai toate institutiile statului, se incalca flagrant principiul independentei si separarii puterilor in stat (...) ", rog sa PRECIZATI / CONCRETIZATI, TREI
Protocoale si textele respective din care sa reiasa INDUBITABIL ceea ce ati afirmat. Multumesc anticipat.
Liviu 2018-08-29
N-ar fi mai indicat ca o institutie de presa din Romania sa ia legatura cu Giuliani si sa-i spuna cum sta treaba ?
Probabil, ar inapoia paralele si ar publica o rectificare.
emil 2018-08-29
Nu prea exista institutie si interes pentru asa ceva.
Baba Rada 2018-08-28
TARICEANU E CEL MAI BUN PESEDIST. AR TREBUI SA SE VOBREASCA DE EL MAI MULT DECAT DESPRE DRAGNEA.
LUI TARICEANU II DATORAM IN MARE PARTE CEEA CE SE INTAMPLA IN ULTIMII DOI ANI.
Joaquin Murieta 2018-08-28
Nu stiu daca cei de dreapta ( Romani sau straini ) au planuit sau nu assasinarea lui Dragnea dar sigur au fost assasinati de cei de dreapta socialishtii Olof Palme, Anna Lindh, Jo Cox, Itzic Rabin, Zurfiacar si Benazir Butto, Indira si Rajiv Gadhi, Salvador Allende si multi altii deci cu Dragnea sau nu dreapta a ucis imens si a falsificat alegerile prin assasinate politice. In Norvegia doamna Brundtland fost prim-ministru socialist a scapat la limita de un assasinat politic pe insula Utoya. Era evident inca de pe vremea lui Karl Marx ca intr-o democratie fara assasinate politice si judecatori vanduti dreptei stanga ar trebui sa cashtige detashat toate alegerile. In realitate stanga nu a cashtigat mereu dar a cashtigat totushi si cand a cashtigat au fost folositi assasinii de dreapta sau judecatorii vanduti dreptei. Toti Brazilienii sunt foarte multumiti de cum au condus Lula si Dilma dar judecatorii platiti de CIA i-au arestat pe Lula si Dilma si probabil se antreneaza deja ucigashii platiti. Dreapta considera judecatorii pe care i-a platit nishte supra-oameni care impart o dreptate abstracta pe care majoritatea oamenilor o resping. E evident pentru toti Romanii ca Basescu si Basishtii au furat enorm, au luat mita, etc. doar judecatorii ii gasesc noduri in papura doar lui Dragnea pentru motive absurde caci orice om normal ( care nu e judecator ca aia sunt vanduti CIA ) stie ca Dragnea a respectat legea. Ideile noastre despre ca inseamna coruptie difera radical. Cei de dreapta spun ca ajutorele fara de care saracii Romani ar muri de foame sunt "coruptie" si "cumparare de voturi" in timp ce sclavia din fabricile investitorilor straini si dezastrul shomerilor este "normal in economia de piata".
Joaquin Murieta 2018-08-29
Lenin a avut dreptate: Democratia nu exista si probabil e imposibila. Cei de stanga si de dreapta se urasc intr-atat incat in parlamentul Britanic ei sunt separati de lungimea a doua sabii caci altfel s-ar ucide in timpul shedintelor. Chiar si asa un terorist de dreapta a assasinat-o pe deputata Laburista Jo Cox. Lenin a avut dreptate. Dictatura proletariatului si lupta de clasa pot asigura supra-vietuirea stangii caci doar prin violenta poate fi combatuta violenta dreptei. Ce "democratie" e aia in SUA unde Clinton a cashtigat alegerile cu 3 000 000 de voturi in plus si acum risca sa piara la Auscwitz trimeasa acolo de fuhrerul nazist Trump ? Ce democratie e aia in Romania sau Brazilia unde socialishtii au cashtigat alegerile ( in Brazilia chiar de 4 ori ) doar ca sa fie arestati de judecatorii de dreapta platiti de CIA. Are dreptate PSD-istul ala cu mitraliera: Daca nu ucidem noi dreapta ne ucide ea pe noi. Daca Ceaushescu l-ar fi ucis pe Coposu n-ar mai fi fost nici o revolutie, Ceaushescu ar fi murit de batranete inca preshedinte si Romania nu ar mai fi fost distrusa de dezastrul Basist. Discutiile si democratia nu merg: Decat sa planga mama mai bine sa planga ma-sa.
DUMITRU BRANISTEANU 2018-08-28
Citiți și scrisoarea deschisă a lui Cornel Nistorescu pentru Rudolph Giuliani.Dacă vă închipuiați că visul în care trăiați, conceput în laboratoarele securității, era realitate, înseamnă că sunteți un susținător vajnic al pixelului albastru. Rușine, Dinu Patriciu! p.s. Dragnea, așa baron local și fan al lui Florin Salam, se agață și el de lumea reală, iar nu de cea cu veverițe și iepurași ai dreptății de vodevil kovesisto-rezistente. Dacă Dv. doriți să denigrați administrația americană prin intermediul baronului Dragnea, o să ajungeți la un soi de concluzie paralogică, de tipul ”Al Capone era bigot, așadar Dumnezeu este mafiot”.
DUMITRU BRANISTEANU 2018-08-31
Ciuma roșie montană? Ăsta-i Goțiu!
psd, ciuma rosie 2018-08-30
Esti gol si de continut si de creier. La capitolul grobianism, excelezi. Game over.
DUMITRU BRANISTEANU 2018-08-30
Sunt curios de ce, atunci când cineva pune un comentariu, se așteaptă câte o zi ca să apară, iar unele comentarii nu mai apar deloc. Oare dintr-o presupusă teamă de derapaje verbale, dorindu-se a se menține o puritate oxfordiană a polemicii? N-aș zice, uitându-mă la grobianismul gol de conținut al clonei mele ”interlocutor”. Păcat că nu e posibilă și o comunicare prin onomatopee, cred că abia aici ar excela...
psd, ciuma rosie 2018-08-29
Nu se pune nimeni la mintea unuia ca tine. Poate nu ti-ai dat seama ca esti "persona non grata" pe aici. Te-asteapta latrinele tv. sa le reciti ode lui dragnea si psd-ului.
DUMITRU BRANISTEANU 2018-08-29
Din lipsă crasă de argumente, apelați la invective. Măcar știți cine e și de ce e faimos Rudolph Giuliani? Desigur, nu e la fel de faimos ca Dănileț, dar orișicât.... Măcar autorul a încercat, utilizând argumente paralogice, să-i minimalizeze impactul mesajului. Giuliani vs Campeanu.... :-) p.s. voi lipi afișe cu PSD atunci când veți calcula viteza pixelului albastru.... am vorbit la plural pentru că sunteți două clone (probabil ale aceluiași original de mahala, ca să păreți mai mulți).
cristian 2018-08-28
Esti dus si cu pluta si cu capul. Nu innebuni de cap oamenii normali. Du-te si lipeste afise pentru psd.
virgil 2018-08-28
Du-te, ma, si te plimba! Si nu uita sa faci si un control la medicul psihiatru!
BASCA 2018-08-28
Cum a putut Giuliani uita sa pomeneasca de sinistra tentativa de asasinat asupra lui Dragnea eu nu pot pricepe.Urmeaza eratele,stati linistiti.
emil 2018-08-28
Da, de rusi nu e strain cata vreme l-au ajutat pe Trump.
Total 21 comments.
Recomandari
11919
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22