Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFVotul impotriva Ungariei o sabie cu doua taisuri?
2018-09-13
8
Votul din Parlamentul European ar putea genera un efect de bumerang, propulsandu-l si mai mult pe premierul Viktor Orban ca lider al taberei conservatoare din UE.

 

Parlamentul European a aprobat miercuri raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă "riscul clar" de încălcare a valorilor UE şi a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol creat in 1999 si introdus in Tratatul de la Nisa in urma puseului extremei drepte in Austria. Lansarea procedurii de sancţionare a fost aprobată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri.

 

Acest rezultat a fost posibil ca urmare a diviziunilor existente in randul grupului popular european, PPE, care controleaza 218 locuri din cele 751 ale Parlamentului european. Insa votul eurodeputatilor europeni nu este decat inceputul unui proces lung si complex care se poate intinde chiar pana la sfarsitul legislaturii si mandatului Comisiei Juncker. Avizul Parlamentului European este unul consultativ. Urmeaza mai multe etape. Pe baza acestui aviz, Comisia Europeana sesizeaza Consiliul European, adevaratul depozitar al deciziei in cadrul Uniunii Europene, unde este insa nevoie de 4/5 din voturi pentru a fi declansata urmatoarea procedura : statul membru in cauza este audiat si incep negocieri. In cazul esecului negocierilor si a nerespectarii de catre statul in cauza a recomandarilor formulate de Consiliul European, se trece la urmatoarea etapa, in urma careia votul Ungariei in cadrul Consiliului European ar putea fi suspendat : un vot in unanimitate in Consiliul European. Aceasta din urma realitate este foarte dificil de atins atat ca urmare a opozitiei Poloniei, a statelor vecine sau din vecinatatea apropiata Ungariei – cel putin Slovacia, Cehia, Croatia si probabil Romania – si, chiar a Italiei. Mai este un motiv important pentru care este putin probabil sa se ajunga la suspendarea dreptului de vot in Consiliul European pentru Ungaria si anume apropierea alegerilor europene si nevoia popularilor europeni ca partidul lui Orban, Fidesz, sa nu fie slabit (actualmente popularii europeni au prin Fidesz 12 voturi in PE, deci este o contributie consistenta), sa ramana in interiorul familiei, sa nu migreze spre alte grupuri politice europene si sa sustina candidatura lui Manfred Weber pentru presedintia Comisiei Europene.

 

Procedura lansata de Parlamentul European risca insa sa fie o sabie cu doua taisuri. Este indiscutabil o sanctiune desi mai mult diplomatica, simbolica, la adresa Ungariei. Insa aceasta il pozitioneaza si mai mult pe premierul Ungariei ca lider al taberei conservatoare in Uniunea Europeana. Consecintele cristalizarii unor asemenea tabere in UE pot insemna esecul summitului de la Sibiu pe tema viitorului UE si pot duce la accelerarea institutionalizarii vitezelor in cadrul UE. O fractura tot mai profunda incepe sa se contureze intre doua tabere din Uniunea Europeana, una reprezentata de presedintele francez Emmanuel Macron iar cealalta incarnata de premierul ungar Viktor Orban. Este vorba de o puternica fractura identitara, intre o veche cultura democratica (Franta) in care laicitatea permite o societate plurala, si o cultura fara traditii coloniale care experimenteaza democratia dupa o jumatate de secol de dictatura comunista. In plus, identitatea Ungariei s-a construit timp de secole ca tara de frontiera a crestinatatii, ca aparatoare a Europei in sens etno-religios. Termenul “integrare” in societatea ungara are un alt inteles decat in societatea franceza, cu atat intelegerea proiectului national, vazut in Ungaria in sens de omogenitate. Mai exista un factor care rigidizeaza si mai mult pozitia Ungariei – declinul demografic, vecina noastra de la Vest pierzand in ultimele trei decade aproape 900 000 de persoane si trecand sub pragul psihologic de 10 milioane de locuitori. Acest element intareste si mai mult sentimentul fragilitatii in fata valurilor migratorii si necesitatea de aparare a frontierelor. In acelasi timp, Orban incarneaza si un proiect european diferit care inseamna redefinirea drastica a competentelor supranationale a institutiilor europene. Nu degeaba, in ultimul sau discurs privind starea uniunii, domnul Juncker a pledat in favoarea activarii articolului 7 atunci cand statele membre incalca anumite principii acceptate in momentul aderarii: “Articolul 7 trebuie aplicat ori de cate ori statul de drept este amenintat”.

 

Putem vorbi insa de un front conservator european in care, alaturi de Ungaria, intra cel putin Polonia si Italia ? Desi nu trebuie vazuta aidoma unui bloc monolit, axa Orban-Salvini este o realitate care, chiar daca nu va fi majoritara, va putea bloca foarte multe initiative europene si va gasi aliati importanti in afara UE, precum presedintii Donald Trump si Vladimir Putin.

TAGS : ungaria parlamentul european viktor orban juncker sanctiuni consiliul european polonia romania italia PPE fidesz manfred weber
Comentarii
Joaquin Murieta 2018-09-17
Da sunt comunist si ateu Imreh Istvan ! Ai vre-o problema cu asta ? Am incalcat cunva vre-o lege a lui Orban pentru ca sunt comunist si ateu ? Se pregateshte Orban sa linsheze pe strazi comunishtii si atei Maghiari, cati or mai fi ei in viata, cum a procedat Hitler in noaptea cutitelor lungi ? Partide de stanga exista legal in multe tari Europene atat la putere cat si in opozitie. Inchiderea de catre Orban a universitatii comuniste si atee infiintata de Soros a fost o represiune inacceptabila in UE.
Ventidius 2018-09-17
Eu am, daca el nu are. Am trait destul in comunism din cauza unora ca tine. Orice masura impotriva voastra e doar legitima aparare. Voi si nazistii meritati orice represiune. Pinochet ar merita o statuie in fiecare oras est european, a fost singurul politician care a stiut sa ia masurile preventive impotriva voastra. De ce nu a fost el in locul carpei de Kerenski?
Imreh Istvan 2018-09-15
Da, sunt de acord in parte cu anumite parti ale articolului si cu parerea lui mike. As face cateva comentarii:
1. Votul final nu a fost legal, deoarece voturile cu abtinere au fost excluse la numaratoare si doar asa a iesit rezultatul de 2/3.
2. Materialul depus de Ungaria, cca 108 pagini, cu precizarile si corectiile la aberatiile din raport nu a a fost citi si discutat.
3. M-a frapat indarjirea cu care Monica Macovei a luat pozitie impotriva Ungariei stiind ca foarte multe lucruri nu sunt adevarate. Voi fi curios cand se va discuta raportuldespre justitie in privinta Romaniei pe care parte a baricadei va fi. M-as fi asteptat mai multa inteligenta din parte Dsei fiind o veche luptatoare impotriva adevaretei tiranii si nu a unei inventate. S-a situat la nivelul lui GRAPINI. Este pacat ca in ultima vreme si Revista 22 a avut aceeasi pozitie, vanzand pe 30 de arginti (probabil falsi) principiile de la inceputuri.
4. Mi-a placut pozitia Dnei Norica Nicolai, care a inteles ce se intampla in Parlamentul UE.
5. Evenimentul este un precedent dosebit de grav, deoare deschide calea spre alte faradelegi din partea stangii liberale, a verzilor, adica a marxistilor, maoistilor si a extremei stangi.
6.Sunt convins ca nu se va ajunge la suspendarea votului.
7. Cred ca demersul din Parlamentul UE va aduce multe voturi in MINUS celor ce se dedau la astfel de acte samavolnice.
5.
mike 2018-09-14
Interesant articol; este primul de acest fel aparut dupa discursul lui Junker. Este o analiza fina a realitatii europene si o anticipare a evenimentelor ce vor urma. Sunt evidentiate aici doua aspecte : intarirea imaginii lui Orban si conturarea din ce in ce mai clara a taberei anti-UE si, o problema tipica statelor estice fost comuniste care inteleg altfel integrarea musulmanilor in tarile lor. Aici trebuie insistat putin pentru ca este un subiect delicat. Nu sunt de acord cu folosirea acestui pretext pentru a destabiliza UE, insa invazia migrantilor trebuie atenuata si trebuie gasite solutii la nivelul Uniunii Europene. Acest fenomen a reprezentat bulgarele care a inceput sa se rostogoleasca si care s-a transformat in ceva periculos. Va fi greu , aproape imposibil de oprit.
Imreh Istvan 2018-09-16
. De acord cu comentariul Dvoastra "mike". As completa ca migratarea ILEGALA trebuie eradicata, migratare fortata de stanga liberalo, verde de stanga europeana. Migrare ca urmare a unor razboaie sau migrare in scop economic a existat si va exista si fiecare stat in parte trebuie sa-si regleze necesitatile in acest sens. Aceasta problema cred ca este o problema de suveranitate si o problema interna al fiecarui stat si nu trebuie impusa fortat din centre de putere.
emil 2018-09-13
bumerangul este arma aborigenilor si nu a europenilor.
Joaquin Murieta 2018-09-13
Sanctionarea Ungariei este binevenita si alte sanctiuni mai severe vor deveni necesare in caz ca Ungaria nu se conformeaza si problemele nu sunt rezolvate. Alte tari ca Austria, Italia si Polonia ar putea fi si ele sanctionate daca probleme similare apar. Dupa cum a spus Juncker principala realizare a UE este pacea. Este adevarat deocamdata Ungaria nu a atacat pe nimeni dar politica lui Orban acolo duce si UE stie foarte bine de la nazishti care sunt etapele innaintea agresiunii. Respingerea refugiatlior este o astfel de etapa. In Germania ei erau Evrei in Ungaria azi ei sunt Syrieni, Iraqieni, Afgani, etc si chiar Evrei in cazul lui Soros. Purificarea etnica a fost deja realizata in Ungaria. Germani, Francezi, Italieni, Sarbi, Slovaci, etc. care traiau in Ungaria de sute de ani au fost deja deportati si s-a creat o natiune monolit mono-etnica exact ce-i trebue unui dictator pentru a incepe agresiunea contra vecinilor. Europa cunoashte deja atrocitatile trerorishtilor musulmani dar nu se va arunca de frica lor in bratele inchizitiei si ale terorishtilor creshtini de care a scapat la 1789.
Imreh Istvan 2018-09-15
Dle Joaquin Murieta, nu ai inteles nimic din ce se intampla in Europa. Parerea ta imi aduce aminte de vremurile triste ale comunismului, mai ales prin prisma maniei proletare in care ataci Ungaria si pe premierul Orban.
Total 8 comments.
Recomandari
1652
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22