Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPropunere de referendum
2018-09-30
15
Redau mai jos fragmente din declarațiile domnului H.C., președintele Coaliției pentru Facere:

 

„Mă întrebați de numele organizației noastre? Ni s-a propus inițial să-i zicem Coaliția pentru Geneză, dar geneză o numesc alții, și apoi este un neologism. S-a mai discutat și varianta Coaliția pentru Creație, dar creație poate trimite și la creația artistică sau literară… Desigur, noi avem norme stricte în privința canoanelor artistice și literare, însă ele nu sunt deocamdată general acceptate, și nu intenționăm să le impunem. Cu creație, riscam să generăm confuzie în societate. În plus, și acest cuvânt este un neologism. Așa încât am hotărât s-o numim Coaliția pentru Facere, apelând la cuvântul tradițional, neaoș, folosit veacuri la rând de poporul român.

Scopul nostru e să atragem atenția opiniei publice asupra pericolelor predării darwinismului în școli și licee, obiectivul ultim fiind declanșarea unui referendum pentru a stabili clar ce poate fi și ce nu poate fi predat la orele de biologie. Am strâns deocamdată 647 832 de semnături, și sperăm că, ajutați de BOR și de consiliile locale, numărul semnăturilor să depășească în curând patru milioane. După cum știți, conform sondajelor, cei care cred în Facere reprezintă aproximativ 87,45% din populația țării, 4,82% cred în darwinism, iar restul sunt nehotărâți. Fiind o majoritate atât de amplă, bănuiesc că sunteți de acord cu mine că avem dreptul cel puțin să ridicăm această problemă care ne-a fost semnalată de un mare număr de părinți îngrijorați de ideile cu care se întorc de la școală copiii lor, în ciuda educației care se face la orele de religie. Dar se pare că aceasta e insuficientă pentru a contracara acțiunile unora dintre profesorii de biologie.

Vreau să ne înțelegem bine, noi nu stigmatizăm minoritatea celor care se lasă înșelați de darwinism. Este un principiu democratic să lăsăm fiecăruia libertatea de conștiință – or, noi suntem democrați, mult mai democrați decât aceia care ne combat. Dar tot un principiu democratic este ca, în chestiunile de interes național, și sper că acceptați că aceasta e de interes național, minoritatea să se supună majorității. Noi nu cerem decât ca problema predării biologiei în școli și licee să fie tranșată printr-un referendum. Așa e democratic.

N-am să insist asupra aspectelor științifice, în definitiv darwinismul este numai o teorie. În multe state americane (și bănuiesc că nimeni nu va pune sub semnul îndoielii prestigiul științific al Americii), „creaționismul”, așa cum e numit acolo, este predat în școli pe picior de egalitate cu darwinismul, ceea ce poate conduce la confuzii. Noi nu urmărim decât să le risipim, printr-un act democratic.

Intoleranți? Nu, bineînțeles că nu suntem intoleranți. Indiferent de rezultatul referendumului, cei care cred că darwinismul este o teorie corectă sunt liberi s-o creadă în continuare, cu condiția să nu intervină în procesul de instruire a elevilor. Sunt liberi să citească și să dețină în biblioteca personală ce cărți vor, nu avem de gând să interzicem publicarea și vânzarea cărților cu conținut darwinist, și, repet, nici să stigmatizăm o minoritate, pe care altminteri o respectăm, chiar dacă o privim cu compasiune. Dar asta nu ne poate împidica să subliniem că veacuri de-a rândul, încă din negura istoriei, poporul român a crezut în Facere, nu în darwinism. Gândiți-vă numai la marile figuri ale trecutului…

Evident, dacă rezultatul referendumului va fi favorabil (remarcați că nu mă antepronunț!), se va pune problema noilor manuale școlare. Dar asta e bine. Manualele de științe, și în general toate manualele, publicate de singura editură aprobată de stat, conțin anumite erori, după cum presa a semnalat în repetate rânduri. Noi ne asumăm sarcina să contribuim, cu sprijinul BOR și al consiliilor locale, la editarea manualelor de Facere, garantând pentru calitatea lor.

În încheiere, vă rog să observați că nu am reacționat la campania stridentă de defăimare dusă împotriva noastră pe toate căile. S-a ajuns chiar la insulte… Dar noi suntem toleranți. Toleranți și democrați. Tot ce vrem este ca noi și urmașii noștri să trăim într-o Românie mai bună și mai frumoasă, o Românie sănătoasă. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

 

Articol publicat si pe contributors.ro

TAGS : referendum darwinism coalitie familie biologie minoritate
Comentarii
Harghitay Covasnok 2018-10-03
Daca personajul chiar exista e grav. Daca talentatul domn Zografi doar gloseaza hiperbolic e altceva. Oricum suntem grav amenintati de un tsunami rosu, in varful caruia tov. Livinho nu e decat un penibil dar credibil candidat pentru functia de nepotul tov. Ceausescu. Caci despre asta e vorba, un asalt concertat pentru retrogradarea tarii ,,back in U.S.S.R." !
dinu 2018-10-01
Cine este trogloditul care se ascunde sub initialele H.C. Aviz sustinatorilor actualului referendum. Iata unde duce un referendum pentru o propunere absurda..
s 2018-10-01
Stimate d-le presedinte H. C., dar la denumirea "Falitia pentru Coacere" v-ati gindit?
?????? 2018-09-30
Remarcați totuși că și Avocatul Poporului și Procurorul General reprezintă, conform textului Constituției, interesele poporului ?
Isoscel 2018-09-30
Excelent ! Dar ma intreb, ca un om vigilent ce sunt, de ce adica numai darwinismul sa fie eradicat si nu si fizica cuantica si acea teorie orbila a big-bang-ului , ca sa nu mai vorbesc de teoria relativitatii a acelui Einstein iudeul care ...(stim noi !) Dar ce sa mai vorbim de matematica in general , care este la originea tuturor blasfemiilor si care perverteste mintile copilasilor , de ajung sa fie mititeii analfabeti functionali fiindca li se umple capul cu LGBT, darwinism si... teorema lui Pitagora ! Propun ca la referendumul propus de catre autor sa apara si intrebarea scurata: sunteti pentru +( plus) sau pentru - (minus) ? Raspunsurile cu plus minus vor fui anulate !
MIHAI 2 2018-10-01
Cele doua partide guvernamentale au aruncat pisica referendumului
si imediat dupa aceea s-au cufundat intr-o tacere profunda cat priveste aceasta tema.
Evident - din ratiuni europenoide ... domnilor si domnilor noi nu am facut decat sa dam curs cererii unor milioane de semnatari - dar in ceea ce ne priveste,
in adancul sufletului, nu ne asumam ca partid interzicerea casatoriei dntre un domn si un domn.

ALDE / Tariceanu a fost chiar mai vocal si mai explicit.

In situatia astfel creata respingerea invalidarea referendumului pe motiv de lipsa de cvorum devenise foarte probabila, intrucat populatia Romaniei - se stie - are oricum o foarte slaba apetenta fata de exercitarea drepturilor electorale. Iar in lipsa unor indemnuri ...

Ei bine , intr-o revarsare de inteligență strategica incredibila , cineva a preluat totusi faclia popularizarii Referendumului printre bizonii adormiti .
O multime de reprezentanti ai elitei se agita imprudent si disproportionat contribuind indirect la constientizarea de catre masele largi populare
a MOMENTULUI care risca sa treaca neobservat.
Se vor vedea consecintele la sfarsitul acestei saptamani.
Întrebări 2018-09-30
Către Coaliția pentru Facere: Pentru a risipi confuziile create în școli, în urma studierii biologiei în paralel cu religia, de ce nu s-ar interzice studierea religiei creștine? În fond suntem un stat laic, nu paralel. Sau introducerea studierii tuturor religiilor de pe Pământ paralel cu biologia, ca elevii să-și poată „FACE” o idee despre facerea lumii. Apropo, cine a creat ÎNTUNERICUL?
Întrebări 2018-10-03
Pentru Mihai 2: Întrebările erau pentru Coaliția pentru Facere, să deduc că faci parte din coaliție? Sau ești chiar președintele H. C. Cum bine ai remarcat Ceaușescu oprea energia electrică (denumită de popor și curent electric sau chiar lumină), și prin urmare apărea întunericul omniprezent, majoritatea concetățenilor folosind surse de iluminat electrice. Când se oprea energia electrică se stingeau luminile și de pe străzi, nu numai din blocuri. Deci, Ceaușescu nu are nici un merit creaționist. Prin urmare întrebarea rămâne pentru Coaliția pentru Facere, cine a creat ÎNTUNERICUL?
Întrebări 2018-10-03
Pentru Mihai 2: Întrebările erau pentru Coaliția pentru Facere, să deduc că faci parte din coaliție? Sau ești chiar președintele H. C. Cum bine ai remarcat Ceaușescu oprea energia electrică (denumită de popor și curent electric sau chiar lumină), și prin urmare apărea întunericul omniprezent, majoritatea concetățenilor folosind surse de iluminat electrice. Când se oprea energia electrică se stingeau luminile și de pe străzi, nu numai din blocuri. Deci, Ceaușescu nu are nici un merit creaționist. Prin urmare întrebarea rămâne pentru Coaliția pentru Facere, cine a creat ÎNTUNERICUL?
MIHAI 2 2018-10-01
INTUNERICUL era creat uneori, inainte de 1990 de catre Ceausescu prin stingerea inopinata a luminilor din blocuri.
Ceea ce trebuie sa recunoastem ca e un pic derutant - nu te-ai astepta sa aduca INTUNERICUL un
tip care era concomitent si expert in daramarea de biserici.
Liviu din Timisoara 2018-09-30
Pe cand niste ruguri ? Realitatea, oricare ar fi ea, are nevoie de numar de voturi ? Ceea ce stiu 87.45 % dintre romani tine loc de adevar ? Il stiti pe Giordano Bruno, da ? Ati auzit de procesul lui Galilei , da ? Uite, unul dintre baietii mei a refuzat sa participe la orele de religie. Cu care drept a fost aspru admonestat , permanent ? Ateii unde au dreptul sa invete, sa traiasca ? Cu ce drept impuneti un anumit punct de vedere ? De ce sa nu votam un anumit medic chirurg atunci cand este de facut o interventie chirurgicala ? De ce sa nu votam pilotul unui avion ? Si apropo, n-avem nevoie de compasiune ... stati linistiti la rand la moaste,nu va consumati cu noi.
Caraula 2018-09-30
" In definitiv darwinismul este numai o teorie ". Dar religiile nu sunt tot niste teorii ? Spuneti-mi cine si unde l-a vazut ultima oara pe D-zeu ?
altVasile 2018-10-01
”Spuneti-mi cine si unde l-a vazut ultima oara pe D-zeu ?”

Dar dumneata cânt ți-ai văzut ultima dată propriul dumitale creier? Și dacă nu l-ai văzut nicidată rezultă - nu-i așa?! - că... creierul dumitale nu există!
?????? 2018-09-30
Opinați că propuneri de referendumuri ar putea fi ca Avocatul Poporului să fie ales de popor și , de asemenea, și Procurorul General ?
De ce considerați că regnul animal nu are manuale de "Facere" și nici teorii creaționiste și darwiniste; și totuși mai există, că unii se apucară să omoare porcii, alții să "contribuie" la dispariția altor specii , ale creației ?
Dumneta ca adept al "teoriei fructului oprit" ți-ai fi putut propune, să încurajezi "fenomenul" ?
emil 2018-09-30
Asa, nu ne ajuta Dumnezeu ! Mult mai neaos era Coalitia pentru Scremere, cuvant practicat cu rezultate confirmate de veacuri.
Total 15 comments.
Recomandari
5567
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22