Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFVisul antieuropean al PSD
2018-10-09
7
Înfrângerea PSD la referendumul de duminică poate modifica jocul politic.

 

După înfrângerea răsunătoare a lui Liviu Dragnea la referendumul „pentru familie“, unii vor răsufla poate ușurați, gândindu-se că un referendum pe tema ieșirii României din UE ar avea și mai puțin succes. Mai ales că milioane de români muncesc în UE sau depind de membri ai familiei care lucrează peste graniță. Ar fi însă o mare greșeală să credem că PSD a renunțat la deturnarea parcursului nostru european. Ostilitatea PSD și ALDE față de Europa are o miză mai importantă decât validarea politică a lui Liviu Dragnea, și anume salvarea întregii haite de penali din politică prin anularea independenței justiției și a anticorupției. Boicotul tacit al structurilor locale ale PSD, care nu s-au mobilizat pentru a asigura participarea la vot, nu este decât o lovitură de partid îndreptată împotriva unui lider care a devenit o problemă, nu un vot de blam la adresa politicii sale în domeniul justiției. Ne așteptăm deci ca asaltul asupra justiției să continue, indiferent cine va conduce PSD, căci corupția este înscrisă în ADN-ul acestui partid. De altfel, cu prilejul dezbaterii din Parlamentul European din 3 octombrie s-a văzut cât se poate de limpede că pesediștii sunt dispuși să sacrifice interesele românilor pentru ca ei să scape de rigorile legii acum și în viitor. Vehemența cu care s-au manifestat în plenul PE a depășit totuși așteptările. În frunte cu exemplare ca Dan Nica, Victor Boștinaru, Maria Gabriela Zoană și nelipsitele Renate Weber, Maria Grapini și Norica Nicolai, pesediștii i-au atacat frontal, cu impertinență, pe prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, și pe președintele de ședință, reproșându-le că nu ar fi adus argumente concrete, deși domnul Timmermans citase rapoartele GRECO și al Comisiei de la Veneția, că discriminează România față de „alte state europene“, care ar aplica aceleași practici de reprimare a protestelor, și că, în esență, nu ne respectă și se amestecă în treburile noastre interne. În plus, prima semidoctă a țării, premierul Viorica Dăncilă, a declarat război CE, afirmând că „MCV și-a ratat menirea“ și cerând în stil pur securist să i se comunice cine a redactat rapoartele MCV, probabil pentru ca să-i poată șicana și târî prin noroiul Antenelor. Stridența aproape mitocănească a PSD și ALDE a fost dublată la București de mahalaua care s-a dezlănțuit din plin împotriva lui Frans Timmermans – căruia Șerban Nicolae îi striga „Te-ai acoperit de rușine, Frans Timmermans! Demisionează urgent!“ – și de aplauzele cu care guvernul a primit-o pe Viorica Dăncilă la prima ședință după întoarcerea de la Strasbourg, părând că ascultă de ordinele Moscovei, care, prin agenția Sputnik, o elogiase. Cum să nu-i convină lui Putin un stat care subminează UE din interior?

 

Argumentele pesediștilor, care, evident, se adresau publicului lor din țară, au fost veștejite rapid de scrisoarea trimisă guvernului pe 4 octombrie de Frans Timmermans, în care semnala că modificările codurilor penale din România încalcă cel puțin trei directive europene care vizează drepturile victimelor criminalității, combaterea fraudelor împotriva intereselor financiare ale Uniunii sau înghețare și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE. În anexă, CE formulează 18 întrebări detaliate la care Guvernul Dăncilă trebuie să răspundă până la 1 noiembrie, adică înainte de votul în PE asupra unei rezoluții consacrate României. Răspunsurile guvernului vor cântări semnificativ în stabilirea sancțiunilor avute deja în vedere de UE, care pot merge până la acționarea României în justiție la CJUE. Putem scăpa de ele dacă PSD renunță la retorica sterilă a „statului paralel“, în care nu crede nimeni la Bruxelles, după cum s-a văzut și în cadrul dezbaterii din PE, și la modificările legislative inacceptabile pentru UE; le vom încasa însă din plin și vom pierde fonduri europene, dacă guvernul nu renunță la modificare a codurilor.

 

Judecând după comportamentul liderilor PSD, putem anticipa că vor opta pentru a doua variantă, utilizând sancțiunile europene drept argument pentru continuarea atitudinii de sfidare față de Europa, în vederea ROEXIT, după cum cerea dubiosul Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI condamnat pentru fals în înscrisuri, invitat de ALDE la Strasbourg. Jocul de gleznă al lui Tudorel Toader, care promite modificarea marginală a legilor justiției prin OUG, nu pare să răspundă exigențelor Comisiei Europene.

 

Înfrângerea PSD la referendumul de duminică poate modifica jocul politic, căci ne așteptăm la tensiuni serioase în partid și în coaliție. Probabil că ideea unui ROEXIT va fi abandonată, cel puțin o vreme, căci PSD nu va îndrăzni prea curând un referendum pe această temă. Va continua însă să sfideze tratatele și directivele europene, cu riscul marginalizării și sărăcirii țării. Acest plan B al PSD-ALDE nu a eșuat încă și nici nu va eșua decât după ce se va cristaliza o opoziție explicit proeuropeană, cum pot asigura doar USR și partidul lui Dacian Cioloș - și în nici un caz PNL, care a refuzat să aibă poziții tranșante la Strasbourg sub pretextul că nu vrea să fie pedepsită România pentru erorile guvernului, și care a susținut în mod inept un referendum menit să-l valideze pe Dragnea și să compromită mișcarea #REZIST. Nu putem conta nici pe președintele Iohannis, care nu s-a manifestat semnificativ după dezbaterea de la Strasbourg și a votat pe furiș la un referendum boicotat de tot electoratul lui.

 

Totuși, datorită USR, partidului România Împreună și #REZIST, viitorul european al României nu mai este compromis, iar visul antieuropean al pesediștilor s-ar putea nărui. Luați această concluzie ca pe o urare.

TAGS : referenduum dragnea dancila parlament european coruptie PSD ROEXIT timmermans scrisoare
Comentarii
Stelica 2018-10-13
sa speram ca talharul dragnea si clica lui,numeste psd ul ,vor dispare la urmatoarea votare in negura istoriei.nu mai inainte de a vedea ,pe dreapta judecata cu incarcerare, cum sunt spatiile intunecoase ale tuhausului.asa sa ne ajute dumnezeu.
?????? 2018-10-11
V-ați include în categoria celor care au o idee pe care vor să o comunice și celorlalți ?
profesoru 2018-10-10
”Boicotul tacit al structurilor locale ale PSD, care nu s-au mobilizat pentru a asigura participarea la vot, nu este decât o lovitură de partid îndreptată împotriva unui lider care a devenit o problemă” - aiurea.

Așa cum arată Dan Turturică pe Digi24 (”Culisele celui mai mare eșec electoral din istoria PSD”):
”În Vrancea lui Oprișan, marele susținător al lui Dragnea la ultimul CEx, prezența a fost de 22%. În Vaslui (Buzatu), 19%. În Vâlcea (Constantin Rădulescu, care tocmai a fost premiat pentru devotament cu șefia Romsilva), 17%. Și asta în condițiile în care județele ”puciștilor” au fost în topul prezenței. Olt – 27%, Dâmbovița – 29%, Caraș-Severin - 24%. Palmă grea pentru Dragnea!”
emil 2018-10-10
Romania nu are multe alternative, Basescu a taiat pensii si salarii pentru a-si indestula clica fara mila de copii, Haita PNL si Iohannis sunt de o nesimtire si lacomie fara scrupule, cer voturile romanilor dupa ce i-a infometat. USR inca nu s-a asezat pe tara. Asadar, de mafia PSD nu vom scapa usor.
Nicolescu Marius 2018-10-10
Nădăjduiesc, doamnă Culcer, să se realizeze ceeace ați concluzionat să luăm ca pe o urare
Mario Georgescu 2018-10-09
Din pacate în USR si în partidul Romania Împreuna sunt prea multi intelectuali,iar acest popor de trogloditi nu îi vor intelege si nu îi vor vota. Mario
Jean-Paul 2018-10-09
Felicitari, d-na Culcer!
Trebuie sa facem KO cat mai repede shatra lui dragnea & tarliceanu!
Trebuie sa-i alungam cu pietre pe incompetentii de la palatul Victoria, care-si bat joc de prezentul si viitorul acestei tari.
Analfabeta veorica sa treaca urgent in bancile scolii si sa lase guvernarea celor care se pricep si au, in acelasi timp, expertiza, adica sunt specialisti, nu habarnisti cum sunt actualele lacuste..Toanta veorica si trupa ei de ciumeti trebuie urgent evacuata din palatul Victoria: dezastruosul guvern produce calamitati in Romania!
Total 7 comments.
Recomandari
3293
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22