Guvernul face un exercițiu de simulare în caz de cutremur dar nu reabiliteza clădirile

Redactia | 13.10.2018

Timp de 5 zile se desfășoară exercițiul național „Seism 2018”. Însă din cele 374 inventariate în București de către primărie ca fiind în pericol de prăbușire în caz de cutremur, 189 sunt „pericol public”, doar 28 au fost consolidate iar la alte 20 lucrările sunt în curs.

Pe aceeași temă

 

 

Numărul imobilelor cu grad de risc la seism este însă mult mai mare în București. Până în prezent nu s-a făcut o analiză serioasă, nici măcar numărul total de clădiri de locuit fiind necunoscut. Să ne amintim de un bloc cu 3 etaje în care locuiau peste 50 de familii care a ars în sectorul 5 al Capitalei și care din punct de vedere legal nu exista, deci nu putea fi inventariat fără autorizație de construire. Și alte asemenea imobile care nu există în acte sunt numeroase din cauza corupției autorităților locale.

 

Dar revenind la „seism 2018”, acest exercițiu constă în aplicarea  Concepţiei naţionale de răspuns postseism, a fost declanşat sâmbătă, începând cu ora 9,00, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit Agerpres.

 

Conform scenariului, la ora 8:37 a avut loc în zona Vrancea un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, cu o durată de 58 de secunde care poate fi urmat de mai multe replici. Axele pe care s-a propagat au fost sud-vest și nord-vest.

 

În acest context, au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală.

 

Totodată, la Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

 

La ora 10:30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o conferință de presă susținută de către secretarul de stat Raed Arafat.

 

Potrivit Digi24, exercițiul va dura până în data de 18 octombrie. Este un exercițiu internațional, la care participă 26 de state. Timp de cinci zile vor fi simulate diverse situații, atât pe timp de zi, cât și noaptea.

 

Exercițiul se desfășoară în București, dar și în marile centre universitare. Totul se va petrece ca într-o situație reală: vor fi scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul răniților.

 

Vor fi prezenți observatori de la Comisia Europeană, de la structura de specialitate din SUA, de la OMS și de la NATO, plus foarte multa presa străină.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22