Pe aceeași temă
… Par mici amintirile intervievaţilor. Cum făcea Artemiza Buibăr glume la Penitenciarul Jilava, după ce fusese bătută bine în seara lui 21 decembrie şi apoi arestată: „Stai, că e mai bine aici, nu ne mai ducem acasă. Că ne dau ăştia hârtie igienică“. Cum se întreceau „revoluţionarii“ din sediul Comitetului Central în a trage şi a nimeri policandrele din clădirea Muzeului de Artă de peste drum. Cum era terifiat de-a dreptul Gabriel Ionescu, odată ajuns acasă după mitingul din 21 decembrie. „Eram îngrozit că aruncasem materialul de propagandă cu Elena Ceauşescu pe jos şi că va trebui să-l plătesc din salariul meu mic de funcţionar public.“ Cum a vrut A.P. să plece la Televiziune şi soţul i-a „înăbuşit în faşă acţiunea revoluţionară“, încuind uşa şi ameninţând-o cu „o bucată“. Cum a simţit Horia Bălăşoiu că e ceva în aer, ceva care-l cheamă, care-l duce în Piaţa Universităţii în seara de 21 decembrie, cum l-a apucat groaza când a început să se tragă şi a rupt-o la fugă, lăsându-şi fiul în mulţimea de la Universitate: „N-am avut curajul să mă întorc să-l caut. Mi s-a părut că de sus se aud nişte vaiere îngrozitoare“.
… Par mici amintirile lor, dar sunt ale lor. Mici bucăţi de puzzle, interviurile noastre recompun o revoluţie altfel decât o ştim, reunind o mulţime de mici istorii ale martorilor, participanţilor, ale spectatorilor anonimi.
Toate cele de mai sus intră sub pălăria „Revoluţiei“. Din asta e alcătuit cuvântul, dacă stau bine să mă gândesc. Din amintirile şi fricile lor, din întrebările momentului.
Aşa au trăit ei sfârşitul „comunizmului“. Şi despre asta e, până la urmă, vorba şi în cartea aceasta. Despre cum au trăit 25 de oameni un sfârşit şi un început. Cu observaţia că ei, pentru mai multă sau mai puţină vreme, s-au simţit ca făcând parte din procesul de schimbare. Oamenii din decembrie 1989. Revoluţionarii, cum li se spune la grămadă. Ei şi stările lor. Speriaţi. Îngroziţi. Euforici. Vigilenţi. Nebuni. Fericiţi. Tulburaţi. (F. Ţ.)
// ZOLTÁN ROSTÁS,
FLORENTINA ŢONE
// Tânăr student caut
revoluţionar
// Editura Curtea Veche, 2011