22 vă recomandă: Secolul musonului

Octavian Manea | 04.01.2011

Pe aceeași temă

Dacă Euroasia a dominat imaginarul secolului XX (ca sursă a două războaie calde şi a unuia rece), atunci spaţiul Oceanului Indian are toate şansele să devină centrul gravitaţional al geopoliticii secolului XXI. Cel puţin aceasta este concluzia ultimei cărţi semnate de Robert Kaplan, un autor foarte la modă în anii 90 (inclusiv în România, unde a publicat Fantomele Balcanilor), atunci când explozia „butoiului cu pulbere“ avea să readucă Europa în prim planul preocupărilor comunităţii internaţionale. O competiţie surdă, încă difuză, pentru rute comerciale, porturi şi resurse energetice tinde să redefinească harta interacţiunilor dintr-un ocean, vizibil, tot mai aglomerat.

Oceanul Indian seamănă tot mai mult cu sistemul de taxiuri din New York - acolo unde nu există un dispecerat central, nici un ONU sau NATO, care să asigure securitatea maritimă; coaliţii flexibile şi cu geometrie variabilă se vor forma acolo unde liniile comerciale trebuie să fie protejate, la fel cum taxiurile apar în preajma teatrelor, înainte sau după încheierea spectacolelor. Până nu demult, Statele Unite erau aici puterea maritimă dominantă şi, în consecinţă, garantul libertăţii de navigaţie. Acum, această realitate se estompează în fiecare zi, pe fondul ascensiunii ambiţiilor regionale ale puterilor emergente precum India şi China. Cu siguranţă, punctele strategice de intrare şi ieşire în regiune, strâmtorile Hormuz, Bab el Mandeb, Malacca se vor afla pe harta viitoarei competiţii. Toţi actorii importanţi vor dori să-şi exercite influenţa asupra lor sau chiar să le controleze.

Deja asistăm la o cursă a înarmărilor, în special în zona capacităţilor asimetrice şi antiacces (rachete balistice şi submarine) destinate să anuleze avantajele tradiţionale şi să ţină la distanţă flota americană. Mai mult, faptul că India şi China sunt dependente de aceleaşi rute maritime de aprovizionare face ca probabilitatea unor viitoare ciocniri între cei doi giganţi asiatici să nu fie deloc exclusă. Departe de a se îndrepta spre o comunitate de securitate (în care războiul este de negândit), aici, viitorul se apropie mai mult de lumea balanţelor de putere din vremea lui Metternich decât de o eră postnaţională kantiană. //

ROBERT D. KAPLAN
// Monsoon: The Indian Ocean
     and the future of American
     power
// Random House
// New York, 2010

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22