70 de ani: insuficienţi pentru reconciliere totală

Bernard Noghiu | 02.09.2009

Pe aceeași temă

A 70-a aniversare a declanşării celui de-al doilea război mondial (1 septembrie), sărbătorită la Gdansk, locul unde au murit primele victime în procesul de ocupare a Poloniei, s-a desfăşurat sub semnul polemicii.

La eveniment au participat zeci de lideri de state, statul român fiind reprezentat de premierul Emil Boc. Polemica s-a centrat pe rolul pe care l-a jucat Uniunea Sovietică în acest război, în mod special în ocuparea Poloniei.

Primul ministru polonez, Donald Tusk, prezent la ceremonii, a declarat că scopul reuniunii este acela de „a aminti cine a fost agresor şi cine a fost victimă în acest război, căci fără o memorie onestă, nici Europa, nici Polonia, nici lumea nu vor putea trăi în securitate“.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost şi ea prezentă, alături de premierul rus, Vladimir Putin, Francois Fillon, premierul francez, Silvio Berlusconi, premierul italian şi premierul suedez, Frederik Reinfeldt, ţară aflată la preşedinţia UE.

Punctele de vedere divergente ale Poloniei şi Rusiei legate de al doilea război mondial au afectat atmosfera sărbătorii. Premierul polonez a reamintit omologului său rus faptul că justificarea pactului ruso-german afectează grav adevărul istoric, subliniind că cele două state sunt responsabile de declanşarea războiului.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că există „tentative insistente prin care se sugerează că declanşarea celui de-al doilea război mondial ar fi fost posibil doar prin pactul Ribentrop-Molotov“. Putin a continuat spunând că „ceea ce a condus la tragedia de la 1 septembrie 1939 trebuie studiat pentru ca să nu se mai repete niciodată“ şi că pactul dintre Uniunea Sovietică şi Germania nazistă „a fost ultimul dintr-o serie de documente, atunci când toată lumea a comis greşeli.“ Printre greşeli, a precizat Putin, se află şi Tratatul de la Munchen, apoi participarea Poloniei la o agresiune în Cehoslovachia, cât şi pactul de nonagresiune polono-german din 1938.

După ce a amintit aceste greşeli, premierul rus a subliniat faptul că „Rusia şi Polonia s-au confruntat cu un duşman comun în timpul războiului“ şi că Rusia „a considerat polonezii ca fraţi de arme“.

În replică, premierul Polonez, Donald Tusk a declarat că nu a vrut ca „să folosească împotriva oricui“ amintirea dublei invazii a ţării sale din septembrie 1939 şi a precizat că „doar căutarea adevărului ne va permite să recâştigăm încrederea reciprocă“.

Conform Le Monde, motivele de polemică au persistat şi în cazul Germaniei, reprezentată de Angela Merkel. Înainte de a pleca spre Gdansk, Merkel a afirmat că Germania „a cauzat suferinţe imense în lume“, dar, în acelaşi timp, a descris ca fiind nedreaptă expulzarea nemţilor din Polonia, imediat după eliberare.

Amintirea celui de-al doilea război mondial cu ororile sale a rămas extrem de vie în Polonia, unde între 5,6 şi 5,8 milioane de polonezi şi-au pierdut viaţa, dintre care 3 milioane de evrei, conform celor mai recente estimări.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22